ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφόνησαν τον βαρυποινίτη Βασίλη Στεφανάκο στο Χαϊδάρι

Δολοφόνησαν τον βαρυποινίτη Βασίλη Στεφανάκο στο Χαϊδάρι

Μαφιόζικη δολοφονία στο Παλατάκι Χαϊδαρίου - Άγνωστοι «γάζωσαν» με καλάσνικοφ τον Βασίλη Στεφανάκο στη Λεωφόρο Αθηνών

Δολοφονική επίθεση με θύμα τον Βασίλη Στεφανάκο, 57 ετών, ο οποίος είχε «πρωταγωνιστήσει» στο χώρο της νύχτας τις τελευταίες δεκαετίες, σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (17/1) στη Λεωφόρο Αθηνών 302 στο Χαϊδάρι.

Δυο άγνωστοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού, λευκού χρώματος, προσέγγισαν το αυτοκίνητο του 57χρονου και τον «γάζωσαν» με καλάσνικοφ, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν θανάσιμα.

Σημειώνεται ότι ο Βασίλης Στεφανάκος είχε αποφυλακιστεί πρόσφατα από τις φύλακες, όπου εξέτισε πολυετή ποινή για σωρεία εγκληματικών ενεργειών, ενώ το όνομά του είχε συνδεθεί με τη λεγόμενη «ελληνική μαφία» και είχε καταδικαστεί για λαθρεμπόριο, προστασία και άλλες εγκληματικές πράξεις.

Η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη, ενώ οι αστυνομικοί αναζητούν υλικό από κάμερες που τυχόν υπάρχουν στο σημείο, για την περίπτωση που έχουν καταγράψει συνεργούς των δύο εκτελεστών, πριν και μετά την δολοφονία.

Σε ότι αφορά τα κίνητρα της δολοφονίας, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάτι συγκεκριμένο, αλλά όπως λένε οι αστυνομικοί, το θύμα είχε «ανοιχτούς λογαριασμούς» με πολύ κόσμο στον υπόκοσμο. Ωστόσο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η δολοφονία του να σχετίζεται με δραστηριότητές του το διάστημα μετά την αποφυλάκιση του, τον Αύγουστο του 2016.

Σύμφωνα με την αστυνομία ο Βασίλης Στεφανάκος ήταν από τα μεγαλύτερα ονόματα των ανθρώπων της νύχτας και κατά το παρελθόν είχε απασχολήσει στις Αρχές για δεκάδες αδικήματα.

Τον «γάζωσαν» με 22 σφαίρες

Είκοσι δύο κάλυκες από καλάσνικοφ, έχουν περισυλλέξει μέχρι τώρα τα συνεργεία της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας από τον τόπο της μαφιόζικης εκτέλεσης του 57χρονου Βασίλη Στεφανάκου, στο Χαϊδάρι.

Οι δράστες είχαν στήσει ενέδρα στον Στεφανάκο έξω από το κτήριο που παλιότερα χρησιμοποιούσε ως έκθεση αυτοκινήτων, στην λεωφόρο Αθηνών 302 και τώρα διατηρούσε ζαχαροπλαστείο στο ισόγειο και χρησιμοποιούσε ως γραφεία εταιρείας με υγραέριο τον πρώτο όροφο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αξιωματικών της Ασφάλειας Αττικής, οι εκτελεστές ήταν ολόκληρη ομάδα και πιθανολογείται ότι εκτός από τους δύο φυσικούς αυτουργούς της δολοφονίας, υπήρχαν και άλλα άτομα που παρακολουθούσαν τις κινήσεις του στόχου τους.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο Στεφανάκος κυκλοφορούσε πάντα με συνοδεία για προστασία, καθώς και με θωρακισμένο αυτοκίνητο.

Σήμερα (17/1) το απόγευμα έφυγε από το γραφείο στον πρώτο όροφο μαζί με ένα ακόμα άτομο που τον συνόδευε.

Πιθανολογείται ότι την ώρα που βγήκε από το κτήριο, με τον συνοδό του πιο πίσω, δόθηκε σήμα στους δύο εκτελεστές, οι οποίοι περίμεναν σε μικρή απόσταση, σε μια μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού και καθώς μπήκε στο αυτοκίνητο του, μάρκας BMW σειράς «5», κινήθηκαν με ταχύτητα, ο συνεπιβάτης της μηχανής άνοιξε την πόρτα του συνοδηγού και τον «γάζωσε» με το καλάσνικοφ. Ο συνοδός του 57χρονου δεν είχε προλάβει να πλησιάσει. Αμέσως μετά οι δράστες της δολοφονίας ανέπτυξαν ταχύτητα και εξαφανίστηκαν.

Ποιος ήταν ο Βασίλης Στεφανάκος

Ο βαρυποινίτης Βασίλης Στεφανάκος, ο φερόμενος «νονός των νονών», ο «αρχηγός της Greek Mafia», ο «φίλος των Πυρήνων», όπως τον έχουν χαρακτηρίσει κατά καιρούς οι διωκτικές αρχές, είχε πλούσιο «βιογραφικό».

Σε βάρος του εκκρεμούσαν δύο εντάλματα σύλληψης, πριν τον συλλάβουν τελικά τον Ιανουάριο του 2008: το ένα για την ηθική αυτουργία των Κώστα Κουτελιέρη και Γιάννη Κάτσιου (26/08/2006) στο Περιστέρι και το άλλο για την απόδραση των Αλκέτ Ριζάι (φυσικού αυτουργού της δολοφονίας) και Βασίλη Παλαιοκώστα (04/06/2006) με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό. Παράλληλα, σε βάρος του εκκρεμούσαν τρεις καταδικαστικές αποφάσεις για σύσταση και συμμορία, εκβιάσεις και επικίνδυνες σωματικές βλάβες. Τελευταία καταδίκη του ήταν στις 14 Δεκεμβρίου 2006 (σε 14,5 χρόνια κάθειρξη για τη μεγάλη υπόθεση με τους 44 κατηγορούμενους για προστασία και λαθρεμπόριο που πιάστηκαν το 2002).

Ήταν στη λίστα με τα 44 εντάλματα σύλληψης για εκβιασμούς και άλλα αδικήματα που είχε εκδοθεί το καλοκαίρι του 2006. Επίσης τον Ιανουάριο του 2007 είχε προσπαθήσει με τη βοήθεια δύο αστυνομικών να βγάλει νέο δελτίο ταυτότητας με λατινικούς χαρακτήρες από το Τμήμα Ασφαλείας της Πετρούπολης.

Έχει απασχολήσει κατά καιρούς τις διωκτικές Αρχές για περισσότερες από 10 εγκληματικές ενέργειες που αφορούν ηθική αυτουργία σε δολοφονίες, τη δολοφονία συνεργατών του, αλλά και για τη στενή συνεργασία του με επίορκους αστυνομικούς. Ακόμη, ήταν ο αντίπαλος πόλος στον αιματηρό «εμφύλιο» των μαφιόζων. Τα χτυπήματα, που περιελάμβαναν εκρήξεις και ένοπλες επιθέσεις, παρά τον εγκλεισμό στη φυλακή των δύο αντιπάλων, διαδέχονταν το ένα το άλλο.

Η πύλη των φυλακών Κορυδαλλού άνοιξε για τον Βασίλη Στεφανάκο έπειτα από περίπου 8 χρόνια παραμονής σε αυτές. Είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2008 κοντά στο σπίτι του στο Χαϊδάρι. Έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 21 ετών και τριών μηνών για ηθική αυτουργία σε δολοφονία που φέρεται να διέπραξε στις 26 Αυγούστου 2006 ο Αλκέτ Ριζάι σε καφενείο στο Περιστέρι αλλά και για την απόδραση Ριζάι και Παλαιοκώστα από τον Κορυδαλλό πάλι για ηθική αυτουργία.

Επίσης, είχε καταδικαστεί τον Δεκέμβριο του 2006 σε 14,5 χρόνια κάθειρξη για προστασία και λαθρεμπόριο.

Σχετικές ειδήσεις