ΕΛΛΑΔΑ

Βόλος: Δικάστηκαν αδέρφια που άσκησαν βία στη μητέρα τους

Βόλος: Δικάστηκαν αδέρφια που άσκησαν βία στη μητέρα τους

«Καμπάνες» από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου σε δύο Βολιώτες αδέρφια που δικάστηκαν για ενδοοικογενειακή βία και απειλή σε βάρος της μητέρας τους.  Μάλιστα, για τον έναν η γυναίκα διατύπωσε στο δικαστήριο την επιθυμία να αποχωρήσει από το σπίτι τους. 

ιδικότερα, ο ένας αδερφός, ηλικίας 42 ετών, κρίθηκε ένοχος για ενδοοικογενειακή βία τον Ιούλιο του 2018 οπότε και φέρεται να πέταξε πέτρα στη μητέρα του και να την τραυμάτισε στον αγκώνα.

Ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών μετατρέψιμη προς πέντε ευρώ ημερησίως.

Ο άλλος αδερφός, ηλικίας 40 ετών, δικάστηκε για ενδοοικογενειακή απειλή που σημειώθηκε σε βάρος της μητέρας του τον περασμένο Απρίλιο. Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης οχτώ μηνών μετατρέψιμη προς πέντε ευρώ ημερησίως. Αμφότεροι οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν ερήμην.

Παρούσα στο Δικαστήριο ήταν μόνο η μητέρα της οικογένειας που ισχυρίστηκε ότι δεν την χτύπησε ο 42χρονος και ότι έπεσε μόνη της και τραυματίστηκε στον αγκώνα. Η μάρτυρας δεν αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους σημειώθηκε το επεισόδιο. Για τον δεύτερο γιο της τον 40χρονο διατύπωσε μόνο την επιθυμία της να αποχωρήσει εκείνος από το σπίτι.

Η ενδοοικογενειακή βία τιμωρείται από τον Ποινικό Κώδικα και συγκεκριμένα από τις διατάξεις του Ν. 3500/2006. Σύμφωνα με το άρθρο 1 του νόμου, το μέλος της οικογένειας το οποίο προξενεί σε άλλο μέλος αυτής σωματική κάκωση ή βλάβη της υγείας του, υπό την έννοια του εδαφίου α’ της παρ. 1 του άρθρου 308 του Ποινικού Κώδικα, ή με συνεχή συμπεριφορά προξενεί εντελώς ελαφρά κάκωση ή βλάβη της υγείας του, με την έννοια του εδαφίου β’ της παραπάνω διάταξης, τιμωρείται με φυλάκιση, τουλάχιστον, ενός έτους, ενώ το άρθρο 2 αναφέρει ότι αν η πράξη της πρώτης παραγράφου είναι δυνατόν να προκαλέσει στο θύμα κίνδυνο για τη ζωή του ή βαριά σωματική βλάβη, επιβάλλεται φυλάκιση, τουλάχιστον, δύο ετών.

Αν επακολουθήσει βαριά σωματική ή διανοητική πάθηση του θύματος, επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Αν ο υπαίτιος επεδίωκε ή γνώριζε και αποδέχθηκε το αποτέλεσμα της πράξης του, τιμωρείται με κάθειρξη. Τέλος το άρθρο 3 του παρόντος νόμου ορίζει ότι αν η πράξη της πρώτης παραγράφου τελέσθηκε σε βάρος εγκύου ή σε βάρος μέλους της οικογένειας το οποίο, από οποιαδήποτε αιτία, είναι ανίκανο να αντισταθεί, τιμωρείται με φυλάκιση, τουλάχιστον, δύο ετών και αν η πράξη τελέσθηκε ενώπιον ανήλικου μέλους της οικογένειας, τιμωρείται με φυλάκιση, τουλάχιστον, ενός έτους.

Πηγή:taxydromos.gr

Διαβάστε επίσης: Ανείπωτη τραγωδία στην Κέρκυρα: 8χρονη σκοτώθηκε στο δρόμο προς το σχολείο (pics)

Σχετικές ειδήσεις