ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Σπείρα μαμούθ: Από τον Ασπρόπυργο και τη Νέα Κίο «έγδυναν» όλη την Ελλάδα

Σπείρα μαμούθ: Από τον Ασπρόπυργο και τη Νέα Κίο «έγδυναν» όλη την Ελλάδα
Ελληνική Αστυνομία

Ζημιά άνω του 1.200.000 ευρώ προκάλεσαν στα θύματά τους τα μέλη τριών κυκλωμάτων που λειτουργούσαν ως μία σπείρα. Με ορμητήριο τον Ασπρόπυργο και τη Νέα Κίο χτυπούσαν σε όλη την Ελλάδα πλαστογραφώντας έγγραφα και πουλώντας τα κλεμμένα.

Τέλος στη δράση τους έβαλε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής την περασμένη Πέμπτη (20/6) με παράλληλες επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές της Αττικής (Αθήνα, Ασπρόπυργο, Κινέττα, Αχαρνές, Γέρακα, Κορυδαλλό), της Αργολίδας (Νέα Κίος) καθώς και της Θεσσαλονίκης.

Συνελήφθησαν συνολικά δεκατέσσερα μέλη των κυκλωμάτων (11 άντρες και 3 γυναίκες), μεταξύ των οποίων και οι αρχηγοί των δύο. Παράλληλα, συγκατηγορούμενοι είναι δεκαοχτώ ακόμα άτομα.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα προέκυψε ότι έδρα της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης ήταν η περιοχή του Ασπροπύργου Αττικής και έδρα της δεύτερης και τρίτης εγκληματικής οργάνωσης ήταν η περιοχή της Νέας Κίου Αργολίδας, ενώ η δράση τους υπολογίζεται να έχει ξεκινήσει τουλάχιστον από το έτος 2018.

Πρόκειται για εγκληματικές οργανώσεις που από τη μία πλευρά λειτουργούσαν αυτοτελώς, ενώ από την άλλη πλευρά συνεργάζονταν σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών, τεχνογνωσίας και τεχνοτροπίας.

Μέχρι στιγμής έχουν συνολικά εξιχνιαστεί διακόσιες πενήντα πέντε αξιόποινες πράξεις, που αφορούν κυρίως απάτες και εκβιάσεις, πλαστογραφίες και κλοπές.

Ειδικότερα:

  • 78 από αυτές αφορούν την πρώτη εγκληματική οργάνωση,
  • 15 τη δεύτερη και
  • 92 την τρίτη.

Τα αρχηγικά μέλη των κυκλωμάτων, εντόπιζαν μέσω αγγελιών (στο διαδίκτυο ή στον έντυπο τύπο) προϊόντα προς πώληση. Στη συνέχεια, προσποιούμενοι τους ενδιαφερόμενους αγοραστές έρχονταν σε επαφή με το υποψήφιο θύμα και αφού το έπειθαν, συμφωνούσαν προφορικά για την αγοροπωλησία του προϊόντος.
Προκειμένου να γίνουν ακόμα πιο πειστικοί, κατάρτιζαν πλαστό αποδεικτικό κατάθεσης χρηματικού ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό με αποδέκτη το υποψήφιο θύμα, μέσω ηλεκτρονικής διαδικασίας (e - banking). Έπειτα, απέστελλαν με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσω διαδικτυακών εφαρμογών το πλαστό αποδεικτικό στον παθόντα, στο οποίο ουδέποτε αναφέρονταν τα πραγματικά στοιχεία του καταθέτη.

Αξίζει να τονιστεί ότι, οι δράστες εκμεταλλευόμενοι τη διαδικασία VALEUR του τραπεζικού συστήματος, φρόντιζαν πάντα η υποτιθέμενη κατάθεση χρημάτων να γίνεται από διαφορετική τράπεζα σε σχέση με αυτή που διατηρούσε τραπεζικό λογαριασμό το θύμα, ώστε να είναι αδύνατο να ελεγχθεί η πίστωση του χρηματικού ποσού στο λογαριασμό του, εφόσον το χρονικό διάστημα που απαιτείται σε αυτή τη διαδικασία είναι περίπου δύο ημέρες.

Δείτε το βίντεο από την παρουσίαση

Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι φορές που οι δράστες στα πλαστά αποδεικτικά ηλεκτρονικής πληρωμής που απέστελλαν στους παθόντες, σκοπίμως ανέγραφαν μεγαλύτερο χρηματικό ποσό από αυτό που είχε ήδη συμφωνηθεί, προσποιούμενοι ότι πρόκειται για λάθος χρηματική κατάθεση, ζητώντας από το θύμα να καταβάλλει το ποσό της διαφοράς μετρητοίς.

Η παράδοση των εμπορευμάτων - προϊόντων γινόταν είτε από τους ίδιους τους παθόντες, είτε σε προκαθορισμένα σημεία, καθ’ υπόδειξη των άμεσων και βασικών μελών των εγκληματικών οργανώσεων, οι οποίοι ακολούθως απέστελλαν άλλο μέλος της εγκληματικής οργάνωσής να παραλάβει το εμπόρευμα – προϊόν και να το μεταφέρει.

Το μέλος αυτό ήταν επιφορτισμένο αποκλειστικά με αυτό το ρόλο στη λειτουργία των οργανώσεων (κατά κανόνα επρόκειτο για ανήλικα άτομα ή γυναίκες).

Χαρακτηριστικό στοιχείο του υψηλού επαγγελματισμού των κυκλωμάτων είναι ότι τα μέλη που παραλάμβαναν και μετέφεραν τα εμπορεύματα, γνώριζαν μόνο τα ψευδώνυμα των αρχηγών και των άμεσων συνεργατών τους, ενώ πολλές φορές εμπλέκονταν τρίτα άτομα, επίσης μέλη της οργάνωσης, τα οποία το άτομο που πραγματοποιούσε τη μεταφορά δεν γνώριζε.

Επιπλέον τα αρχηγικά μέλη συντόνιζαν τη δράση των οργανώσεων αποκλειστικά μέσω τηλεφωνικών συσκευών, τις οποίες άλλαζαν αρκετά συχνά, καθιστώντας έτσι αδύνατη την αναγνώρισή τους.

Επίσης, αφού πραγματοποιούνταν η συναλλαγή τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων φρόντιζαν να απενεργοποιήσουν την τηλεφωνική σύνδεση που χρησιμοποιούσαν για την επικοινωνία τους με τα θύματα.

Οι δράστες στόχευαν σε φορτηγά και επαγγελματικά οχήματα, αυτοκίνητα, ακίνητα, φωτογραφικά είδη, drones , διάφορα προσωπικά αντικείμενα, κ.α.

Μετά την αγορά εκποιούσαν τα κλεμμένα σε ενδιαφερόμενο αγοραστή, σε τιμή πολύ μικρότερη της πραγματικής του, έχοντας ως σκοπό την άμεση αποκόμιση χρηματικού ποσού.

Δείτε φωτογραφίες από τα ευρήματα της αστυνομίας

Η δράση των εν λόγω εγκληματικών οργανώσεων αφορούσε το σύνολο της χώρας. Για να βεβαιωθούν ότι δεν θα εντοπιστούν είχαν καταφέρει να αποκτήσουν τηλεφωνικές συνδέσεις σε ψεύτικα ονόματα αλλοδαπών ενώ η μεταξύ τους επικοινωνία γινόταν με κώδικες ονομασίες ακόμα και «παρατσούκλια», αντί των πραγματικών ονομάτων τους.

Οι αστυνομικές αρχές εντόπισαν και κατέσχεσαν:

  • πιστόλι διαμετρήματος 8 mm ,
  • κυνηγετική καραμπίνα,
  • 15 αβολίδοτα φυσίγγια των 9 mm ,
  • 2 αεροβόλα όπλα,
  • σιδηρογροθιά,
  • πλήθος συσκευών κινητής τηλεφωνίας και εκατοντάδες πακέτα καρτών τηλεφωνικών συνδέσεων,
  • 14 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και tablet ,
  • 2 τηλεοράσεις μεγάλων διαστάσεων,
  • 4 αυτοκίνητα και 10 πινακίδες κυκλοφορίας Βουλγαρικών αρχών,
  • το χρηματικό ποσό των 35.900 ευρώ
  • βιβλιάρια καταθέσεων, κάρτες ανάληψης διαφόρων τραπεζών καθώς και πλήθος Υπεύθυνων Δηλώσεων, για ονομαστικοποίηση και ενεργοποίηση τηλεφωνικών συνδέσεων