ΕΛΛΑΔΑ

Νέα Πέραμος: Επιστολή ΕΣΕΕ στον Πρωθυπουργό

Νέα Πέραμος: Επιστολή ΕΣΕΕ στον Πρωθυπουργό

Τη λήψη άμεσων μέτρων ζητεί η ΕΣΕΕ από την Πολιτεία για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων που επλήγησαν από τη σφοδρή κακοκαιρία στη Δυτική Αττική και στη Σύμη.

Έχοντας εκτιμήσει πλέον τις συνέπειες της απώλειας ζωών και των ανυπολόγιστων καταστροφών από τις θεομηνίες που έπληξαν τη Δυτική Αττική και τη Σύμη και την ανάγκη να βοηθηθούν οι τοπικές κοινωνίες και να διασωθούν οι τοπικές επιχειρήσεις και αγορές, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας απέστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό κ Αλέξη Τσίπρα, όσο και στα αρμόδια Υπουργεία.

Διαβάστε την επιστολή:

«Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Οι πληγές που προκάλεσαν οι πρόσφατες φονικές καταιγίδες και πλημμύρες, με πρώτη την απώλεια ανθρώπινων ζωών, στην Δυτική Αττική (Νέα Πέραμος, Μάνδρα και Μαγούλα) και στην Σύμη είναι σημαντικές και θα κάνουν καιρό να επουλωθούν. Πολλές από τις επιχειρήσεις μέλη μας έχουν ήδη χάσει την εξοπλισμό τους και θα βρεθούν αντιμέτωπες με σημαντικά έξοδα που δεν είχαν προϋπολογίσει. Παράλληλα, η αναμενόμενη καθίζηση της κίνησης των τοπικών αγορών, σε συνδυασμό με τις καταστροφές των δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών, θα θέσουν σε αμφιβολία ακόμη και την συνέχιση της λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται τοπικά.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητούμε την άμεση λήψη των εξής μέτρων για όλες τις πληγείσες επιχειρήσεις, με χρονικό ορίζοντα ισχύος τουλάχιστον 6 μηνών:

  1. Αναστολή καταβολής του ΦΠΑ και των άλλων παρακρατούμενων φόρων.
  2. Αναστολή δόσεων του φόρου εισοδήματος, των ληξιπρόθεσμων χρεών τους και των δόσεων ρυθμίσεων οφειλών προς το Δημόσιο.
  3. Αναστολή καταβολής του ΕΝΦΙΑ για τις επιχειρήσεις και τους ιδιοκτήτες όλων των κατεστραμμένων ακινήτων.
  4. Αναστολή της καταβολής τρεχουσών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων προς τον ΕΦΚΑ.
  5. Αναστολή των πάσης φύσεως πλειστηριασμών.
  6. Αναστολή της υποχρέωσης καταβολής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τις Τράπεζες που απορρέουν από δανειακές συμβάσεις.
  7. Αναστολή εκτέλεσης εξωστικών δικαστικών αποφάσεων.
  8. Αναστολή αναγγελίας στον Τειρεσία.
  9. Ρύθμιση για την καταβολή των οφειλών ηλεκτρικού ρεύματος.
  10. Αναστολή της καταβολής δημοτικών φόρων και τελών.
  11. Ενημέρωση του συστήματος του TAXISNET με ειδικό πρόγραμμα για τις πληγείσες περιοχές που θα αίρει τον αυτοματοποιημένο χαρακτηρισμό φόρων και τελών ως ληξιπρόθεσμων και την παρεπόμενη επιβάρυνσή τους με πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Δεδομένου και του ειδικού ενδιαφέροντος που γενικότερα έχει επιδείξει η Κυβέρνηση για τις εκάστοτε δοκιμαζόμενες περιοχές, αλλά και μπροστά στην απόλυτη ανάγκη να ενεργοποιηθούν οι προτάσεις μας αυτές για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την φονική καταιγίδα, σας παρακαλούμε να μεριμνήσετε για την αυτόματη άμεση ισχύ των ως άνω ευεργετικών ρυθμίσεων, ώστε να βοηθηθούν οι τοπικές επιχειρήσεις να ξεπεράσουν το σοκ της καταστροφής των περιοχών που λειτουργούν και έτσι να προστατευθούν οι τοπικές αγορές. Παράλληλα, ζητάμε, στο μέτρο του δυνατού, την συντόμευση του χρονικού διαστήματος που απαιτείται για την απόδοση της αποζημίωσης προς επιχειρήσεις για τις ζημιές που γενικώς υφίστανται από θεομηνίες και άλλα φυσικά φαινόμενα».

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης δήλωσε: «Είναι συγκλονιστικό να χάνονται με τέτοιο τρόπο ανθρώπινες ζωές εν έτη 2017. Οι εικόνες καταστροφής από την θεομηνία θλίβουν κάθε Έλληνα πολίτη. Είναι απαραίτητο να δράσουμε όλοι συντονισμένα για να μην επαναληφθούν τέτοιες σκηνές. Ο εμπορικός κόσμος της χώρας δηλώνει διαθέσιμος να συνδράμει προς την κατεύθυνση αυτή με όλες μας τις δυνάμεις.»

Δείτε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις από τη φονική κακοκαιρία

Σχετικές ειδήσεις