ΕΛΛΑΔΑ

Πλημμύρες Αττική: Όλοι γνώριζαν για τα ρέματα – φονιάδες

Πλημμύρες Αττική: Όλοι γνώριζαν για τα ρέματα – φονιάδες

Να γιατί πλημμύρισε η Μάνδρα και η Νέα Πέραμος

Αποκαλυπτική είναι η έκθεση της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος που αναφέρεται στους κινδύνους από πλημμύρα και συντάχθηκε τον Δεκέμβριο του 2012, στοιχεία τα οποία φέρνει στο φως το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του realfm.

Στις 128 σελίδες της έκθεσης, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του υπουργείου, είχαν καταγραφεί τα ρέματα-φονιάδες σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο που προκάλεσαν τη φονική καταστροφή στη Δυτική Αττική.

Στη σελίδα 58 σημειώνεται ενδεικτικά ότι «ο Σαρανταπόταµος διασχίζει την κοιλάδα της Οινόης και το Θριάσιο Πεδίο και χύνεται στον Κόλπο της Ελευσίνας. Η λεκάνη απορροής του έχει έκταση 310 km2 και ορίζεται από τα όρη Πατέρας, Κιθαιρώνας, Πάστρα και Πάρνηθα. Στον κύριο κλάδο συµβάλλουν και νερά άλλων χειµάρρων, µε µεγαλύτερο κλάδο αυτόν που πηγάζει από τα όρη Πατέρας και Μακρό Όρος».

1

Στην ίδια σελίδα και την ενότητα για τα ιστορικά δεδομένα της περιοχής επισημαίνεται πως «συµβάντα πληµµυρών καταγράφονται επίσης κατά µήκος των παραλιακών περιοχών Μεγάρων και Ελευσίνας».

Ειδικότερα, στο κεφάλαιο για την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Αθηνών και Πειραιά, στις ευάλωτες, όπως τις χαρακτηρίζει, περιοχές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

• Περιοχή Μεγάρων (έντονα πληµµυρικά φαινόµενα µε προβλήµατα σε ανθρώπους, οικισµούς και καλλιέργειες): ρέµα Αγ. Παρασκευής - Έξω Βρύση (έχει πληµµυρίσει πολλές φορές, έχουν µελετηθεί και κατασκευάζονται έργα εκτροπής και διευθέτησης), ρέµα Καµάρες - Λάκκα Καλογήρου µε έντονα πληµµυρικά φαινόµενα (έχει µελετηθεί φράγµα ανάσχεσης στα ανάντη και συλλεκτήριοι αγωγοί απορροής µέχρι τη θάλασσα)

• Περιοχή Νέας Περάµου (ρέµα Κουλουριώτικο Μονοπάτι). Έντονα προβλήµατα σε ανθρώπους, οικισµούς και καλλιέργειες

2

Ενδεικτικό είναι ότι στις Ζώνες ∆υνητικά Υψηλού Κινδύνου πληµµύρας Υδατικού ∆ιαµερίσµατος, όπως περιγράφονται στη σχετική έκθεση, τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η χαµηλή ζώνη Μεγάρων - Νέας Περάµου.

Σχετικές ειδήσεις