ΕΛΛΑΔΑ

Nαύπακτος: Εντυπωσιακή η περιφορά Επιταφίων

Nαύπακτος: Εντυπωσιακή η περιφορά Επιταφίων
Το έθιμο έχει ρίζες στην τουρκοκρατία
nafpaktianews.g

Εντυπωσιακό το έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο στην Ναύπακτο τη Μεγάλη Παρασκευή.

Πραγματοποιήθηκε η περιφορά των επιταφίων με χιλιάδες πιστούς να την ακολουθούν και να φθάνουν στο «φλεγώμενο» λιμάνι της πόλης μας.

Το έθιμο έχει ρίζες στην τουρκοκρατία όταν οι Χριστιανοί κάτοικοι ήθελαν να δείξουν στους Τούρκους πώς γιορτάζουν οι ορθόδοξοι την Ανάσταση.

Η περιφορά των δύο επιτάφιων που διασχίζουν τους δρόμους της πόλης με πένθιμη μουσική υπόκρουση με την Παπαχαραλάμπειο χορωδία της Ναυπάκτου. Η πομπή σταμάτησε για λίγο στην πλατεία του φλεγόμενου λιμανιού και μόλις επιτάφιοι αποχώρησαν ο ουρανός γεμίσε από πυροτεχνήματα.

Το συγκεκριμένο έθιμο συνδέεται με την εποχή της τουρκοκρατίας και τις προσπάθειες του μπουρλοτιέρη Ανεμογιάννη να πυρπολήσει τουρκική ναυαρχίδα.Η υποβλητική ατμόσφαιρα μέσα από τις φλόγες, τους ύμνους και τους ήχους της φιλαρμονικής, δημιουργούν αίσθηση πραγματικής κατάνυξης. Ένα κατανυκτικό υπερθέαμα με το «φλεγόμενο» λιμάνι κατά την ώρα της περιφοράς των επιτάφιων, προσελκύει επισκέπτες από όλη τη χώρα κάθε χρόνο.

Το έθιμο της Μεγάλης Παρασκευής στη Ναύπακτο ξεκίνησε τη δεκαετία του ‘50. Η πολυπληθής τότε ομάδα των ψαράδων του λιμανιού έδινε το δικό της στίγμα στη σημαντική αυτή ημέρα για την χριστιανοσύνη. Κατά την περιφορά των δύο επιταφίων (σ.σ. Αγίου Δημητρίου και Αγίας Παρασκευής), «στόλιζαν» τις πολεμίστρες του λιμανιού με εκατοντάδες αναμμένες δάδες προσδίδοντας έτσι μια επιπλέον κατανυκτική πινελιά στο ήδη πένθιμο κλίμα.

Πηγή: nafpaktianews.gr

Διαβάστε επίσης:

Δύσκολες ώρες για την Κωνσταντίνα Σπυροπούλου

Σκάει «βόμβα» στο MasterChef: Ανατροπή - Αποχωρεί κριτής (pics)

Σχετικές ειδήσεις