ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Πέρασε αλλά δεν άγγιξε την Ξάνθη η «Πηνελόπη» (pics)

Καιρός: Πέρασε αλλά δεν άγγιξε την Ξάνθη η «Πηνελόπη» (pics)

Μικροπροβλήματα δημιουργήθηκαν με πτώσεις δέντρων και κεραιών στηνπόλη της Ξάνθης - Έπεσαντα πρώτα χιόνια στην ορεινή και ημιορεινή περιοχή του νομού

Πέρασε αλλά ευτυχώς δεν…«άγγιξε» την πόλη της Ξάνθης η «Πηνελόπη», η οποία έφερε χθες (30/11) τα πρώτα χιόνια στην ορεινή και ημιορεινή περιοχή του νομού, αλλά και δυνατό αέρα από τον οποίο δημιουργήθηκαν μικροπροβλήματα με πτώσεις δέντρων και κεραιών στην πόλη της Ξάνθης.

Ωστόσο από πλευράς πολιτικής προστασίας δεν χρειάστηκαν ιδιαίτερες παρεμβάσεις όπως επιβεβαιώνουν στην «Θ» ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας για τον Δήμο Ξάνθης κ. Παναγιώτης Ταρενίδης που αμφότεροι δηλώνουν πανέτοιμοι σε περίπτωση παγετού αλλά και ισχυρών χιονοπτώσεων.

Από πλευράς Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, χθες και προχθές χρειάστηκε η επέμβαση λόγω πτώσης δένδρων και κεραιών από τους ισχυρούς ανέμους, όπως επιβεβαιώνει ο Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης κ. Αναστάσιος Τοπαλίδης, ο οποίος παράλληλα δίνει σημαντικές συμβουλές προστασίας τόσο για τους ισχυρούς ανέμους όσο και για τα τζάκια τα οποία λόγω καιρού και χαμηλών θερμοκρασιών, είναι σίγουρο ότι θα ανάψουν.

Ειδικότερα από πλευράς Πολιτικής Προστασίας στον Νομό Ξάνθης ο κ. Ζαγναφέρης αναφέρει ότι «δεν λάβαμε καμία κλήση χθες και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Από πλευράς Πολιτικής Προστασίας είμαστε έτοιμοι και την ερχόμενη Τετάρτη θα κάνουμε και την καθιερωμένη μας σύσκεψη προκειμένου να συντονιστούμε. Η σύσκεψη θα γίνει τώρα, γιατί είναι κοντά στον χειμώνα και θα ξέρουμε τι εικόνα έχουμε. Ωστόσο αν συμβεί κάτι νωρίτερα, είμαστε έτοιμοι».

Από την πλευρά του ο κ. Ταρενίδης αναφέρει ότι «είμαστε έτοιμοι. Προχθές κάναμε και μια σύσκεψη και νομίζω ότι όλα πηγαίνουν καλά. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Έχουμε 100 τόνους αλάτι στην Σταυρούπολη και άλλους 70 εδώ, ενώ υπάρχουν και άλλοι 180 τόνοι στις αλυκές τους οποίους έχουμε δεσμευμένους και πληρωμένους. Οπότε αν τους χρειαστούμε θα διατεθούν άμεσα. Ευτυχώς χθες δεν είχαμε παγετό στην πόλη. Μόνον στον Λειβαδίτη. Εκεί ο κόσμος πηγαίνει προσεκτικά στο Δασικό Χωριό. Καθαρίσαμε και ρίξαμε και λίγο αλάτι επειδή έριξε λίγο χιόνι. Γενικά δεν είχαμε τις χιονοπτώσεις που περιμέναμε».

Επίσης ο κ. Ταρενίδης συμβουλεύει τους πολίτες της Ξάνθης, να είναι προσεκτικοί σε περίπτωση παγετού. Συγκεκριμένα τονίζει ότι «θα πρέπει να κλείσουν τις βρύσες και τις βάνες, ιδίως στην ορεινή περιοχή. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει στις βρύσες των μπαλκονιών. Ιδίως με τον αέρα που έχουμε, θα πρέπει να ασφαλίσουμε τα αντικείμενα προκειμένου να μην πέφτουν κάτω. Ευτυχώς, σε σχέση με πέρυσι και άλλες χρονιές μειώθηκαν οι σακούλες. Στο παρελθόν με τέτοιο αέρα είχαμε του…κόσμου τις σακούλες. Ευτυχώς φέτος έχουμε πολύ λιγότερες. Θέλει προσοχή από όλους μας. Θα πρέπει να κλείσουμε καλά τις βρύσες και να τις μονώσουμε προκειμένου να μην έχουμε κάποια διαρροή και δημιουργηθούν προβλήματα στους δρόμους. Ακόμη βέβαια δεν νομίζω να εντοπίζονται τέτοια προβλήματα στην πόλη, αλλά είναι καλό να γνωρίζει ο κόσμος τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση παγετού και επίσης να γνωρίζει ότι όταν πηγαίνει στην ορεινή περιοχή και έχει χιόνια να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες. Γενικά όμως είναι καλό να αποφεύγει τις άσκοπες μετακινήσεις ο κόσμος όταν έχει παγετό. Χρειάζεται πάντα προσοχή».

Πτώσεις κλαδιών

Από πλευράς Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης ο κ. Τοπαλίδης αναφέρει στην «Θ» ότι «προχθές και χθες είχαμε πολύ αέρα καθόλο το 24ωρο. Ευτυχώς προχθές είχαμε μόνον τρεις κλήσεις για πτώσεις κλαδιών για τα οποία επενέβη η υπηρεσία μας. Στην μια περίπτωση είχαμε μάλιστα και υλικές ζημιές σε ένα αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο από κάτω. Είχαμε επίσης και μια κλήση για πυρκαγιά σε καμινάδα. Χθες είχαμε μια κλήση για πτώση κεραίας και επίσης μια ειδοποίηση για συνδρομή σε διάσωση ενός ζώου στο χωριό Μαργαρίτη. Ένα κυνηγόσκυλο είχε πέσει σε μια χαράδρα και οι συνάδελφοι έσπευσαν προκειμένου να το ανασύρουν».

ΠΗΓΗ thraki.com.gr