ΠΑΙΔΕΙΑ

Έρχονται τα πάνω… κάτω στην Παιδεία: «Επιστρέφουν» οι δέσμες, καθιερώνεται το εθνικό απολυτήριο

Έρχονται τα πάνω… κάτω στην Παιδεία: «Επιστρέφουν» οι δέσμες, καθιερώνεται το εθνικό απολυτήριο

Τέσσερα τα εξεταζόμενα μαθήματα των Πανελλαδικών - Αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας στη Γ' Λυκείου - Ελεύθερη πρόσβαση σε σχολές χαμηλής ζήτησης – Στην τελική ευθεία μπαίνει το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σε νέες αλλαγές που αναμένεται να διαφοροποιήσουν τον εκπαιδευτικό χάρτη, προχωρά το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα «Καθημερινή», το υπουργείο αναμένεται να προτείνει ουσιαστικά την επαναφορά του μακροβιότερου εξεταστικού συστήματος, αυτό των δεσμών!

Συγκεκριμένα, αλλάζουν οι δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου, ενώ καθιερώνονται τόσο το εθνικό απολυτήριο, όσο και η ελεύθερη πρόσβαση των αποφοίτων λυκείου σε μικρό αριθμό σχολών ΑΕΙ χαμηλής ζήτησης.

Παρ΄ όλα αυτά ωστόσο, βασική παράμετρος και στο νέο σύστημα θα είναι τα εξεταζόμενα μαθήματα, τα οποία θα παραμείνουν τέσσερα στη λογική των δεσμών.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, με βάση το σχεδιασμό στο νέο εκπαιδευτικό σύστημα προβλέπονται τα εξής:

- Στη Γ' Λυκείου θα αυξηθούν οι διδακτικές ώρες στα μαθήματα, στα οποία θα εξετάζονται οι μαθητές για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ. Προκρίνεται η εξάωρη διδασκαλία ανά εβδομάδα, ωστόσο για να υπάρξει ισορροπία με τα υπόλοιπα μαθήματα γενικής παιδείας και ειδικοτήτων, εξετάζεται και το σενάριο της οκτάωρης διδασκαλίας των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων.

- Το αναλυτικό πρόγραμμα της Γ' Λυκείου θα συμπληρώνεται από Θρησκευτικά, Γυμναστική, ένα μάθημα εργασιών για την ενίσχυση της μαθητικής συνεργασίας, ενώ αρκετοί εκπαιδευτικοί είναι εκείνοι που ζητούν επαναφορά της Ιστορίας.

- Οι υποψήφιοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση θα εξετάζονται υποχρεωτικά σε τέσσερα μαθήματα, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν και σε ένα επιπλέον μάθημα, προκειμένου να διεκδικήσουν μία θέση στις σχολές και ενός δεύτερου επιστημονικού πεδίου. Τα εξεταζόμενα μαθήματα θα παραμείνουν όπως και στο ισχύον σύστημα, ανάλογα με την κατεύθυνση των υποψηφίων, ήτοι Αρχαία Ελληνικά, Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά κλπ.

- Επιπλέον, το σύστημα των εξετάσεων δεν αναμένεται να αλλάξει, κάτι που διευκολύνει το υπουργείο να προτείνει αλλαγές που θα εφαρμοστούν από τους μαθητές που θα φοιτήσουν στη Β' Λυκείου τον φετινό Σεπτέμβριο και όχι από εκείνους που θα φοιτήσουν στην Α' Λυκείου, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος, οπότε μαθητές και γονείς να μπορέσουν να είναι ενήμεροι για τις αλλαγές.

- Παράλληλα, κρίσιμης σημασίας παράμετρος θεωρείται ο τρόπος με τον οποίο θα αποκτούν οι μαθητές της Γ' Λυκείου το εθνικό απολυτήριο. Σε αυτό θα υπολογίζονται οι επιδόσεις στα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα - ή πέντε αναλόγως με την επιλογή του μαθητή- και σε πολύ μικρότερο ποσοστό από τις επιδόσεις στα ενδοσχολικά μαθήματα.

Τέλος, όσον αφορά στην εισαγωγή των αποφοίτων λυκείου μόνο με το απολυτήριο σε ΑΕΙ χαμηλής ζήτησης, οι μαθητές θα πρέπει να έχουν περάσει το «φίλτρο» των εξετάσεων στα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα.

Υπενθυμίζεται ότι αυτές τις ημέρες εξετάζονται από το υπουργείο Παιδείας οι τελευταίες λεπτομέρειες του νέου συστήματος που θα δημοσιοποιηθεί στο τέλος του Ιουλίου. Στη Βουλή προγραμματίζεται να έρθει στα μέσα Σεπτεμβρίου και μέχρι το τέλος του θα έχει νομοθετηθεί, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου.

Το νέο σύστημα θα τεθεί σε ισχύ τη σχολική χρονιά 2019-2020. Για τα παιδιά που μπουν φέτος στη Β' Λυκείου δεν θα υπάρξει αλλαγή, θα προστεθεί μόνο ένα μάθημα με τίτλο «Πολίτης και Κοινωνία».

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, η νέα Γ' Λυκείου θα είναι προσανατολισμένη προς την ειδικότητα που θα έχει επιλέξει ο μαθητής, με λίγα μαθήματα σε πολλές ώρες διδασκαλίας. Οι εγκύκλιες σπουδές θα ολοκληρώνονται στη Β' Λυκείου, ενώ η κατεύθυνση που θα ακολουθηθεί και στις δύο πρώτες τάξεις του Λυκείου είναι η μείωση του αριθμού των εξεταζόμενων μαθημάτων.

Ο κ. Γαβρόγλου, τέλος, αναφέρθηκε στη νέα εικόνα που θα έχει ο εκπαιδευτικός χάρτης από το 2019-20, αφού εκτός από το νέο Λύκειο και το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα «κάνουν πρεμιέρα» και τα νέα πανεπιστήμια, όπως θα διαμορφωθούν μέσα από τις συνέργειες με τα ΤΕΙ. «Θα είναι μια πραγματικότητα εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τα οποία θα έχουν πολλά διετή προγράμματα επαγγελματικού προσανατολισμού. Θα έχουν πανεπιστημιακά ερευνητικά ιδρύματα, ινστιτούτα, νέα γνωστικά πεδία» αναφέρει ο υπουργός Παιδείας, τονίζοντας ότι οι αλλαγές αυτές αφορούν το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης.

Πότε ανακοινώνονται οι βάσεις - Εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο

Η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των βάσεων από το υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε, την ώρα που οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα μόρια των σχολών συνεχίζονται.

Οι απόφοιτοι των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ ενώ έχουν περάσει τον εξεταστικό Γολγοθά των Πανελλαδικών περιμένουν τα αποτελέσματα των βάσεων για να κερδίσουν μία θέση στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι βάσεις εισαγωγής 2018 θα ανακοινωθούν όπως γίνεται κάθε χρόνο εντός του τρίτου δεκαήμερου του Αυγούστου.

Σύμφωνα με στοιχεία που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας, περίπου 40.000 υποψήφιοι καταγράφουν φέτος βαθμολογίες κάτω από τη βάση. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά των τελευταίων χρόνων.

Αναλυτικά οι εκτιμήσεις:

Στην Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών και στο Επιστημονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών από τους 27.679 υποψηφίους, το 33,16% έχει μέχρι 10.000 μόρια. Στην ίδια Ομάδα Προσανατολισμού, στο Πεδίο Επιστημών Υγείας και ζωής, από τους 8.600 υποψήφιους, το 63,25% έχει μέχρι 10.000 μόρια.

Στην Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών, στο Επιστημονικό Πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών από τους 24.935 υποψήφιους το 41,67% έχει μέχρι 10.000 μόρια. Στην ίδια ΟΠ, στο Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Υγείας και ζωής, από τους 17.593 υποψήφιους το 30,48% έχει αντίστοιχες επιδόσεις.

Στην Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, στο Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Υγείας και ζωής, από τους 3.223 υποψήφιους το 83,58% έχει μέχρι 10.000 μόρια. Στην ίδια ΟΠ, στο Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής από τους 22.658 υποψηφίους το 53,46% έχει αντίστοιχες επιδόσεις.

Περίπου 100 τμήματα αναμένεται φέτος να δεχθούν υποψηφίους με βαθμολογίες κάτω από 10.000 μόρια. Τα τμήματα αυτά αφορούν και στα ΤΕΙ και στα Πανεπιστήμια και κατανέμονται σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία.

Ιατρική Αθηνών

Η Ιατρική Αθηνών θα απωλέσει το ψυχολογικό της όριο των 19.000 μορίων. Για την εισαγωγή στην πλέον περιζήτητη σχολή των ΑΕΙ φέτος θα χρειαστούν 18.960 μόρια.

Τμήμα Η/Υ του ΕΜΠ και Νομική Αθηνών

Το τμήμα ηλεκτρολόγων του ΕΜΠ θα κινηθεί στα 18.300 μόρια ενώ σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται η Νομική Αθήνας όπου πιάνει από 18.200 έως και 18.350 μόρια.

Παιδαγωγικά τμήματα

Τα Παιδαγωγικά Τμήματα, στην πλειονότητά τους θα έχουν την μεγαλύτερη άνοδο βάσεων (πάνω από 1000 μόρια).

Τα πρώτα στοιχεία της σύγκρισης των φετινών με τα περυσινά στατιστικά των βαθμών πρόσβασης των υποψηφίων οδηγούν στην εκτίμηση ότι οι βάσεις των σχολών των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι ή ελαφρώς ανοδικά, η πτώση στα πολυτεχνεία και τις σχολές θετικών επιστημών θα είναι αισθητή, ενώ ελαφρά πτώση προβλέπεται για τις σχολές επιστημών υγείας και άνοδος στα οικονομικά τμήματα.

Δείτε τον πίνακα που δημοσιεύει η εφημερίδα «Καθημερινή»:

Baseis