ΚΑΙΡΟΣ

Κακοκαιρία: Ο Big One σαρώνει τη χώρα – Χιόνια και στο κέντρο της Αθήνας

Κακοκαιρία: Ο Big One σαρώνει τη χώρα – Χιόνια και στο κέντρο της Αθήνας

Το «άγριο» πρόσωπό του δείχνει και σήμερα Δευτέρα (18/01),ο καιρός σε όλη σχεδόν τη χώρα - Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας σύμφωνα με το έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ- Χιόνια και στο κέντρο της Αθήνας- Καταιγίδες κατά τόπους στα νότια - Βόρειοι άνεμοι 7 με 8 μποφόρ - Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας - Ένας νεκρός στις Σέρρες -Δείτε τους προγνωστικούς χάρτες της ΕΜΥ

Πολλά τα προβλήματα από τη σφοδρή κακοκαιρία που σαρώνει τη χώρα - Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - Δείτε τους προγνωστικούς χάρτες της ΕΜΥ

Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας με πολικές θερμοκρασίες και χιόνια σαρώνει τη χώρα. Σήμερα Δευτέρα στα λευκά αναμένεται να «ντυθεί» και η Αττική ενώ θα χιονίσει ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας.

Σήμερα θα σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Καταιγίδες κατά τόπους στα νότια. Βόρειοι άνεμοι 7 με 8 μποφόρ. Πτώση της θερμοκρασίας. Παγετός στα κεντρικά και βόρεια.

Ήδη από χθες Κυριακή, ο σφοδρότερος χιονιάς των τελευταίων 20 ετών, με την ονομασία «The Big One» που έχει «χτυπήσει» τη χώρα, έχει αφήσει πίσω του έναν νεκρό, τεράστιες καταστροφές και πλημμύρες ενώ προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών.

Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Δείτε σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, σε ποιους δρόμους κρίνεται απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Δ.Α. ΠΕΛΛΑΣ
Επ. Ο. Άρνισσας – Χ/Κ Κέντρου Βόρρας, από το 8οχλμ.

Δ.Α. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου από το 54ο έως 60ο χλμ.
Από διασταύρωση Παλιοκάστρου έως Ταξιάρχη.
Από Πολύγυρο έως Ταξιάρχη (μέσω Τσουκαλά).

Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Ιερισσού από το 64ο έως 72ο χλμ.

Π. Ε. Ο. Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (από Αρναία έως Ταξιάρχη).
Επ. Ο. Νιοχωρίου – Βαρβάρας.
Επ. Ο Βαρβάρας – Ολυμπιάδας.
Επ. Ο Αρναίας – Στάνου.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Δ.Α. ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Ε.Ο. Φλώρινας - Καστοριάς(μέσω Βίγλας), από το 12ο έως 28ο χλμ.
Επ. Ο. Αετού – Νυμφαίου (Αμύνταιο).

Δ.Α. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Επ. Ο. Καστοριάς – Φλώρινας, από το 18ο έως 28ο χλμ. (μέσω Βιτσίου).

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δ.Α. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Επ. Ο. Καρδίτσας – Άρτας, από το 38 έως 54ο χλμ (θέση Τύμπανος)
Επ. Ο. Μουζακίου – Στεφανιάδας, από το 7 έως 29ο χλμ, (θέση Αγ. Νικόλαος)
Επ. Ο. Μουζακίου – Λίμνης Πλαστήρα, από το 6ο έως 13ο χλμ.
Υπόλοιπο οδικό δίκτυο Νομού, κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δ.Α. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
Επ. Ο. Καρπενησίου – Φουρνάς Θέση «Βράχος».
Επ. Ο. Καρπενησίου - Κρικέλλου – Δομνίστας.

Δ.Α. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Ε.Ο. Λαμίας – Καρπενησίου, από το 58ο έως 64,7ο χλμ.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δ.Α. ΑΧΑΙΑΣ
Ε.Ο. Καλαβρύτων – Διακοπτού (μέσω Ι.Μ.Μ. Σπηλαίου).
Ε.Ο. Καλαβρύτων – Πατρών (μέσω Χαλανδρίτσας).
Ε.Ο. Καλαβρύτων – Κλειτορίας (μέσω Πριόλιθου).
Ε.Ο. Καλαβρύτων – Χ/Κ.
Ε.Ο. Καλαβρύτων – Αιγίου (μέσω Πτέρης).
Ε.Ο. Καλαβρύτων – Κλειτορίας (μέσω Λουσών).
Ε.Ο. Πούντας - Καλαβρύτων από 15,000 χ/θ.
Δ.Α. ΑΙΤΩΛΙΑΣ
Ε.Ο. Ναυπάκτου – Άνω Χώρας, από το Δ.Δ. Λημνίστας και άνω.
Ε.Ο. Ναυπάκτου – Αράχωβας, από το Δ.Δ. Πλατάνου και άνω.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Δ.Α. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Ε.Ο. Καλαμάτας – Σπάρτης, από το 27ο έως 42ο χλμ.

Δείτε που παραμένουν κλειστά τα σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν, σήμερα, τα σχολεία στο Δήμο Λαγκαδά, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, καθώς και στο Δήμο Ωραιόκαστρου, στη Θεσσαλονίκη.

Από το Δήμο Πολυγύρου ανακοινώθηκε, επίσης, πως λόγω της κακοκαιρίας, στις Δημοτικές Ενότητες Πολυγύρου, Ανθεμούντα και Ζερβοχωρίων η έναρξη των μαθημάτων έγινε στις 9.00, ενώ τα σχολεία στο Βάβδο και στον Ταξιάρχη δεν θα λειτουργήσουν.

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στη Φλώρινα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενώ στην Κοζάνη τα σχολεία θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στις 9:30 το πρωί. Κανονικά θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί και στις δύο πόλεις.

Στις 09:15 ξεκίνησαν τη λειτουργία τους τα σχολεία στο Άργος Ορεστικό, όπως επίσης οι παιδικοί και ο βρεφονηπιακός σταθμός, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή.

Κλειστοί δρόμοι στη Θεσσαλονίκη

Χιονίζει από τα ξημερώματα της Δευτέρας (18/01/2016) στα γύρω ορεινά της Θεσσαλονίκης, ενώ χιόνι έπεσε ακόμη και στο κέντρο της πόλης, δημιουργώντας προβλήματα και καθυστερήσεις στην κυκλοφορία των οχημάτων.

thes xioni

Με δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία στην περιφερειακή οδό, από ανατολικά προς δυτικά και συγκεκριμένα από το νοσοκομείο του Αγίου Παύλου μέχρι το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, ενώ κλειστό είναι το τούνελ της Τούμπας λόγω τροχαίου ατυχήματος.

Η Τροχαία έχει διακόψει προληπτικά την κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου, ενώ εκ περιτροπής σε μία λωρίδα διεξάγεται η κυκλοφορία στο ύψος της Καρδίας πηγαίνοντας προς Χαλκιδική, λόγω παγετού. Ο παγετός κρατά κλειστό και τον δρόμο προς Ωραιόκαστρο.

Το 'στρωσε και στη Λέσβο

Χιονίζει από το πρωί της Δευτέρας (18/01) στις ορεινές περιοχές της Λέσβου. Μικροπροβλήματα στις μετακινήσεις έχει προκαλέσει το πέρασμα του "The Big One" από το νησί.

lesvos2.0

Σε λευκό τοπίο ξύπνησαν οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών της Λέσβου σήμερα το πρωί. Συγκεκριμένα, το έχει στρώσει στην Αγιάσο, το Σκουτάρο, τη Φίλια, το Μανταμάδο, την Ανεμωτιά, το Σκαλοχώρι, τη Βατούσα, την Άγρα, το Μεγαλοχώρι, το Παλαιοχώρι, την Καλλονή αλλά και σε σημεία που βρίσκονται σε χαμηλότερο υψόμετρο.

lesvos1

Σοβαρά τα προβλήματα στον Έβρο – Συναγερμός για τη στάθμη του ποταμού

Προειδοποίηση για υπερχείλιση του ποταμού Έβρου έχει απευθύνει από χθες Κυριακή η Βουλγαρία, η οποία ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές ότι λόγω της κακοκαιρίας υπερχείλισε φράγμα και αναμένεται εισροή υδάτων.

Οι ελληνικές αρχές καλούν γεωργούς και κτηνοτρόφους να μην πλησιάζουν στα χωράφια τους στην ευρύτερη περιοχή και να απομακρύνουν άμεσα ό,τι έχουν εκεί.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, ήδη στους σταθμούς μέτρησης στο ύψος του φράγματος στον Άρδα καταγράφονται 625 κυβικά, ενώ την ίδια ώρα αυξημένη ποσότητα νερού, 730 κυβικά το δευτερόλεπτο, κατεβαίνει και από τον ποταμό Έβρο στον οποίο καταλήγει και ο Άρδας.

Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για την περιοχή της Βύσσας και των Καστανέων Ορεστιάδας καθώς στη θέση Κιρίσανε στην περιφέρεια της Αδριανούπολης συναντώνται οι ποταμοί Άρδας, Τούντζα και Έβρος, όπου καταγράφονται ήδη 1000 κυβικά το δευτερόλεπτο με το όριο ασφαλείας περίπου στα 1400.

Το ανάχωμα στη συγκεκριμένη περιοχή είναι από τα παλαιότερα, του ΄54 και υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να σπάσει.

Ήδη η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου εξέδωσε ανακοίνωση προς τους δήμους με την οποία καλεί πολίτες, αλιείς, κυνηγούς και κτηνοτρόφους να μην πλησιάζουν τους ποταμούς, Άρδα, Έβρο και Ερυθροπόταμο και τα αναχώματα αυτών.

Δείτε ΕΔΩ πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες.

Η πρόγνωση του καιρού

Στην Αττική, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) προβλέπονται νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο και στα ορεινά χιονοπτώσεις βαθμιαία θα χιονίσει στα ημιορεινά, στα βόρεια προάστια και πιθανόν πρόσκαιρα στο κέντρο της πόλης. Οι άνεμοι βόρειοι Βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά 6 με 7 και πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 1 έως 6 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

getForecastMap31

Στη Θεσσαλονίκη νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις. Βαθμιαία ύφεση των φαινομένων από το βράδυ.

Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από τις βραδινές ώρες.
Θερμοκρασία: Από 0 έως 4 βαθμούς Κελσίου.

getForecastMap32

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις και στα παραθαλάσσια χιονόνερο. Από το μεσημέρι στη Δυτική Μακεδονία και από το βράδυ στις υπόλοιπες περιοχές τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Βόρειοι 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από -2 έως 3 βαθμούς Κελσίου. Στη Δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά- ημιορεινά καθώς και στα πεδινά της Ηπείρου και της Στερεάς. Βροχές ή χιονόνερο και σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο και την Πελοπόννησο. Από το βράδυ στην Ήπειρο ο καιρός θα βελτιωθεί, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 2 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Ανατολική Στερεά και την Εύβοια νεφώσεις με χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά- ημιορεινά και χιονόνερο σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές. Στην Πελοπόννησο βροχές – καταιγίδες και στα ορεινά- ημιορεινά χιονοπτώσεις. Εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 και πιθανόν πρόσκαιρα 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά και βροχές ή χιονόνερο στα υπόλοιπα. Διάσπαρτες καταιγίδες στην Κρήτη.
Άνεμοι: Βόρειοι 6 και στην Κρήτη Δυτικοί έως 7 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε Βόρειους Βορειοανατολικούς 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 4 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονόπτωση στα Βόρεια και βροχές ή διάσπαρτες καταιγίδες στα νότια. Βαθμιαία ύφεση των φαινομένων από τη νύχτα.
Άνεμοι: Βόρειοι Βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ και βαθμιαία στα Βόρεια έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Στα Βόρεια από -1 έως 6 και στα νότια από 4 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Το πρωί της Τρίτης προβλέπονται χιονοπτώσεις σε μεγάλο μέρος των βορείων προαστίων της Αττικής. Ειδικά στα ορεινά του νομού θα είναι και έντονες με το χιόνι να φτάνει ακόμα και τα 20 εκατοστά. Η θερμοκρασία δε θα ξεπεράσει τους 2-3 βαθμούς στο κέντρο της πόλης και θα πέσει ακόμα και κάτω από το μηδέν στα βόρεια.

Τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν από το μεσημέρι της Τρίτης.

Θερμαινόμενες αίθουσες άνοιξε ο Δήμος Αθηναίων

Δύο θερμαινόμενες αίθουσες άνοιξε ο δήμος Αθηναίων από τις 10 το πρωί της Δευτέρας (18/01) για τη φιλοξενία ευάλωτων ομάδων και αστέγων, δεδομένου ότι αναμένεται κύμα ψύχους στο νομό Αττικής.

Συγκεκριμένα, διατίθενται:

- Η Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου (Μαμούρη & Δύμης, 2108223946, Πρόσβαση: Με ΜΕΤΡΟ στη στάση «Σταθμός Λαρίσης»)

- Το Πολιτιστικό Κέντρο «Γκράβας» (Ταϋγέτου 60, 2102011151, Πρόσβαση: Με το λεωφορείο Ν 054, αφετηρία από «Πλατεία Λαυρίου» (Γ΄ Σεπτεμβρίου) και άφιξη στάση «Σχολεία Γκράβας»).

Η διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας του δήμου, συνεργεία του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης, καθώς και οι συνεργαζόμενοι φορείς και εθελοντικές οργανώσεις θα ενημερώνουν τους αστέγους για τη λειτουργία των θερμαινόμενων χώρων και θα αναλαμβάνουν τη μεταφορά τους.

Καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου ο τετραψήφιος αριθμός 1595 του δήμου Αθηναίων, θα είναι διαθέσιμος για συνδρομή των πολιτών, για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Δείτε εδώ σε ποιες περιοχές χιονίζει και πού έχουν δημιουργηθεί προβλήματα

Και νεκρός από το πέρασμα του "The Big One"

Νεκρό ανέσυραν δύτες της ΕΜΑΚ άντρα από το όχημα που έπεσε στο ρέμα Κρουσοβίτη στο Σιδηρόκαστρο στις Σέρρες. Η τραγωδία εκτυλίχθηκε όταν τα ορμητικά νερά χειμάρρου, μετά από τις σφοδρές βροχοπτώσεις, παρέσυραν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε. Επί τόπου βρέθηκαν δυνάμεις της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, (5 πυροσβέστες με δύο οχήματα) και τέσσερις δύτες της ΕΜΑΚ που μετά απο λίγες ώρες ανέσυραν νέκρο τον άτυχο άντρα.

Προβλήματα από τις έντονες βροχοπτώσεις σε Σουφλί, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα

Προβλήματα από τις έντονες βροχοπτώσεις σημειώθηκαν στους δήμους Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας, οι οποίοι είναι σε επιφυλακή εξαιτίας της απελευθέρωσης νερών του φράγματος του Ιβαϊλοβγκραντ της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο ο δήμαρχος Σουφλίου, Βαγγέλης Πουλιλιός, τρεις επιχειρήσεις στην Κορνοφωλιά υπέστησαν μεγάλες ζημίες όταν εισχώρησαν σε αυτές νερά από υπερχείλιση τοπικού χειμάρρου, τα οποία υπερπήδησαν το ανάχωμα της Κορνοφωλιάς.

Τα ορμητικά νερά του χειμάρρου έσπασαν και ένα ανάχωμα στο Σουφλί με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο κάμπος και να διακοπούν τα δρομολόγια του ΟΣΕ.

Κλειστή παρέμεινε, σύμφωνα με τον κ. Πουλιλιό, από τις 8 το πρωί έως και τις 2 το μεσημέρι της Κυριακής 17 Ιανουαρίου, η γέφυρα του Μικρού Δερείου, με αποτέλεσμα να διακοπεί η συγκοινωνία, όταν το νερό πέρασε πάνω από το ανάχωμα του χωριού χωρίς όμως να δημιουργήσει πρόβλημα σε κατοικίες.

Ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης, εξέφρασε την ανησυχία του για τη στάθμη του νερού στον Ερυθροπόταμο που είναι στα 6 μέτρα και εξακολουθεί να ανεβαίνει, αλλά και του ποταμού Έβρου που αγγίζει τα 4 μέτρα.

Όπως δήλωσε, από τις έντονες βροχοπτώσεις διεκόπη η κυκλοφορία στο επαρχιακό δίκτυο από το Διδυμότειχο προς Ελληνοχώρι και Μάνη. Σύμφωνα με τον κ. Πατσουρίδη , το ανάχωμα μεταξύ Μάνης και Καρωτής, το οποίο επισκευάστηκε φέτος δεν στάθηκε ικανό να συγκρατήσει τις μεγάλες ποσότητες νερού, καθώς όπως υποστηρίζει παραμένει χαμηλό. Μικρά πλημμυρικά φαινόμενα καταγράφηκαν και εντός της πόλης του Διδυμοτείχου χωρίς όμως να σημειωθούν καταστροφές σε οικίες και επιχειρήσεις.

Τέλος σε παρεμβάσεις για αποκατάσταση προβλημάτων που προκλήθηκαν από τα καιρικά φαινόμενα, σε Κυπρίνο, Κόμαρα και Βύσσα προχώρησε ο δήμος Ορεστιάδας.

Ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης εκτιμά ότι για το επόμενο 24ωρο δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη στάθμη των νερών στον Άρδα.

Στα λευκά η Πελοπόννησος

Πολλά χωριά ντύθηκαν στα λευκά στην περιοχή της Γορτυνίας πάνω από τα 800 μέτρα υψόμετρο, Βαλτσινίκο, Μαγούλιανα, Βυτίνα, Λαγκάδια, καθώς και στο χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου που είναι ανοικτό, ενώ έχει χιονίσει και στην Ζήρεια Κορινθίας και την ορεινή Αρκαδία.

Από την κοινοπραξία ΜΟΡΕΑΣ, που διαχειρίζεται την λειτουργία του αυτοκινητοδρόμου Κόρινθος -Τρίπολη - Καλαμάτα, εκδόθηκε ανακοίνωση, που συνιστά στους οδηγούς που πρόκειται να ταξιδέψουν στον αυτοκινητόδρομο να λάβουν υπόψη τους τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

  • Συμβουλευθείτε το δελτίο πρόγνωσης καιρού, ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • Κινηθείτε μόνο εφόσον είναι απολύτως απαραίτητο.
  • Έχετε πάντα μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες και βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πώς να τις τοποθετείτε.
  • Φροντίστε να έχετε επαρκή ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ του οχήματός σας.
  • Προσαρμόστε τον τρόπο οδήγησης και την ταχύτητά σας στις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.
  • Κρατάτε απόσταση ασφαλείας από τα εκχιονιστικά και μην τα προσπερνάτε - αφήστε τα να κινηθούν μπροστά σας και να απομακρύνουν το χιόνι, για την ασφάλειά σας.
  • Αν σε περίπτωση ανάγκης χρειαστεί να σταματήσετε στον αυτοκινητόδρομο, σταματήστε μόνο δεξιά. Η αριστερή λωρίδα πρέπει να παραμένει πάντα ανοιχτή ώστε να διέρχονται τα εκχιονιστικά.
  • Ακολουθείτε τις οδηγίες της Τροχαίας και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης καλέστε στο 1025 ή στο 2710-562.000".

Η θάλασσα βγήκε στη στεριά στη Σάμο

Τα κύματα βγήκαν στη …στεριά στη Σάμο λόγω της ισχυρής κακοκαιρίας που έπληξε το νησί.

Οι νοτιάδες έφτασαν μέχρι και τα 9 μποφόρ, με αποτέλεσμα η θάλασσα να «αγριέψει» και να σκεπάσει πολλούς παραθαλάσσιους δρόμους.

samos2

Το «έστρωσε» στα Καλάβρυτα

Στα λευκά ντύθηκαν τα Καλάβρυτα χθες το πρωί.

Οι χιονονιφάδες έπεφταν πυκνές και γρήγορα το χιόνι κάλυψε τα πάντα στα Καλάβρυτα.

Όπως ανέφερε, το kalavrytanet.com, ο βοριάς ήταν τσουχτερός, παρότι ο καιρός μετά το μεσημέρι άρχισε να «ανοίγει».

Πλημμύρισαν κεντρικοί δρόμοι στα Ιωάννινα

Σε λίμνες μετατράπηκαν κεντρικοί δρόμοι στον λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων από τις βροχοπτώσεις.

Σύμφωνα με το epirusgate.blogspot.gr, τα μεγαλύτερα προβλήματα, εντοπίστηκαν στις περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο.

Στο συνοικισμό Καραδήμα του Δήμου Ιωαννιτών, οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να … κολυμπήσουν με τα αυτοκίνητά τους, προκειμένου να μετακινηθούν από και προς τα σπίτια τους.

Ανοίγουν οι υποδομές του Δήμου Αθηναίων

Σε ετοιμότητα τίθενται οι υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων εν όψει του κύματος ψύχους, που αναμένεται τα επόμενα 24ωρα στην πρωτεύουσα. Απόσήμερα Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, στις 10 το πρωί, θα είναι διαθέσιμες, σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, δύο θερμαινόμενες αίθουσες:

  • Η Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου (Μαμούρη & Δύμης, 2108223946, Πρόσβαση: Με ΜΕΤΡΟ στη στάση «Σταθμός Λαρίσης») και
  • Το Πολιτιστικό Κέντρο «Γκράβας» (Ταϋγέτου 60, 2102011151, Πρόσβαση: Με το λεωφορείο Ν 054, αφετηρία από «Πλατεία Λαυρίου» (Γ΄ Σεπτεμβρίου) και άφιξη στάση «Σχολεία Γκράβας»).

Η διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας του δήμου Αθηναίων, συνεργεία του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων, καθώς και οι συνεργαζόμενοι φορείς και εθελοντικές οργανώσεις θα ενημερώνουν τους αστέγους συμπολίτες μας για την λειτουργία των θεμαινόμενων χώρων και θα αναλαμβάνουν τη μεταφορά τους.

Καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου ο τετραψήφιος αριθμός 1595 του δήμου Αθηναίων, θα είναι διαθέσιμος για τη συνδρομή των πολιτών, για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.


Σχετικές ειδήσεις