ΕΛΛΑΔΑ

Συγκλονιστικές εικόνες: Πρόσφυγες περνούν χέρι - χέρι ποτάμι στην Ειδομένη

Συγκλονιστικές εικόνες: Πρόσφυγες περνούν χέρι - χέρι ποτάμι στην Ειδομένη

Κρατώντας ένα σχοινί ο ένας πίσω από τον άλλο, πρόσφυγες -που ξεκίνησαν από τον καταυλισμό της Ειδομένης παραπλανημένοι από ένα φυλλάδιο, αλλά αποφασισμένοι να φτάσουν στα Σκόπια, με κίνδυνο να παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά- προσπαθούν να περάσουν ένα ποτάμι λίγα μέτρα από τα σύνορα -Τους στέλνουν πίσω τα Σκόπια και ζητούν 250 ευρώ το… κεφάλι για φωτορεπόρτερ που συνέλαβαν!

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, με τα λιγοστά υπάρχοντά τους ανά χείρας περνούσαν μέσα από τα παγωμένα νερά προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη, που είχε σταματήσει αίφνης στην Ειδομένη, εδώ και αρκετές ημέρες.

Κρατώντας σχοινιά και βοηθώντας ο ένας τον άλλον, πέρασαν στην άλλη πλευρά, παρά τις εκκλήσεις της αστυνομίας να επιστρέψουν στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης στα σύνορα Ελλάδας - Σκοπίων.

«Περπατάμε γιατί θέλουμε να φτάσουμε στη βόρεια Ευρώπη, όπου υπάρχει ασφάλεια», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Άμερ, από τη Συρία, ενώ ο συνοδοιπόρος του Τάρεκ εξηγεί πως η κατάσταση στην Ειδομένη είχε καταστεί ανυπόφορη τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων που είχε μετατρέψει σε λίμνη πολλές από τις μικρές σκηνές που βρίσκονται στα χωράφια δίπλα στον καταυλισμό.

Στην ερώτηση γιατί δεν επιλέγουν το πρόγραμμα μετεγκατάστασης για να βρεθούν με ασφάλεια σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, απαντούν πως τούς φοβίζει η ιδέα πως μπορεί να καταλήξουν σε χώρα διαφορετική από αυτήν που βρίσκονται συγγενικά τους πρόσωπα που πραγματοποίησαν με επιτυχία το ίδιο ταξίδι μερικούς μήνες πριν.

Εγκλωβισμένοι εδώ και μέρες στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-Σκοπίων, ταλαιπωρημένοι από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και τις άσχημες καιρικές συνθήκες, πρόσφυγες με μικρά παιδιά, πήραν στα χέρια, το πρωί, όλα τους τα υπάρχοντα και ξεκίνησαν με πορεία να βρουν κάποιο σημείο για να περάσουν στη γειτονική χώρα.

Φωνάζοντας συνθήματα «ανοίξτε τα σύνορα» και «θέλουμε να φύγουμε», η ομάδα κατευθύνθηκε στο χωριό της Ειδομένης και στη συνέχεια, από αγροτικούς δρόμους, βρέθηκε στο χωριό Χαμηλό. Σε διακριτική απόσταση τους ακολουθούν άνδρες της ελληνικής αστυνομίας, οι οποίοι τους ενημερώνουν ότι ακόμα και αν περάσουν στα Σκόπια, θα συλληφθούν από τις γειτονικές αρχές και θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα.

Ωστόσο, οι πρόσφυγες θέλησαν να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στα σύνορα, συνεχίζοντας την πορεία τους, παρά τις εκκλήσεις των αστυνομικών και εθελοντών που τους ακολουθούν.

Έτσι, δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας των Σκοπίων εντόπισαν και κρατούν στο ακριτικό χωριό Μόιν (κοντά στην κωμόπολη Γευγελή), τους περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν παράνομα το απόγευμα στο έδαφος της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στα Σκόπια, με ιδιαίτερα περιπετειώδη τρόπο, ενώ όπως ανέφερε εκπρόσωπος της αστυνομίας όλοι τους θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα!

Συλλήψεις και Ελλήνων φωτορεπόρτερ

Υπενθυμίζεται ότι η αστυνομία των Σκοπίων συνέλαβε μάλιστα και αδιευκρίνιστο για την ώρα αριθμό Ελλήνων και ξένων φωτορεπόρτερ, καθώς και ακτιβιστές που ακολουθούσαν τους πρόσφυγες την ώρα που εισέρχονταν στο έδαφος των Σκοπίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συλληφθέντες αυτοί ανέρχονται περίπου στους 30, εκ των οποίων επτά με οκτώ είναι Έλληνες φωτορεπόρτερ.

Οι συλληφθέντες φωτορεπόρτερ και ακτιβιστές έχουν μεταφερθεί στο αστυνομικό τμήμα της Γευγελής, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές των Σκοπίων επέβαλαν διοικητικό πρόστιμο 250 ευρώ στον καθένα για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Μετά την καταβολή του προστίμου, η αστυνομία των Σκοπίων θα κινήσει τις διαδικασίες απέλασής τους.

Το φυλλάδιο της ντροπής

Την ίδια ώρα, ένα χαρτί που φέρεται να κυκλοφόρησε αργά χθες το βράδυ, όπου αναγράφονταν - σύμφωνα με πληροφορίες - ότι τα σύνορα είναι εικονικά κλειστά και πως αν περπατούσαν πέντε χιλιόμετρα, θα μπορούσαν να περάσουν στα Σκόπια, ήταν αυτό που ξεσήκωσε εκατοντάδες πρόσφυγες και τους έκανε να ξεκινήσουν την πορεία τους προς τα σύνορα λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι.

Μεταξύ των προσφύγων είναι και ένας 65χρονος, ο Νουρ Εντίν, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι.

Όπως, μάλιστα, είπε η κόρη του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, «δεν μπορεί να ζήσει άλλο μέσα στις λάσπες και θέλει να πάει στη Γερμανία, όπου ζουν όλα τα υπόλοιπα παιδιά του».

Τις τελευταίες ημέρες ο προσφυγικός καταυλισμός έξω από την Ειδομένη στο Κιλκίς έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο λασπότοπο, όπου πάνω από 12.000 ψυχές βρίσκονται σε καθημερινή βάση αντιμέτωπες με τις άσχημες καιρικές συνθήκες και τις αρρώστιες.

Δείτε βίντεο από το σημείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι νωρίτερα το πρωί της Καθαράς Δευτέρας τρεις πρόσφυγες (δύο άντρες και μία γυναίκα) από το Αφγανιστάν βρέθηκαν νεκροί σε ένα χείμαρρο στην κωμόπολη Γευγελή.

Άλλοι 23 άνθρωποι διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Γευγελή.

Πάνω από 44.000 πρόσφυγες σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια

Σύμφωνα με την ως τώρα συνοπτική κατάσταση των προσφυγικών ροών, 44.532 πρόσφυγες βρίσκονται μέχρι στιγμής στην ελληνική επικράτεια, με τον μεγαλύτερο αριθμό να διαμένει στη βόρεια Ελλάδα (23.042).

Στα νησιά κατεγράφησαν 9.264 άτομα, με το κύριο όγκο να είναι στη Λέσβο (5.830) και στη Χίο (2.149), ενώ ως τις 8.00 το πρωί σημειώθηκαν 1.255 νέες αφίξεις.

Στην Αττική διαμένουν 11.131 άτομα (στο Ελληνικό 4.166, στο λιμάνι του Πειραιά 3.381, στο Σχιστό 2.000) και στην Κεντρική Ελλάδα 1.095.

Όσο αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, στην Ειδομένη συνεχίζουν να βρίσκονται 12.000 άνθρωποι, ενώ στο Χέρσο του Κιλκίς φιλοξενούνται 3.640, στο Πολύκαστρο 3.370 και στα Διαβατά 2.003.

Σχετικές ειδήσεις