ΕΛΛΑΔΑ

Θλίψη στην Κρήτη: Πέθανε ένας σπουδαίος λυράρης

Θλίψη στην Κρήτη: Πέθανε ένας σπουδαίος λυράρης
Νοσηλευόταν στο Βενιζέλειο νοσοκομείο

Την τελευταία του πνοή άφησε ο σπουδαίος Κρητικός λυράρης Γιώργος Καλομοίρης (Γεωργαντός) σε ηλικία 88 ετών.

Αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν στο Βενιζέλειο τις τελευταίες ημέρες...

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες μορφές της Κρητικής μουσικής.

Γεννήθηκε στ’ Ανώγεια το 1931. Τα πρώτα βήματα στη μουσική, έγιναν από μικρό παιδί, στο Περαχώρι, εκεί που όλοι οι μερακλήδες του χωριού, στην παρέα τους έπαιρναν μαζί και τους πιτσιρικάδες λυράρηδες, για να συμμετέχουνε και αυτοί, σε κείνη την πανδαισία της αντιστοίχισης των συναισθημάτων.

Ο Στραβός (Πασπαράκης Μανώλης), ο Κουρκούτης (Μανουράς Γιώργης), ο Κίτρος (Ξυλούρης Γιώργης) και ο Σωκράτης ο Κοκορδούλης, είναι οι πρώτοι παλιοί λυράρηδες της εποχής που επηρέασαν τον Καλομοίρη το Γιώργη.

Το πρώτο επαγγελματικό γλέντι έγινε στ’ Ανώγεια το 1948, σ’ ένα γάμο και έπαιξαν μαζί με τον αξέχαστο Νίκο Ξυλούρη, “που σαν κοπέλια ετότεσας μαθαίνανε μαζί τη λύρα”. Ήταν η απαρχή της προοπτικής του καλλιτέχνη, για να ξεπεράσει τα σύνορα του χωριού και άρχισε να κατεβαίνει στο Ηράκλειο, στην Πεδιάδα, στο Μονοφάτσι, στο Ρέθυμνο και σ’ όλη την Κρήτη.

Πρώτος δίσκος, 78 στροφών, το 1958 με το εκπληκτικό συρτό “Έγινες μάγισσα για με” και “Δυστυχισμένος βρίσκομαι”, επόμενος δίσκος 78 στροφών “Κυπριωτοπούλα μου” το 1959. Μικρούς δίσκους 45 στροφών έγραψε από το 1958 μέχρι και το 1968 γύρω στους 50.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα τραγούδια του:”Μ’ άνοιξες στο κορμί πληγές”, “Τα δυο σου χέρια να κρατώ”, “Τσάκι τσάκι”, “Μ’ ένα σου όχι στη ζωή”, “Πάει και πάει το σταμνί στη βρύση”, “Χριστέ και Παναγία μου”, “Βάστα καλό λογαριασμό”, “Φιλενάδες”, “Ήρθε στη βρύση το νερό” κ.α.

Συνολικά από το 1969, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’90 είχε γράψει 21 μεγάλους δίσκους.

Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή, 1η Μαρτίου στη 1.00 μ.μ. στ' Ανώγεια.
Η σορός του θα βρίσκεται το πρωί της Παρασκευής, από τις 09.00 ως τις 12.00 στο μικρό παρεκκλήσι του Αγίου Μηνά, στο Ηράκλειο.

kalo2.jpg
Με τον Γιάννη και τον Πέτρο ΚαλομοίρηΠΗΓΗ cretalive.gr

Το 1996 μέχρι 1998 επιστρέφει και πάλι στην Αθήνα, για δύο χρόνια στο κέντρο Ζορμπάς.

Ο Γιώργης Καλομοίρης, σε όλη του τη διαδρομή, συνεργάστηκε με κορυφαίους λαγουθιέρηδες και τραγουδιστές μεταξύ άλλων και οι: Φασουλάς Ζαχάρης, Κουμιώτης Γιώργης, Τσαγκαράκης Δημήτρης, Νίκος Μανιάς, Μαρκογιαννάκης Γιάννης, Ξυλούρης Γιάννης, Λαρετζάκης Μανώλης, Μαμαλάκης Στρατής, Καραγιώργης Γιώργης, Λάμπρος Χαριτάκης, Μανώλης Κουμιώτης, Βασίλης Ξυλούρης.

ΠΗΓΕΣ cretapost.gr/cretalive

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός: Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί άμεσα παιδικό προϊόν από τα Jumbo (pics)

«Τέλος» τα βιβλιάρια υγείας - Πώς θα γράφετε πλέον φάρμακα κι εξετάσεις

Σχετικές ειδήσεις