ΕΛΛΑΔΑ

Αταλάντη: Στην Εισαγγελία ο Δήμος για την απαράδεκτη κατάσταση στις παραλίες

Αταλάντη: Στην Εισαγγελία ο Δήμος για την απαράδεκτη κατάσταση στις παραλίες

Απάντηση στο δημοσίευμα του Newsbomb.gr που έφερε στο φως της δημοσιότητας την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην παραλία της Τραγάνας, δίνει ο Δήμος Λοκρών.

Ο δήμαρχος της περιοχής κ. Νίκος Λιόλιος επισημαίνει πως η δημοτική Αρχή έχει καταθέσει από τις 5 Μαΐου καταγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας σχετικά με την κατάσταση του παραλιακού μετώπου του Δήμου και συγκεκριμένα στις περιοχές Αρκίτσας, Λιβανάτών Σκάλας Αταλάντης, Τραγάνας και Θεολόγος.

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Λοκρών, «έχουν υποβληθεί από μέρους μας στις αρμόδιες υπηρεσίες έγγραφα και αιτήσεις με τα οποία ζητούμε την αποκατάσταση των ζημιών οι οποίες έχουν προκληθεί σε πολλά σημεία του παραλιακού μετώπου του Δήμου μας καθιστώντας το αυτό άκρως επικίνδυνο».

Ο κ. Λιόλιος απαιτεί, μέσω της καταγγελίας στην Εισαγγελία, την άμεση αποκατάσταση των σοβαρών και επικίνδυνων ζημιών (νεροφαγώματα, καθιζήσεις κ.α.) σε τμήματα των δρόμων με την κατασκευή τοίχων αντιστήριξης με σκοπό την οριστική άρση των επικίνδυνων καταστάσεων. Παράλληλα καταγγέλλει την ολιγωρία των υπευθύνων και ζητά την απόδοση ευθυνών.

Δείτε αναλυτικά την καταγγελία του Δήμου Λοκρών για την κατάσταση του παραλιακού μετώπου η οποία εστάλη και στο Newsbomb.gr ως απάντηση στο δημοσίευμα για την τραγική κατάσταση στην παραλία Τραγάνας:

ΠΡΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΛΑΜΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Καταγγελία για την κατάσταση του παραλιακού μετώπου του Δήμου Λοκρών»

Με το παρόν έγγραφό μας, καταγγέλλουμε για ακόμη μία φορά την απαράδεκτη κατάσταση εις την οποία βρίσκεται το σύνολο του παραλιακού μετώπου του Δήμου μας, και συγκεκριμένα στις περιοχές Αρκίτσας, Λιβανάτες, Σκάλα Αταλάντης, Τραγάνα και Θεολόγος.

Ήδη, έχουν υποβληθεί από μέρους μας στις αρμόδιες υπηρεσίες έγγραφα και αιτήσεις με τα οποία ζητούμε την αποκατάσταση των ζημιών οι οποίες έχουν προκληθεί σε πολλά σημεία του παραλιακού μετώπου του Δήμου μας καθιστώντας το αυτό άκρως επικίνδυνο. Απαιτείται η άμεση αποκατάσταση των σοβαρών και επικίνδυνων ζημιών (νεροφαγώματα, καθιζήσεις κ.α.) σε τμήματα των δρόμων με την κατασκευή τοίχων αντιστήριξης με σκοπό την οριστική άρση των επικίνδυνων καταστάσεων. Οι εν λόγω καταστροφές επήλθαν από ακραία καιρικά φαινόμενα και έντονο κυματισμό. Σε πολλά σημεία έχει υποχωρήσει τμήμα δρόμου και πεζοδρομίων σε τέτοιο βαθμό που ήταν επικίνδυνη η διέλευση τόσο οχημάτων όσο και πεζών. Ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχημάτων ήταν άμεσος. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτοί όλοι οι δρόμοι οι οποίοι έχουν υποστεί ζημίες ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες κατακλύζονται από δημότες, επισκέπτες και λουόμενους.

Τα προβλήματα επικινδυνότητας είναι πιο έντονα κατά τις νυχτερινές ώρες τόσο για τα οχήματα όσο και για τους διερχόμενους πεζούς και λουόμενους λόγω:

  • μειωμένου πλάτους οδοστρώματος
  • έλλειψης σχετικής ορατότητας και φωτισμού

Στα περισσότερα σημεία μάλιστα, η άσφαλτος έχει διαβρωθεί με κίνδυνο υποχώρησης του δρόμου. Ο βαθμός επικινδυνότητας για την πιθανή πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων ακόμη και θανατηφόρων είναι μεγάλος με απρόβλεπτες συνέπειες για όλους μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διέλευση των οχημάτων πραγματοποιείται με ιδιαίτερη δυσκολία και σε πολλά σημεία ο δρόμος είναι απροσπέλαστος.

Συμπερασματικά, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη συντήρησης και επισκευής του συνόλου του παραλιακού μετώπου του Δήμου μας προκειμένου να προλάβουμε ατυχήματα τα οποία μπορεί να αποβούν μοιραία. Όποιες ενέργειες επιβάλλεται να πραγματοποιηθούν θα πρέπει να γίνουν σύντομα προκειμένου να προλάβουμε την θερινή περίοδο.

Επειδή για την παραλιακή ζώνη υπεύθυνη είναι η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου.

Επειδή, στον Ν 2971/2001, και συγκεκριμένα στο Άρθρο 12 με τίλτο «Προστατευτικά έργα Προσχώσεις», 1. Αν η Επιτροπή του άρθρου 3 διαπιστώσει ότι η ακτή διαβρώνεται από τη θάλασσα, επιτρέπεται η κατασκευή, κατά τις διατάξεις περί δημοσίων έργων, των αναγκαίων τεχνικών έργων στον αιγιαλό, την παραλία ή στη θάλασσα για την αποτροπή της διάβρωσης, 2. Αν από τη διάβρωση απειλείται ιδιωτικό κτήμα, μπορεί να επιτραπεί στον κύριό του να κατασκευάσει με δαπάνη του προ της ιδιοκτησίας του, και με την επίβλεψη μηχανικού, που έχει από το νόμο σχετικό δικαίωμα, τα ανωτέρω προστατευτικά έργα βάσει μελέτης που έχει εγκριθεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, που θα έχει και τον έλεγχο του έργου, 3. Τα έργα των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου ανήκουν στο Δημόσιο, το οποίο μπορεί να τα καταργεί ή να τα μετατρέπει οποτεδήποτε για λόγους δημοσίου συμφέροντος και ασφάλειας ή εθνικής άμυνας χωρίς καμία υποχρέωσή του, για αποζημίωση ή για καταβολή της δαπάνης του ιδιώτη. Τα έργα αυτά εκτελούνται κατόπιν αδείας του Υπουργού Οικονομικών, που εκδίδεται μετά από σύμφωνη γνώμη του Γ.Ε.Ν., του Υ.Ε.Ν. και του Υπουργείου Πολιτισμού και απλή γνώμη της αρμόδιας Επιτροπής Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (Ε.Π.Α.Ε.) ύστερα από εμπεριστατωμένη ακτομηχανική μελέτη θεωρημένη από τη Διεύθυνση Λιμενικών Έργων της Γ.Γ.Δ.Ε. του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων, καθώς και ύστερα από την προβλεπόμενη από το Ν. 1650/1986 (ΦΕΚ 160 Α΄) μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Σε περίπτωση παραδοσιακών οικισμών απαιτείται και σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου γι' αυτούς Υπουργού. Στο άρθρο 14: Προστατευτικά έργα – Προσχώσεις Για την προστασία ακτών από τη θαλάσσια διάβρωση επιτρέπεται η εκτέλεση αναγκαίων τεχνικών έργων στην παραλία, τον αιγιαλό και το συνεχόμενο θαλάσσιο χώρο. Σχετικώς εκδίδεται απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κατά την παρ. 1 του άρθρου 12, ύστερα από α) διαπιστωτική της διάβρωσης έκθεση της Επιτροπής του άρθρου 4 , β) ακτομηχανική μελέτη για τα αίτια και τον τρόπο αντιμετώπισης της διάβρωσης θεωρημένη από την αρμόδια επί της κατασκευής λιμενικών έργων υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και γ) έγκριση περιβαλλοντικών όρων κατά το ν. 4024/2011, όπως ισχύει. Ο έλεγχος και η εποπτεία των προστατευτικών έργων ασκείται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

2. Αν πιθανολογείται σοβαρός κίνδυνος για την ασφάλεια της κυκλοφορίας μπορεί να εγκρίνεται η άμεση εκτέλεση των απαιτούμενων απολύτως αναγκαίων εργασιών για την αποκατάσταση της ασφαλούς κυκλοφορίας, χωρίς τις προϋποθέσεις της παραγράφου 1. Η ανάθεση στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνεται από τον αρμόδια για τη συντήρηση των έργων φορέα με διαπραγμάτευση, επιφυλασσομένων των διατάξεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

3. Αν από τη διάβρωση της ακτής απειλείται η ακεραιότητα και οι εγκαταστάσεις ιδιωτικού ακινήτου, μπορεί με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης να επιτραπεί στον ιδιοκτήτη η εκτέλεση, με δαπάνη του, των αναγκαίων προστατευτικών της ιδιοκτησίας του έργων, υπό την επίβλεψη μηχανικού που έχει από το νόμο σχετικό δικαίωμα, βάσει ακτομηχανικής και τεχνικής μελέτης, που θεωρούνται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της οικείας Περιφέρειας.
Σε περίπτωση σοβαρού επικείμενου κινδύνου μπορεί να επιτραπεί η εκτέλεση των απολύτως αναγκαίων προσωρινής φύσης προστατευτικών έργων, κατά την εκτίμηση της ως άνω τεχνικής υπηρεσίας και πριν την σύνταξη και έγκριση της μελέτης. Τα έργα της παραγράφου αυτής ανήκουν στο Δημόσιο, το οποίο μπορεί να τα καταργεί ή να τα μετατρέπει οποτεδήποτε για λόγους δημοσίου συμφέροντος και ασφάλειας ή εθνικής άμυνας χωρίς να υποχρεούται να καταβάλει αποζημίωση ή να αποδώσει την δαπάνη του ιδιώτη.

Ως εκ τούτου καταγγέλλουμε την ολιγωρία των υπευθύνων και ζητούμε την απόδοση ευθυνών.

Ο Δήμαρχος Λοκρών

Νικόλαος Ελ. Λιόλιος

Σχετικές ειδήσεις