ΕΛΛΑΔΑ

Ηλεία: Η «Πηνελόπη» σάρωσε στάβλους σε χωριά - Φούσκωσε ο ποταμός Ενιπέας (pics+vid)

Ηλεία: Η «Πηνελόπη» σάρωσε στάβλους σε χωριά - Φούσκωσε ο ποταμός Ενιπέας (pics+vid)

Σαρωτικό ήταν το πέρασμα της«Πηνελόπης» από χωριά της Ηλείας -Θυελλώδεις άνεμοι έπληξαν την περιοχή - Ζημιές σε σταβλικές εγκαταστάσεις

Τουλάχιστον σε τρεις σταβλικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της Αγουλινίτσας, καταγράφονται ζημιές από την πρώτη ημέρα της κακοκαιρίας. Η «Πηνελόπη» ήταν μανιασμένη στο πέρασμά της από τις παραλιακές περιοχές προκαλώντας προβλήματα τους κτηνοτρόφους, από που τα ξημερώματα έτρεχαν να σώσουν τα κοπάδια τους. Δύο στάβλοι στο Ανεμοχώρι και ένας στο Επιτάλιο, υπέστησαν σημαντικές ζημιές.

Ο κτηνοτρόφος στο Ανεμοχώρι Χρήστος Μπόκολος δήλωσε στο Ilialive.gr πως «… στους στάβλους μας είναι δύο κοπάδια. Το βράδυ πέρασε ο ανεμοστρόβιλος και ξήλωσε το καινούργιο υπόστεγο και τις πέταξε απέναντι. Ο σανός έμεινε ακάλυπτος και βράχηκε. Πέρασαν τα τμήματα του στάβλου πάνω από τα πρόβατα και δεν ξέρουμε αν έχουν τραυματιστεί. Η ζημιά είναι μεγάλη, γιατί είμαστε στο ξεκίνημα του χειμώνα και δεν μπορούμε να κάνουμε επισκευές, μέσα στην κακοκαιρία. Πάνω από 300 πρόβατα και δεν ξέρουμε τι θα γίνει, τι θα φάνει. Θέλουμε να γίνει αναγγελία στον ΕΛΓΑ από τους ανταποκριτές του δήμου Πύργου, να διεκδικήσουμε τις αποζημιώσεις μας. Έγινε μετά τις 3 το πρωί, με πολύ βροχή. Τα κομμάτια πλάκωσαν και το αυτοκίνητο κάνοντας ζημιές. Ο κάμπος εδώ έχει τέτοιες ζημιές. Πριν από χρόνια πάλι είχαμε πληγεί. Είχαμε κάνει αίτηση στον ΕΛΓΑ και μας απέρριψε. Πληρώνουμε ΕΛΓΑ τι στο καλό θα γίνει. Πληρώνουμε τον ΕΛΓΑ και έχουμε απαίτηση να μας στηρίζει, αλλιώς γιατί να πληρώνουμε;»

Επίσης θύμα της κακοκαιρίας ο κτηνοτρόφος από το Ανεμοχώρι Χρήστος Λυμπερόπουλος, που είδε την εγκατάσταση που πρόσφατα κατασκεύασε να παραδίδεται στους θυελλώδεις ανέμους, σημείωσε πως «… το φαινόμενο δεν είναι σπάνιο. Έχω 400 ζώα και στο νέο τμήμα του στάβλου ήταν εκείνα που δεν είχαν γεννήσει ακόμα. Το πρωί τα ξεπλακώναμε από τα κομμάτια που πήρε ο αέρας. Δεν ξέρουμε αν έχουμε ζημιά στο ζωϊκό κεφάλαιο. Θα προσπαθήσουμε να τα ξαναφτιάξουμε από την αρχή. Θέλουμε τη βοήθεια του ΕΛΓΑ. Η τιμή του γάλακτος έχει καταρρεύσει τα έξοδα είναι πολλά πως θα βγούμε. Τρία χρόνια ασχολούμε τα κοπάδια μου. Έχουμε κάνει μια σειρά για να επιβιώσουμε. Δεν αντέχουμε να έχουμε και τις ζημιές»…

Η γέφυρα του Ενιπέα στον «αέρα»

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες ο Ενιπέας φούσκωσε αρκετά με τα ορμητικά νερά του να προκαλούν προβλήματα στην γέφυρα που συνδέει το Λαντζόι με το Χελιδόνι. Μεγάλο τμήμα του δρόμου δίπλα στη γέφυρα, λόγω της πίεσης των νερών του ποταμού που υποσκάπτουν το έδαφος, κατέρρευσε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία στο ένα ρεύμα και μετά από λίγο να απαγορευτεί ολοκληρωτικά από τις υπηρεσίες της Π.Ε. Ηλείας, με εκτροπή της κυκλοφορίας μέσω Νεράιδας.

Όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος σε δηλώσεις του κατά την αυτοψία στη γέφυρα μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Παναγιώτη Μπράμο και τους αρμόδιους της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Π.Ε. Ηλείας, «… με τις βροχές είχαμε πρόβλημα στον Ενιπέα στη γέφυρα προς Χελιδόνι. Έχει υποσκάψει τα βάθρα όπως λένε οι μηχανικοί και υπάρχει βύθιση στην άκρη του γεφυριού. Έχουμε κλείσει την κυκλοφορία και έχουμε ανοικτή εργολαβία έτοιμη. Ο εργολάβος ήρθε και θα κάνει μια λιθοριπή για να κλείσουν οι υποσκαφές που έχει κάνει το ποτάμι. Ταυτόχρονα θα κάνει παρέμβαση για να αποκαταστήσει και το οδόστρωμα. Έως τότε οι περιοχές θα επικοινωνούν με εκτροπή της κυκλοφορίας από Χελιδόνι προς Νεράιδα. Είναι κάποια σημεία που θα πρέπει και εκεί να κάνουμε παρεμβάσεις, ώστε να δώσουμε καλύτερη κυκλοφορία. Όταν πέσει η στάθμη του νερού, θα δούμε αν υπάρχουν σπουδαιότερες ζημιές στη στατική του γεφυριού, κάτι που τώρα δεν φαίνεται. Καλό είναι να το δούμε αφού έχει αποκατασταθεί η ροή στην κοίτη. Αυτά συμβαίνουν με τις βροχές. Εμείς κάνουμε παρεμβάσεις στα ποτάμια μας όσο το επιτρέπουν τα οικονομικά μας. Συνεχίζουμε όλο το χειμώνα με όποιο μέσο διαθέτουμε» κατέληξε.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb.gr

ΠΗΓΗ ilialive.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικό μέρισμα 2018: Δείτε ΕΔΩ πότε ξεκινούν οι αιτήσεις και πόσα χρήματα θα πάρετε (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Τέλη κυκλοφορίας 2019 - gsis.gr: Αναρτήθηκαν στο TAXIS - Δείτε πώς γίνεται η εκτύπωση