ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

«Πυθία»: Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση του σχεδίου δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή

«Πυθία»: Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση του σχεδίου δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή

Σχέδιο δολοφονίας Καραμανλή | Σχέδιο Πυθία: Στο «μικροσκόπιο» των ανακριτικών αρχών αναμένεται να βρεθεί εκ νέου, κατόπιν εντολής του Συμβουλίου Εφετών η δικογραφία για το «Σχέδιο Πυθία», δηλαδή η επιχείρηση για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.

ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΑΘΕΤΕΙ ΞΑΝΑ ΣΕ ΑΝΑΚΡΙΤΗ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ - ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΠ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», το Δικαστικό Συμβούλιο εξέδωσε παραπεμπτικό βούλευμα, κρίνοντας πως το σκέλος της δικογραφίας που αφορά στην εμπλοκή του πρώην βουλευτή, Μιχάλη Καρχιμάκη, αλλά και δύο υπαλλήλων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) θα πρέπει να κριθεί ξανά, μετά και την έφεση που άσκησε ο ένας από τους τρεις.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, το Δικαστικό Συμβούλιο έκανε δεκτή την έφεση, κρίνοντας ότι πρέπει να εξεταστεί εάν τα έγγραφα που περιέχονται στη δικογραφία και τα οποία φέρεται ότι έφτασαν στην κατοχή του κ. Καρχιμάκη είναι απόρρητα, κατά την έννοια του άρθρου 146 Π.Κ.

karximakis

Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης (πηγή: Eurokinissi)

Σύμφωνα, πάντα, με την εφημερίδα, που επικαλείται δικαστικές πηγές, σε αρνητική περίπτωση δεν θα στοιχειοθετείται η κατηγορία σε βάρος του κ. Καρχιμάκη, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε παραβίαση μυστικών της πολιτείας, ενώ οι δύο υπάλληλοι της ΕΥΠ κατηγορούνται ως φυσικοί αυτουργοί στο αδίκημα.

Επί της ουσίας, η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου «φρενάρει» προσωρινά το βούλευμα που είχε εκδώσει το Σεπτέμβριο του 2017 το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, με το οποίο επρόκειτο να παραπεμφθούν σε δίκη τόσο οι τρεις όσο και ο φερόμενος ως πράκτορας William Basil.

Υπενθυμίζεται ότι ο Basil είναι φυγόδικος και σε βάρος του εκκρεμεί το αδίκημα της απόπειρας διακεκριμένης κατασκοπείας.

Το ιστορικό και τα καρτοκινιτητά - «σκιές»

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», το Σχέδιο Πυθία είναι μια υπόθεση που εκκρεμεί εδώ και περίπου 12 χρόνια στην ελληνική Δικαιοσύνη και σ’ αυτή πρόσωπο – κλειδί θεωρείται ο ίδιος ο Basil.

Ενδεικτικά, στο ανακριτικό πόρισμα που είχε συντάξει ο αρμόδιος ανακριτής, Δημήτρης Φούκας, για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών (2004-2005) και του «σχεδίου Πυθία» που αφορούσε προπαρασκευαστικές πράξεις έσχατης προδοσίας επί κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή, από τον Αύγουστο του 2004 μέχρι και το Μάρτιο του 2005, ο William Basil φέρεται να επιχείρησε με πρόθεση να λάβει σε γνώση του απόρρητες πληροφορίες που αφορούσαν στα συμφέροντα της Ελληνικής Δημοκρατίας, μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών.

Μάλιστα, η σύζυγος του Basil, για την οποία προτάθηκε η απαλλαγή της από την υπόθεση, εμφανίζεται να ήταν εκείνη που είχε αγοράσει καρτοκινητά-σκιές από την Ακτή Μιαούλη με το ψευδώνυμο Πέτρος Μάρκου, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση δεκάδων πολιτικών, μελών της τότε κυβέρνησης, αλλά και δεκάδων άλλων προσώπων.

Από την άρση απορρήτου μιας εκ των τεσσάρων τηλεφωνικών συνδέσεων προέκυψε -κατά τον ανακριτή- ότι η τηλεφωνική σύνδεση ενεργοποιήθηκε και σε άλλη συσκευή με στοιχεία συνδρομητή American Embassy, ενώ μετά την αποκάλυψη των υποκλοπών ο W. Basil εξαφανίστηκε από την Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά, η εμπλοκή του πρώην βουλευτή, Μιχάλη Καρχιμάκη, εντοπίζεται σε αναφορά από πρώην υπάλληλο της ΕΥΠ για απόρρητες αναφορές που απευθύνονταν στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς και είχαν ληφθεί από τον ίδιο με μη νόμιμο τρόπο.

Ωστόσο, ο κ. Καρχιμάκης αρνείται τις σε βάρος του κατηγορίες, κάνοντας λόγο για «στημένη υπόθεση που κατασκευάστηκε από σκοτεινούς ανθρώπους, που βαρύνονται με κακουργηματικές ενέργειες και πράξεις, γεγονός που δεν ελήφθη από κανέναν σχεδόν αρμόδιο υπόψη».

Διαβάστε εδώ περισσότερα θέματα για το Σχέδιο Πυθία

Δείτε εδώ περισσότερες ειδήσεις για τον Κώστα Καραμανλή

Σχετικές ειδήσεις