ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Σε αυτές τις περιοχές της Ελλάδας έπεσε το περισσότερο χιόνι τις τελευταίες ώρες

Καιρός: Σε αυτές τις περιοχές της Ελλάδας έπεσε το περισσότερο χιόνι τις τελευταίες ώρες

Σαρωτικό ήταν το πρώτο σοβαρό κύμα χιονιά που έπληξε την Ελλάδα τις τελευταίες 24 ώρες και αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το Σάββατο (05/01)

Η βόρεια Ελλάδα ντύθηκε στα λευκά από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, με τα φαινόμενα να επεκτείνονται σταδιακά στην υπόλοιπη χώρα.

Το ύψος του χιονιού σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας ξεπέρασε τους 30 πόντους, ωστόσο, οι πιο ισχυρές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν νοτιότερα.

Ο χιονιάς «χτύπησε» με σφοδρότητα την κεντρική Ελλάδα και κυρίως την Ευρυτανία και κατά μήκος του ορεινού όγκου μέχρι τον Παρνασσό, χωρίς να αφήσει παραπονεμένη την Όθρυ και την περιοχή του Δομοκού.

Με θερμοκρασίες που άγγιξαν τους -4 και -5 βαθμούς Κελσίου, το χιόνι έφτασε τους 70 πόντους, στο Γαρδίκι του Δήμου Μακρακώμης και στα πιο ορεινά χωριά της Ευρυτανίας.

Αν και πιο δυτικά στα Βαρδούσια, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα στο Γαρδίκι Ομιλαίων όπου το χιόνι έφτασε τους 70 πόντους! Εκεί μάλιστα επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον της Πολιτικής Προστασίας καθώς 50 περίπου επισκέπτες του ξενοδοχείου χρειάστηκε να μετακινηθούν.

Σε πολλές ακόμη περιοχές όμως το χιόνι ξεπέρασε το μισό μέτρο με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να κάνει τιτάνια προσπάθεια για να μείνει ανοιχτό το εθνικό κυρίως δίκτυο και στη συνέχεια το επαρχιακό.

Στο Δομοκό και τον Μπράλο το χιόνι έφτασε σε ορισμένα σημεία τα 50 – 60 εκατοστά με τον υδράργυρο να αγγίζει τους -8 κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τεράστιες ποσότητες χιονιού έπεσαν και στα ορεινά του νομού Καρδίτσας, με το ύψος του χιονιού στα χωριά γύρω από τη λίμνη Πλαστήρα να ξεπερνά τα 70 εκατοστά.

Ανάλογα προβλήματα παρουσιάστηκαν και στα ορεινά χωριά του Δήμου Λαμιέων με την Παύλιανη να δέχεται σημαντικές ποσότητες χιονιού που άγγιξαν το μισό μέτρο.

Επίσης, ο ορεινός όγκος μεταξύ της Γκιώνας και του Παρνασσού δοκιμάστηκε από σφοδρή χιονόπτωση.

Σε εκείνη την περιοχή φαίνεται πως έπεσε και η μεγαλύτερη ποσότητα χιονιού. Στο χωριό Επτάλοφος (Αγόριανη) στη Φωκίδα, το ύψος του χιονιού ξεπέρασε το ένα μέτρο σε ορισμένα σημεία, με τους κατοίκους να δηλώνουν πως τέτοιο χιόνι είχαν να δουν 22 χρόνια.

Σύμφωνα με την αστυνομία, όλες οι συγκοινωνίες στο ορεινό δίκτυο του νομού Φωκίδας και ειδικά το κομμάτι από τον Επτάλοφο και το Πολύδροσο για το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες. Επίσης στην επαρχιακή οδό Αράχωβας - Επταλόφου Φωκίδας (1 η χ/θ έως 15 η χ/θ και προς Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού), χρειάζονται αλυσίδες, ενώ αντίθετα ομαλοποιήθηκε η κατάσταση στην ε.ο. Λιβαδειάς – Άμφισσας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ:

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ GALLERY (Δημοσιεύτηκαν στο Facebook από Chalet Zoe - Eptalofos Fokidas)

Σχετικές ειδήσεις