ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Ο αντικυκλώνας «Αριάδνη» σαρώνει την Ελλάδα – Πολικές θερμοκρασίες και σφοδρές χιονοπτώσεις

Καιρός: Ο αντικυκλώνας «Αριάδνη» σαρώνει την Ελλάδα – Πολικές θερμοκρασίες και σφοδρές χιονοπτώσεις

Καιρός: Στο έλεος του σιβηρικού αντικυκλώνα με το όνομα «Αριάδνη» βρίσκεται από την Παρασκευή (06/01) η Ελλάδα, με κύρια χαρακτηριστικά τις πολικές θερμοκρασίες και τις σφοδρές χιονοπτώσεις.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το νέο κύμα κακοκαιρίας, ειδικότερα σε Φλώρινα, Καστοριά, ορεινά Ιωαννίνων χιονίζει ήδη από την Πέμπτη, ενώ από την Παρασκευή το έστρωσε και σε άλλες περιοχές της Β. Ελλάδας, κυρίως ορεινές.

Σε Πέλλα, Νάουσα και Σέρρες η χιονόπτωση κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν σφοδρή, ενώ χιονοπτώσεις σημειώθηκαν ακόμη και σε νησιά του Αιγαίου. Μάλιστα, στο Πήλιο το χιόνι έφτασε μέχρι τη θάλασσα.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις περιοχές που το έχει «στρώσει»

Το κύριο χαρακτηριστικό της νέας κακοκαιρίας είναι οι θερμοκρασίες που θυμίζουν... Σιβηρία με το θερμόμετρο να αγγίζει ακόμα και τους -18 στη Φλώρινα. Αναφορικά με την Αττική, οι πρώτες νιφάδες, άρχισαν να πέφτουν από το βράδυ της Παρασκευής στην Πεντέλη, ενώ το πρωί του Σαββάτου τα βουνά της Αθήνας είχαν ντυθεί στα λευκά.

Αποκαταστάθηκε πριν από λίγο η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας- Θήβας. Παραμένουν τα προβλήματα σε Πάρνηθα και Πεντέλη.

Πριν από λίγο έκλεισε επίσης η λεωφόρος Φυλής από την Μονή Κλειστών προς Δερβενοχώρια.

Αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, καθώς και στην οδό Αγίου Μερκουρίου.

Υπενθυμίζεται ότι από χθες το βράδυ παραμένει κλειστή η λεωφόρος Πάρνηθας από το τελεφερίκ και πάνω και η περιφερειακή οδός Πεντέλης, από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο έως την λεωφόρο Διονύσου.

Παράλληλα χιονόπτωση σημειώθηκε και στον Υμηττό, ενώ νιφάδες χιονιού έπεσαν και στο κέντρο της Αθήνας.

Καρέ – καρέ η πορεία του χιονιά «Αριάδνη»

Δείτε στο παρακάτω βίντεο που ακολουθεί την πορεία που θα ακολουθήσουν οι ψυχρές αέριες μάζες στην Ευρώπη αλλά και τον σιβηρικό αντικυκλώνα να κυκλώνει όλη την Ελλάδα.

Το χιόνι έφτασε στη θάλασσα στον Βόλο

Χιόνι έχει καλύψει ολόκληρη την Μαγνησία, χιόνισε ακόμη και μέσα στον Βόλο, ενώ ο παγετός είναι το μεγάλο πρόβλημα που δυσχεραίνει τις συγκοινωνίες και τις μετακινήσεις κυρίως στο Πήλιο, όπου επικρατούν «πολικές» θερμοκρασίες.

Στον Βόλο ένα πολύ λεπτό στρώμα χιονιού έχει καλύψει την πόλη και η ασθενής χιονόπτωση συνεχίζεται, αλλά από τον Περιφερειακό και πάνω, προς το Πήλιο, τα προβλήματα είναι εμφανή και οι μετακινήσεις δύσκολες, αφού τα αυτοκίνητα χρειάζονται απαραίτητα αντιολισθητικές αλυσίδες.

magnesia

Όλα τα προάστια του Βόλου προς το Πήλιο είναι σκεπασμένα με χιόνι και προς Άνω Βόλο, Ανακασιά, Κατηχώρι, Πορταριά, Μακρυνίτσα και μέχρι τα Χάνια η κίνηση των αυτοκινήτων γίνεται μόνο με αλυσίδες εξ αιτίας του παγετού. Η θερμοκρασία στα Χάνια έχει πέσει στους -13 βαθμούς ,ενώ ακόμη και στον Βόλο επικρατεί παγετός με το θερμόμετρο να δείχνει -2.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας η χιονόπτωση ήταν έντονη, αλλά οι θυελλώδεις άνεμοι δεν επέτρεπαν την συσσώρευση χιονιού. Ωστόσο 22 εκχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες εργάζονταν όλη την νύχτα για να κρατηθούν οι δρόμοι ανοιχτοί. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στον Περιφερειακό του Βόλου, αλλά και στα τούνελ όπου παρά την ρίψη αλατιού και θαλασσινού νερού από υδροφόρες του Δήμου Βόλου, υπάρχει πάγος στο οδόστρωμα.

Χιόνι έχει σκεπάσει όλο το Πήλιο, ανατολικό, κεντρικό και νότιο, μέχρι και το Τρίκερι, το ακραίο σημείο της χερσονήσου της Μαγνησίας, αλλά στα λευκά έχουν ντυθεί και οι Σποράδες.

Χιόνι σε Αλόννησο και Σκόπελο

Ιδιαίτερα πολύ χιόνι έχει πέσει στην Αλόννησο, όπου το ύψος του ξεπερνά τα 50 εκατοστά ακόμη και στις παραλίες του νησιού σύμφωνα με τον δήμαρχο Πέτρο Βαφίνη και η κατάσταση είναι δύσκολη. Στην Σκόπελο η χιονόπτωση δημιούργησε και εκεί προβλήματα και ο δήμαρχος Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ είπε ότι το μισό νησί έχει πολύ χιόνι που ξεπερνά τα 30 εκατοστά και γίνονται προσπάθειες να εκχιονισθεί ο δρόμος Σκοπέλου-Έλιος και να δοθεί στην κυκλοφορία. οι δημοτικές αρχές προσπαθούν να κρατήσουν τους κεντρικούς δρόμους ανοιχτούς.

Στη Σκιάθο χιονόπτωση σημειώθηκε μόνο στα ορεινά του νησιού. Στον αυτοκινητόδρομο Αθήνας-Θεσσαλονίκης ο συνεχής αποχιονισμός και οι ρίψεις αλατιού, έχουν βοηθήσει ώστε ο δρόμος να είναι ανοιχτός και καθαρός.

Το «έστρωσε» στην Κεφαλλονιά

Στα λευκά ντύθηκαν πολλές περιοχές της Κεφαλλονιάς. Υπάρχουν αναφορές για χιονόπτωση στα Μπαλτσαβάτα, στα Δειλινάτα, το Πυργί και το Κάστρο.

395f646753948628a33e8abb7ec9c9a1 XL

Κατέφθασε και στην Εύβοια η «Αριάδνη»

07 01 41 image 99

Από αργά το βράδυ της Παρασκευής χιόνι άρχισε να πέφτει σε αρκετές πεδινές περιοχές, όπως την Κύμη και όλα τα χωριά της, τον Δήμο Μαντούδιου - Λίμνης - Αγίας Άννας, την Ιστιαία, ενώ νιφάδες έπεσαν και στα Ψαχνά, όπως αναφέρει το Eviazoom.gr.

Θάφτηκε στο χιόνι η Μυτιλήνη

Στα λευκά έχει ντυθεί από τα ξημερώματα του Σαββάτου (7/1) η Μυτιλήνη.

Οι Αρχές συνιστούν οι μετακινήσεις να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή στα χωριά στα δυτικά, βόρεια και κεντρικά του νησιού.
Σύμφωνα με το lesvospost.gr, μηχανήματα του δήμου Μυτιλήνης και της περιφέρειας επιχειρούν στους κεντρικούς δρόμους του νησιού, προκειμένου να τους κρατήσουν ανοικτούς.

Σφοδρή χιονόπτωση έχουμε σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες σε Αγιάσο, Συκαμια, Αμπελικό, Λεπετυμνο, Καριωνα Γέρας, Μολυβο, Καπη, Μεγαλωχορι, Άντισσα, Σκαλοχωρι, Αγια Παρασκευή, Κλειου, Αγρα, Μανταμαδο, Φιλια, Ασωματο, Μεσοτοπο, Αργενο, Παμφιλα, Σιγρι, Ερεσο, Ακρασι, Στυψη, Αμπελικο, Καλλονή, Μυτιλήνη, Σκοπελο, Παπαδο αλλά και σε άλλες περιοχές.

Ο χιονιάς... «χτύπησε» και την Πάτρα

xioni patra 4

Πυκνές νιφάδες χιονιού έκαναν την εμφάνισή τους το βράδυ της Παρασκευής στο κέντρο της Πάτρας, ενώ ακόμη πιο έντονη είναι η χιονόπτωση στα ορεινά της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Αναλυτική η πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο

Παγωμένο και χιονισμένο θα είναι το σκηνικό του καιρού και σήμερα, Σάββατο (07/01). Κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι νεφώσεις και οι παροδικές χιονοπτώσεις, ενώ τοπικές καταιγίδες αναμένεται να εκδηλωθούν στα νοτιά θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα της χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν θυελλώδεις βόρειοι τοπικά στα 8 μποφόρ στα πελάγη. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση ενώ παγετός αναμένεται κατά τόπους ισχυρός στα ηπειρωτικά, ο οποίος στα βόρεια θα είναι ολικός.
Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ:

Αττική

Καιρός: στα νοτιά νεφώσεις με χιονόνερο ή παροδικές χιονοπτώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με χιονοπτώσεις οι οποίες κατά περιόδους στα βόρεια θα είναι πυκνές.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και πρόσκαιρα στα ανατολικά έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -02 (μείον δυο) έως 02 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: νεφώσεις με παροδικές ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά.
Άνεμοι: βορειοδυτικοί 5 με 7 και πρόσκαιρα στο Θερμαϊκό 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -06 (μείον 6) έως -01 (μείον 1) βαθμούς Κέλσιου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: νεφώσεις με κατά περιόδους χιονοπτώσεις κυρίως στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -10 (μείον 10) έως 00 βαθμούς Κέλσιου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 6 με 8 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στέρεα, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με χιονόνερο η κατά περιόδους χιονοπτώσεις που στην Πελοπόννησο θα είναι πιο πυκνές.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο ιόνιο 7 έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -04 (μείον 4) έως 05 βαθμούς Κέλσιου. στην ήπειρο από -10 (μείον 10) έως -2 (μείον 2) βαθμούς Κέλσιου.

Θεσσαλία, ανατολική Στέρεα, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με χιονοπτώσεις οι οποίες κατά τόπους θα είναι πυκνές.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -04 (μείον 4) έως 3 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με χιονόνερο η παροδικές χιονοπτώσεις στα πεδινά και σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά τα οποία θα είναι κατά τόπους πυκνά στην Κρήτη (ενδεικτικό υψόμετρο 200 μέτρα).

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 02 έως 04 και στην Κρήτη έως 06 βαθμούς Κέλσιου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με βροχές η χιονόνερο, χιονιά στα ορεινά - ημιορεινά και σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Στα νησιά του ανατολικού αιγαίου χιονοπτώσεις οι οποίες κατά περιόδους θα είναι πυκνές.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα βόρεια έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 04 έως 08 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Πού χρειάζονται αλυσίδες στην Μακεδονία

Στις περισσότερες περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα επικρατούν πολικές θερμοκρασίες με τον υδράργυρο στη Θεσσαλονίκη να φθάνει τους 2 βαθμούς Κελσίου, στη Φλώρινα τους -6, στην Πτολεμαΐδα -4, στο Κιλκίς και στην Κοζάνη -3 και στην Καστοριά -2. Ακόμα χαμηλότερη είναι θερμοκρασία στα χιονοδρομικά κέντρα, όπου αγγίζει στα 3-5 Πηγάδια και στον Λαϊλιά τους -8, ενώ στο χιονοδρομικό κέντρο Βόρας και στο Σέλι τους -12.

Eξαιτίας της χιονόπτωσης και του παγετού παρουσιάζονται προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων και απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες, σε διάφορες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (πλην Θεσσαλονίκης), ανά Διεύθυνση Αστυνομίας, έχει ως εξής:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ:

Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης - παγετού, διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:
στην Επαρχιακή Οδό Νάουσας / Σελίου από το 8ο χιλιόμετρο έως το 17ο χιλιόμετρο (χιονοδρομικό κέντρο Σελίου),
στην Επαρχιακή Οδό Βέροιας / Σελίου (από το 19ο χιλιόμετρο έως το 26ο χιλιόμετρο χιονοδρομικό κέντρο Σελίου),
στην Επαρχιακή οδό Βέροιας / Σελίου (από το 9ο χιλιόμετρο έως το Ξηρολίβαδο),
στην Επαρχιακή Οδό Βέροιας / Κοζάνης (από το 14ο χιλιόμετρο έως την Καστανιά),
στην επαρχιακή οδό Βέροιας / Δασκίου, από το 18ο χιλιόμετρο μέχρι το Δάσκιο,
στην Επαρχιακή Οδό Νάουσας / 3-5 Πηγαδίων από το 5ο χιλιόμετρο έως το 17ο χιλιόμετρο (χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγαδιών).
Στο εθνικό και λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο, καθώς και στην Εγνατία οδό, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΕΛΛΑΣ:

Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης - παγετού, διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:
στην Επαρχιακή Οδό Άρνισσας / Χιονοδρομικό Κέντρο ΒΟΡΡΑΣ, (από το 15ο χιλιόμετρο έως το Χιονοδρομικό Κέντρο ΒΟΡΡΑΣ),
στην Επαρχιακή Οδό Κερασιάς / Χιονοδρομικό Κέντρο ΒΟΡΡΑΣ.
Στο εθνικό και λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΕΡΡΩΝ:

Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης - παγετού, διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:
στην Επαρχιακή Οδό Σερρών / Λαϊλιά (από το 18ο χιλιόμετρο έως το χιονοδρομικό κέντρο Λαϊλιά).
Στο εθνικό και λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΙΛΚΙΣ:

Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης - παγετού, διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:
στην Επαρχιακή Οδό Γουμένισσας / Λιβαδίων από το 9ο χιλιόμετρο.
Στο εθνικό και λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ:

Στο εθνικό και λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ:

Στο εθνικό και λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Σχετικές ειδήσεις