ΕΘΝΙΚΑ

Η Κάρπαθος τίμησε τον ήρωα σμηναγό Κώστα Ηλιάκη - Ηχηρό μήνυμα από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ

Η Κάρπαθος τίμησε τον ήρωα σμηναγό Κώστα Ηλιάκη - Ηχηρό μήνυμα από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ

Το ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων, η Κάρπαθος, δεν μπορεί να ξεχάσει: Τίμησε σήμερα, Παρασκευή (18/05/2018) τον αδικοχαμένο ήρωα σμηναγό της Πολεμικής Αεροπορίας, Κώστα Ηλιάκη, καθώς στις 23 Μαΐου συμπληρώνονται 12 χρόνια από το θάνατό του.

Στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης παρέστη τιμητικό άγημα, το οποίο απέδωσε τις αρμόζουσες τιμές, ενώ παρόντες ήταν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης.

Στο χώρο του μνημείου, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων.

Από την πλευρά του, ο Ναύαρχος Αποστολάκης μίλησε με συγκινητικά λόγια για τον Κώστα Ηλιάκη τονίζοντας πως η θυσία του συνιστά «ένα διαχρονικό μήνυμα για όλους τους Έλληνες. Ένα μήνυμα πίστης και αφοσίωσης».

Ο ίδιος έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία, ξεκαθαρίζοντας πως «οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα επιτρέψουν την αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων».

«Είναι σπάνια η ύπαρξη προτύπων που αναδεικνύουν την ανιδιοτέλεια στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Υποχρέωση μας είναι οι θυσίες των ανθρώπων μας να μην πάνε χαμένες και να μην ξεχαστούν Οι θυσίες αυτές ατσαλώνουν την θέληση μας για την προάσπιση της πατρίδας. Οι θυσίες του Κώστα Ηλιάκη και του Γιώργου Μπαλταδώρου δυναμώνουν την αποφασιστικότητα μας έναντι οποιουδήποτε επιβουλέα. Οι ένοπλες δυνάμεις μας βρίσκονται παντού, 365 ήμερες το χρόνο δίνοντας τον καλύτερο εαυτό για να εκτελέσουν την αποστολή τους», υπογράμμισε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Οι εκδηλώσεις της 12ης επετείου από τον ηρωικό θάνατο του Σμηναγού, συνδιοργανώθηκαν από τους Δήμους Καρπάθου και Χανίων και την Πολεμική Αεροπορία.

Ένας πραγματικός ήρωας

Ο Κώστας Ηλιάκης ήταν σμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας, με καταγωγή από το Καστέλλι Ρεθύμνης.

Στις 23 Μαΐου 2006 και έπειτα από θερμό επεισόδιο ελληνικών με τουρκικά μαχητικά, το αεροσκάφος του ηρωικού σμηναγού κατέπεσε κοντά στην Κάρπαθο, έπειτα από προσπάθεια αναχαίτισης τουρκικού F-16.

Τα συντρίμμια του αεροπλάνου βρέθηκαν λίγο αργότερα επιβεβαιώνοντας το τραγικό αυτό συμβάν. Ο σμηναγός ήταν πατέρας δύο παιδιών 1,5 και 4 χρονών αντίστοιχα.

Στις 28 Δεκεμβρίου 2006, στην καθιερωμένη τελετή απονομής μεταλλίων και βραβείων από την Ακαδημία Αθηνών, του απονεμήθηκε το αργυρό μετάλλιο αρετής και αυτοθυσίας. Στις 20 Μαΐου 2007 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμήν του, στην οδό Ακρωτηρίου στη περιοχή Άγιος Ματθαίος Χανίων, ενώ αντίστοιχο μνημείο υπάρχει και στην Κάρπαθο.

Σχετικές ειδήσεις