ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Σαρώνουν οι θυελλώδεις άνεμοι τα Χανιά - Ένας άνδρας νεκρός (photos - videos)

Καιρός: Σαρώνουν οι θυελλώδεις άνεμοι τα Χανιά - Ένας άνδρας νεκρός (photos - videos)

Φονική κακοκαιρία «χτυπάει» σήμερα το νομό Χανίων, αφήνοντας πίσω της ένα νεκρό, έναν τραυματία και πολλά προβλήματα στις μετακινήσεις. Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, συστήνει στους πολίτες η αστυνομία -Πυρκαγιά και στην Αγία Πελαγία

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΙΣΣΑΜΟ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΙΣΧΥΡΩΝ ΑΝΕΜΩΝ - ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΠΑΙΔΙ ΑΠΟ ΠΤΩΣΗ ΔΕΝΤΡΟΥ - ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ ΕΞΕΔΩΣΕ Η ΕΜΥ

Τραγωδία το πρωί στα Χανιά με έναν 64χρονο να χάνει τη ζωή του λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν σήμερα στο νομό.

Ο άτυχος άνδρας οδηγούσε γύρω στις 11 το πρωί το αυτοκίνητό του στη Λεωφόρο Σούδας, στο ρεύμα προς Χανιά, όταν ένας ευκάλυπτος κόπηκε στα δύο λόγω των ανέμων και έπεσε πάνω στο όχημά του, συνθλίβοντάς το.

chania2 copy

Ο 64χρονος τραυματίστηκε θανάσιμα και οι διασώστες μαζί με τον γιατρό του ΕΚΑΒ, οι οποίοι έσπευσαν στο σημείο, επιχείρησαν να τον βοηθήσουν αλλά διαπίστωσαν ότι δυστυχώς ήταν πολύ αργά καθώς είχε αφήσει την τελευταία του πνοή.

Τραυματίστηκε μαθητής

Ένας μαθητής της B' τάξης του Λυκείου Βάμου, τραυματίστηκε το πρωί από πτώση δέντρου. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο μαθητής βρισκόταν έξω από τη σχολική μονάδα όταν έπεσε μεγάλο δέντρο, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ίδιο, να τραυματιστεί στο πόδι.

Επίσης τμήμα στέγης από προκάτ κτίριο αποκολλήθηκε απο το Δημοτικό Σχολείο Σούδας τραυματίζοντας ελαφρά ένα παιδάκι στο χέρι.

Ζημιές προκλήθηκαν και στις στέγες του σχολικού συγκροτήματος Κισσάμου, όταν απο τον αέρα αποκολλήθηκαν λαμαρίνες.

Ευτυχώς δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός, ενώ στο σχολείο μετέβη συνεργείο του Δήμου και αποκατέστησε τις ζημιές.

Κλείνουν τα σχολεία στο δήμο Χανίων

Στο κλείσιμο των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον δήμο Χανίων προχωρά, με απόφασή του, ο δήμαρχος, Τάσος Βάμβουκας, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, με κύριο χαρακτηριστικό τους ισχυρούς νότιους ανέμους.

Προβλήματα στις μετακινήσεις

Όπως σημειώνει το flashnews.gr, λόγω των ανέμων, χρειάστηκαν τέσσερις ώρες προκειμένου να καταφέρει το πλοίο «Έλυρος» να δέσει στο λιμάνι της Σούδας το πρωί.

Τέσσερα συνολικά ρυμουλκά κατέβαλλαν προσπάθειες για να βοηθήσουν το πλοίο να προσεγγίσει την προβλήτα απο σημείο στο οποίο δεν «πιάνουν» οι άνεμοι, κάτι που αποδείχθηκε πολύ δύσκολο.

Μάλιστα κάποια στιγμή έσπασε και ένας κάβος με τον οποίο είχε δεθεί το πλοίο με ρυμουλκό.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Προβλήματα και στο Ρέθυμνο - Πυρκαγιά στην Αγία Πελαγία

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στο Ρέθυμνο λόγω της αφρικανικής σκόνης που από τα ξημερώματα έχει αγκαλιάσει το σύνολο του νομού, την ίδια ώρα που ισχυροί άνεμοι πνέουν με μικρά διαστήματα καταλλαγής.

Η αποπνικτική ατμόσφαιρα στην πόλη του Ρεθύμνου έχει δημιουργήσει προβλήματα στην κυκλοφορία των πολιτών, αρκετοί από τους οποίους χρησιμοποιούν τις πάνινες μάσκες. Τα καταστήματα έχουν κλειστές πόρτες ενώ η ορατότητα είναι σημαντικά μειωμένη, οπότε χρειάζεται προσοχή από πλευράς των οδηγών. Στον εθνικό δρόμο ΒΟΑΚ σε αρκετά σημεία πολλά δένδρα έχουν γύρει ή σπάσει με αποτέλεσμα τόσο από πλευράς της ΕΛΑΣ όσο και της Πυροσβεστικής να γίνονται προσπάθειες απόσυρσής τους από το οδικό δίκτυο αλλά και εντατικοί έλεγχοι για νέες πτώσεις ή επικίνδυνα δέντρα.

Εντός της πόλης έχουν αναφερθεί περιστατικά με πτώσεις αντικειμένων από βεράντες, σπάσιμο τζαμιών αλλά και ορισμένα προβλήματα σε στέγες σπιτιών. Μάλιστα ο δήμος αποφάσισε να κρατήσει κλειστή την είσοδο στον Δημοτικό Κήπο για την αποφυγή ατυχημάτων από πτώσεις κλαδιών ή και τυχόν δέντρων.

Παράλληλα πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Αγίας Πελαγίας στα Καστελάκια Ρεθύμνου σε χορτολιβαδική έκταση και αυτή την ώρα επιχειρούν έξι οχήματα με 11 πυροσβέστες για την κατάσβεσή της. Οι ισχυροί άνεμοι οδήγησαν τις φλόγες σε πολύ κοντινή απόσταση από εγκαταστάσεις αποθήκευσης γάλακτος όμως η έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων έδρασε αποτελεσματικά. Αν και επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ η φωτιά βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο με αρκετές όμως μικρές εστίες που εγκυμονούν εύλογα κίνδυνο αναζωπύρωσής της.

Εν τω μεταξύ, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανιών καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Σε σχετική ανακοίνωση, οι πολίτες καλούνται να ασφαλίσουν αντικείμενα, τα οποία εάν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς. Επίσης, να στερεώσουν τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχουν αναρτήσει, να ασφαλίσουν τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών και των χώρων εργασίας τους, να αποφύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές καθώς και τη διέλευση κάτω από μεγάλα δένδρα, αναρτημένες πινακίδες, και γενικά από περιοχές όπου ελαφριά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (πχ. κάτω από μπαλκόνια).

Επίσης, την προσοχή των οδηγών που κινούνται στη νέα εθνική οδό Χανίων-Ρεθύμνου αλλά και την παλαιά εθνική οδό των νομών Χανίων και Ρεθύμνου εφιστά, με ανακοίνωσή της, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Κρήτης, λόγω πτώσης δέντρων και αντικειμένων στο οδόστρωμα.

chania4

Όπως αναφέρει το flashnews.gr, αξιωματικοί της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, συστήνουν και συμβουλεύουν τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Μεγάλη φωτιά στην Κίσσαμο

Σε συναγερμό έχει τεθεί, από νωρίς το πρωί, η Πυροσβεστική Υπηρεσία των Χανίων, καθώς οι ανέμοι που πνέουν με μεγάλη ένταση από νότιες διευθύνσεις ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται, από τις 7:30, πυρκαγιά στο Σφηνάρι Κισσάμου όπου επιχειρούν μεγάλες δυνάμεις. Η φωτιά έχει τουλάχιστον επτά εστίες, μεταξύ της θέσης Τίμιος Σταυρός και Σφηνάρι, περνώντας μέσα από το φαράγγι και καίγοντας χορτολιβαδική και δασική έκταση.

chania6

Η Πυροσβεστική δέχτηκε ακόμη μία κλήση για πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Λούλος Κεραμειών.

Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους αντιμετωπίζουν και άλλοι νομοί της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, υπήρξαν ακυρώσεις πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», ενώ προβλήματα καταγράφονται στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, όπου έχουν πέσει κλαδιά δέντρων. Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί πολλές κλήσεις για απομάκρυνση κομμένων δένδρων.

Στη Φινοκαλιά Λασιθίου, ο μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου καταγράφει, για ακόμη μία φορά, τις ισχυρότερες ριπές ανέμου στη χώρα (155 km/h) όταν επικρατούν άνεμοι νοτίων διευθύνσεων.

Πηγή φωτογραφιών: flashnews.gr

Σχετικές ειδήσεις