ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Ο χάρτης της πανδημίας στην Ελλάδα - Ποιες είναι οι περιοχές που έχουν πληγεί

Κορονοϊός: Ο χάρτης της πανδημίας στην Ελλάδα - Ποιες είναι οι περιοχές που έχουν πληγεί
Intime News

Κορονοϊός: Τι αναφέρουν τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί, μέχρι τις 29 Μαρτίου και ώρα 15:00.

Ο κορονοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ έως και τις 15:00 το μεσημέρι της Κυριακής (29/03/2020), έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά 1.156 κρούσματα COVID-19, εκ των οποίων 95 το τελευταίο 24ωρο.

Κρούσματα COVID–19 ηλικίες

Από το σύνολο των ανθρώπων που έχει «χτυπήσει» ο κορονοϊός, οι 1.080 είναι Έλληνες υπήκοοι, ενώ 646 είναι άνδρες και 504 γυναίκες. Όσον αφορά την ηλικιακή κατανομή είναι η εξής:

0-17: 32 άτομα

18-39: 292 άτομα

40-64: 514 άτομα

65 ετών και άνω: 250 άτομα.

Δείτε τον πίνακα:

Καταγεγραμμένα κρούσματα COVID-19 στην Ελλάδα, έως 29/03/2020

Ελεγχθέντα και θετικά δείγματα COVID-19

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ, στις 29 Μαρτίου 2020 έχουν συνολικά ελεγχθεί 15.151 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 970 (6.4%) θετικά στον κορονοϊό.

Δείτε το διάγραμμα:

Ελεγχθέντα και θετικά δείγματα COVID-19

Περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα

Ο κορονοϊός «χτυπά» την περιφερειακή ενότητα Αθηνών όπου έχουμε 641 κρούσματα, ενώ ακολουθεί η Ανατολική Αττική με 57, ο Πειραιάς με 56 η Θεσσαλονίκη με 55, η Ηλεία με 46 και η Καστοριά με 29.

Αναλυτικά στη Gallery όλες οι περιοχές με κρούσματα και ο χάρτης:

Κρούσματα COVID-2019 που νοσηλεύονται ανά ημέρα στη ΜΕΘ

Έχουν καταγραφεί 38 θάνατοι σε ασθενείς με COVID-19, ενώ 69 ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Άλλοι 5 ασθενείς έχουν εξέλθει από τη ΜΕΘ.

Στο διάγραμμα απεικονίζεται ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ που ήταν καλυμμένες με ασθενείς με COVID-19 κατά τις τελευταίες ημέρες (με γκρίζο χρώμα ασθενείς που κατέληξαν την αντίστοιχη ημερομηνία, οι αριθμοί αφορούν τους ασθενείς που συνεχίζουν να νοσηλεύονται).

meth.jpg
Κρούσματα COVID-2019 που νοσηλεύονται ανά ημέρα στη ΜΕΘ

Την ανάγκη να συνεχίσουμε ενωμένοι, παραμένοντας σπίτια μας προκειμένου να ελέγξουμε την πανδημία, τόνισε στην καθιερωμένη ενημέρωση του ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας.

«Η συμμόρφωση με τα αναγκαία μέτρα είναι απαραίτητη για τον όσο δυνατό μετριασμό στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας», είπε. Παρατήρησε πως «στη χώρα μας υπάρχει βραδύτερος ρυθμός αύξησης της πανδημίας σε σχέση με την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής».

Αναφερόμενος στις προσπάθειες ελέγχου της επιδημίας στην Ελλάδα, μίλησε για την περίπτωση ενός ανθρώπου που βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό και διέμενε σε δομή αστέγων που φιλοξενεί 130 άτομα. «Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πήγε άμεσα στη δομή και εξέτασε όλους τους τρόφιμους και το προσωπικό και δόθηκαν οδηγίες για τη διαχείριση της κατάστασης και την ιχνηλάτηση στενών επαφών» είπε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι ο ασθενής νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Παράλληλα σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντική η διάγνωση ατόμων που διαμένουν σε κέντρα αποκατάστασης, δομές αστέγων, κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων και μονάδες νοσηλείας χρόνιων πασχόντων, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα πιθανά κρούσματα και να σταματά ή διασπορά της νόσου.

Η ελπιδοφόρα μελέτη από την Κίνα

Επιπλέον, ο κ. Τσιόδρας, αναφερόμενος στην προσπάθεια των επιστημόνων για να βρουν μια αποτελεσματική λύση στη μάχη με τον κορονοϊό, μίλησε για μια μελέτη που έγινε στην Κίνα «με τη χορήγηση όρου αντισωμάτων από ασθενείς που έγιναν καλά, σε 5 ασθενείς που ήταν σε σοβαρή κατάσταση».

Τα πρώιμα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, είπε ο λοιμωξιολόγος αλλά, όπως εξήγησε, ακόμα δεν υπάρχει μαγική συνταγή, καθώς κανένα φάρμακο δεν είναι πανάκεια προς το παρόν.

Τα μαζικά τεστ θα έχουν νόημα αργότερα για να μελετήσουμε την ανοσία

Όσον αφορά τα τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού στον γενικό πληθυσμό, ο κύριος Τσιόδρας τόνισε για μία ακόμη φορά ότι η στρατηγική που ακολουθείται δεν θα αλλάξει. «Μαζικός έλεγχος με τεστ είναι μία στρατηγική που θα ακολουθηθεί όταν κριθεί επιδημιολογικά αναγκαίο να γίνει» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην περίοδο που θα έχει περάσει το μεγάλο κύμα της επιδημίας στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε, «εξετάζουμε μαζική στρατηγική όταν κριθεί απαραίτητη. Δεν έχει νόημα τώρα. Ενδιαφέρει περισσότερο να δούμε το επίπεδο ανόσιας στον πληθυσμό σε κυλιόμενες μελέτες, όταν θα έχουμε μια αξιόπιστη τεχνική».

Επίσης, πρόσθεσε ότι όταν αρθούν τα μέτρα, θα έχει νόημα ένας τέτοιος έλεγχος, ώστε «σταδιακά οι άνθρωποι που είναι ύποπτοι για τη νόσο, να απομονώνονται και ιδιαίτερα όσοι είναι στις πρώτες γραμμές» Αυτό, όπως παρατήρησε, γίνεται ήδη στη χώρα μας σε όσους έχουν χρόνια προβλήματα υγείας σε όσους εργάζονται σε υγειονομικές δομές ή μένουν σε ιδρύματα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Μήπως έχεις μολυνθεί και δεν το γνωρίζεις; - Αυτά είναι τα 7 σημάδια