ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση μνήμης για τους εκτελεσθέντες του Ασβεστοχωρίου

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση μνήμης για τους εκτελεσθέντες του Ασβεστοχωρίου

Εκδήλωση μνήμης για τη συμπλήρωση 71 χρόνων από την εκτέλεση στις 26 Ιουλίου του 1944, 16 Ελλήνων ως αντίποινα για την επίθεση που είχε πραγματοποιήσει λίγες μέρες νωρίτερα ομάδα ανταρτών στο Σανατόριο Ασβεστοχωρίου, οργανώνει την Κυριακή (26/07) ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη όπου ανήκει διοικητικά το Ασβεστοχώρι.

Στο ιστορικό λεύκωμα που εξέδωσε πρόσφατα ο δήμος, αναφέρεται ότι η περιοχή του Ασβεστοχωρίου υπήρξε κατά την κατοχή σημαντικός σταθμός για τα γερμανικά στρατεύματα, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στο βουνό του Χορτιάτη, ενώ λίγα χιλιόμετρα πάνω από το χωριό ήταν εγκατεστημένο το κέντρο Διαβιβάσεων του γερμανικού στρατού.

Η ομάδα ανταρτών είχε επιτεθεί στο Σανατόριο (σημερινό νοσοκομείο “Γ.Παπανικολάου”) στις 12 Ιουλίου 1944, προκειμένου να εφοδιαστεί με τρόφιμα και φαρμακευτικό υλικό.

Η γερμανική επιχείρηση ξεκίνησε το πρωινό της 26ης Ιουλίου με τη συμμετοχή τμημάτων του 1003ου και 1004ου Ταγμάτων Πεζικού, μίας ομάδας μάχης της 7ης Βουλγαρικής Μεραρχίας, δυνάμεων από το Λόχο Φρουράς της Ομάδας Στρατού Ε και των μονάδων επιφυλακής ενώ πήραν μέρος και οι άντρες του "Σώματος Κυνηγών" του Σούμπερτ, με επικεφαλής τους υπαρχηγούς του, Γιώργο Γερμανάκη και Γιώργο Καπετανάκη.

Δυνάμεις της Βέρμαχτ περικύκλωσαν το χωριό και αφού διεξήγαγαν έρευνες στα σπίτια, συγκέντρωσαν τους κατοίκους στην πλατεία, όπου ξεχώρισαν 21 άντρες τους οποίους οδήγησαν στο κτίριο της χωροφυλακής για ανάκριση.

Οι 16 από τους 21 επελέγησαν ως συνεργάτες των ανταρτών ενώ οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνέχεια, ταγματασφαλίτες,με επικεφαλής Γερμανό υπαξιωματικό, οδήγησαν τους κρατούμενους έξω από το Ασβεστοχώρι, στα όρια της Εξοχής, όπου ο Γερμανάκης και ο Καπετανάκης εκτέλεσαν τους 16 άντρες μπροστά σε έναν λάκκο.

Από τους εκτελεσθέντες οι εννέα ήταν υπάλληλοι του σανατορίου, οι τέσσερις κάτοικοι του Ασβεστοχωρίου, οι δύο ασθενείς του σανατορίου και ένας ήταν κάτοικος Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την παραδοχή του Γερμανού υπαξιωματικού, η μαζική εκτέλεση ήταν τα αντίποινα για την οργανωμένη επίθεση του ΕΛΑΣ στο σανατόριο.

Αρχιερατικό Μνημόσυνο Εκτελεσθέντων Ασβεστοχωρίου

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης μνήμης που διοργανώνει ο Δήμος, την Κυριακή 26 Ιουλίου, στις 10 π.μ. θα τελεστεί Αρχιερατικό Μνημόσυνο υπέρ των θυμάτων στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ασβεστοχωρίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, παρουσία εκπροσώπων του Δήμου και του τοπικoύ συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας Ασβεστοχωρίου.

Θα ακολουθήσει στις 11 π.μ. η αναχώρηση της πομπής από τον τόπο συγκέντρωσης των εκτελεσθέντων (Πάρκο Ασβεστοχωρίου) με προορισμό τον χώρο εκτέλεσης (στα όρια της Εξοχής) όπου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση, ομιλίες εκπροσώπων του δήμου και αντιστασιακών οργανώσεων, καθώς και καταθέσεις στεφάνων.

Σχετικές ειδήσεις