ΕΘΝΙΚΑ

Θρασύδειλοι οι Τούρκοι: Αρνούνται ότι παρενόχλησαν το ελικόπτερο του Α/ΓΕΣ – Η απάντηση Αποστολάκη

Θρασύδειλοι οι Τούρκοι: Αρνούνται ότι παρενόχλησαν το ελικόπτερο του Α/ΓΕΣ – Η απάντηση Αποστολάκη
EUROKINISSI

Σε νέα σοβαρή πρόκληση προχώρησε η Άγκυρα στο Αιγαίο - Τουρκικά αεροσκάφη παρενόχλησαν το ελικόπτερο τύπου UH-1H Huey του αρχηγού ΓΕΣ - Διαψεύδουν οι Τούρκοι το περιστατικό

Σοβαρό επεισόδιο που έθεσε σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια της πτήσης ελικοπτέρου με το οποίο πετούσε πέριξ του Καστελόριζου ο Α/ΓΕΣ Γιώργος Καμπάς, σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (18/4).

Το περιστατικό διαδραματίστηκε στην περιοχή ευθύνης της 95 Ανώτατης Διοικήσεως Ταγμάτων Εθνοφυλακής (95 ΑΔΤΕ).

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού επέβαινε σε ένα ελικόπτερο τύπου UH-1H Huey το οποίο είχε απογειωθεί από τη Ρόδο και κατευθυνόταν προς τη Μεγίστη, προκειμένου να επισκεφτεί τη Διοίκηση Άμυνας του νησιού, αλλά και τα φυλάκια στις νήσους Ρω και Στρογγυλή.

Λίγο πριν το ελικόπτερο του Αρχηγού Στρατού, Γιώργου Καμπά προσγειωθεί στη Μεγίστη, ένα ζευγάρι τουρκικών μαχητικών F- 16 το πλησίασε πετώντας αρχικά σε απόσταση περίπου 2 ναυτικών μιλίων από το ελικόπτερο.

Στη συνέχεια οι Τούρκοι επιχείρησαν να το παρενοχλήσουν πετώντας σε απόσταση αναπνοής από αυτό, με σκοπό να το «ταρακουνήσουν» με τα καυσαέρια των μαχητικών.

Ωστόσο χάρη στην άμεση αντίδραση των χειριστών του ελληνικού ελικοπτέρου αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Οι Έλληνες πιλότοι κατέβασαν το ελικόπτερο πολύ χαμηλά και το «οριζοντίωσαν» σχεδόν πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας με αποτέλεσμα τα τουρκικά μαχητικά να μην μπορούν να το ακολουθήσουν.

Την ίδια ώρα είχε δοθεί εγκαίρως εντολή στα αεροσκάφη ετοιμότητος (readiness) της ελληνικής αεράμυνας που απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση του Καστελλίου Κρήτης. Το ελικόπτερο τελικά προσγειώθηκε στη Μεγίστη, ενώ την ίδια ώρα τα τουρκικά μαχητικά ενεπλάκησαν σε εικονική αερομαχία με τα ελληνικά μαχητικά στον ευρύτερο εναέριο χώρο πάνω από το Καστελόριζο!

Ο Αρχηγός ΓΕΣ ο οποίος βρισκόταν από την Τετάρτη στη ζώνη ευθύνης της 95 ΑΔΤΕ στα νότια Δωδεκάνησα.

Η Άγκυρα διαψεύδει την παρενόχληση του ελικοπτέρου

Η Τουρκία αρνείται το περιστατικό, με τις τουρκικές πηγές ασφαλείας να τονίζουν πως δεν υπήρξε προσέγγιση που να θέτει σε κίνδυνο το ελληνικό ελικόπτερο.

Οι τουρκικές πηγές, με ανακοίνωσή τους αργά την Πέμπτη προς τα τουρκικά ΜΜΕ, επισημαίνουν ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι ισχυρισμοί που είδαν το φως της δημοσιότητας στον ξένο Τύπο.

Απορρίπτοντας τους ελληνικούς ισχυρισμούς, οι τουρκικές πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι δεν υπήρξε προσέγγιση που να θέτει σε κίνδυνο το ελικόπτερο που μετέφερε τον Έλληνα Αρχηγό ΓΕΣ.

Όπως ανέφεραν, τα αεροσκάφη που ανήκουν στις τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις βρίσκονταν σε τακτική βάση στην περιοχή του Αιγαίου.

Αποστολάκης: Η Τουρκία ξέρει ότι όσα λέμε θα τα κάνουμε εάν χρειαστεί

Εφ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης προτρέποντας σε εθνική συναίνεση για την αντιμετώπιση των εθνικών ζητημάτων.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην συμπεριφορά της Τουρκίας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι η γείτονα πάντα διεκδικεί. «Αλλοτε έντονα και άλλοτε με κάποια ισορροπία. Η Τουρκία έχει προβλήματα με τους γύρω της, με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Δεν είναι το πρώτο πρόβλημα της Τουρκίας η Ελλάδα, πρόσθεσε. Ωστόσο οι διεκδικήσεις της παραμένουν στο ακέραιο και αυτό έχει να κάνει με λόγους εσωτερικής πολιτικής λόγω της παρουσίας ακροδεξιού κόμματος στην κυβέρνηση».

Παράλληλα σημείωσε ότι απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή, ψυχραιμία, να μην είμαστε εμείς που ρίχνουμε λάδι στη φωτιά. Άλλωστε πρόσθεσε έχουμε την εμπειρία να διαχειριστούμε οποιαδήποτε κατάσταση. «Οι αξιώσεις της Τουρκίας δεν έχουν καμία νομική στήριξη», ξεκαθάρισε.

Όσον αφορά στη δήλωση του ότι εάν Τούρκοι στρατιωτικοί ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε, ο κ. Αποστολάκης. υπενθύμισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις λειτουργούν αποτρεπτικά. «Το θέμα είναι να μην φθάσεις στην κλιμάκωση. Η Τουρκία δοκιμάζει τις αντοχές μας και πρέπει να ξέρει ότι έχουμε τη βούληση όσα λέμε ότι θα κάνουμε εάν χρειασθεί θα τα κάνουμε».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν φοβάται θερμό επεισόδιο, έστω από ατύχημα ο κ. Αποστολάκης δήλωσε μονολεκτικά όχι. Και συμπλήρωσε, εάν δεν κάνουμε λάθος δεν θα γίνει.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εκτίμησε επίσης ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ δεν θα χαλάσουν αλλά δεν θα είναι στο ίδιο επίπεδο. «Θα υπάρχει ένα θέμα. Οι πιθανότητες να βρεθεί μία λύση είναι περισσότερες από το να υπάρξει ρήξη, καθώς οι ΗΠΑ θεωρούν σημαντικό σύμμαχο τη γείτονα», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας επανέλαβε την ανησυχία του για την προοπτική απόκτησης του συστήματος S-400 από την Τουρκία καθώς όπως είπε η προμήθεια του αλλάζει τελείως τα δεδομένα στον έλεγχο του εναερίου χώρου. Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη προμήθειας νέου αεροσκάφους F-35 ή άλλου και αναβάθμισης της αεράμυνας της χώρας, όπου υπάρχουν επιλογές, ώστε να υπάρξει ισορροπία ισχύος.

Όσον αφορά στη συμφωνία των Πρεσπών, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας επανέλαβε ότι λύνει πάρα πολλά προβλήματα, ανοίγει προοπτικές, εξέφρασε εκ νέου τη βούληση της χώρας μας να βοηθήσει τη γείτονα χώρα στην ένταξη της στο ΝΑΤΟ. Παρατήρησε δε ότι το εθνοτικό και το γλωσσικό ζήτηματα που εγείρονται είναι πολύ μικρά σε σχέση με αυτά που επιλύονται, και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πρωτοβουλίες ώστε να μην υπάρξουν τέτοια προβλήματα.

Στην ίδια συνέντευξη του ο κ. Αποστολάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στις επόμενες εθνικές εκλογές λέγοντας ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη.

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση - ΣΟΚ: Δείτε πόσες μονάδες προηγείται η ΝΔ

Σχετικές ειδήσεις