ΚΑΙΡΟΣ

Κακοκαιρία: Σε συναγερμό η Χαλκιδική - Έντονα φαινόμενα θα πλήξουν Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Κακοκαιρία: Σε συναγερμό η Χαλκιδική - Έντονα φαινόμενα θα πλήξουν Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Κακοκαιρία: Με έκτακτο δελτίο, η ΕΜΥ ενημερώνει πως ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση από το βράδυ του Σαββάτου. Σε επιφυλακή οι Αρχές καθώς σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, η Χαλκιδική που ακόμη μετρά τις πληγές της, θα βρεθεί στο επίκεντρο της κακοκαιρίας

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ το μεσημέρι της Παρασκευής (12/7) προειδοποιεί για ραγδαία μεταβολή του καιρού στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα από τις πρώτες βραδινές ώρες του Σαββάτου έως και το μεσημέρι της Κυριακής με βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν αρχικά θα είναι το βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος και πιθανόν η δυτική Στερεά, ενώ από τα μεσάνυχτα μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής η Μακεδονία (κυρίως η κεντρική και ανατολική Μακεδονία), τα βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας, οι βόρειες Σποράδες καθώς και τα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Meteo: Και η Χαλκιδική στο μάτι της κακοκαιρίας

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του meteo, τα φαινόμενα θα συνοδεύονται κατά τόπους από ενισχυμένους ανέμους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί πρόσκαιρη χαλαζόπτωση.

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνονται η Χαλκιδική και η Θεσσαλονίκη.

Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται τα εκτιμώμενα αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης έως το βράδυ της Κυριακής, ενώ επισημαίνονται οι περιοχές όπου περιμένουμε τα ισχυρότερα φαινόμενα, καθώς και οι περιοχές όπου ενδέχεται να εκδηλωθεί χαλαζόπτωση.

Κατά τη διάρκεια της Κυριακής οι καταιγίδες θα επιμείνουν στα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας και βαθμιαία θα επηρεάσουν νησιωτικά τμήματα του Ανατολικού Αιγαίου. Παράλληλα, βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα.

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνονται, ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας.

Πόσα θύματα από την κακοκαιρία μετρά η Ελλάδα από το 2000

Με αφορμή την τελευταία θεομηνία στη Χαλκιδική με 7 θύματα, ο παρακάτω πίνακας δίνει συγκεντρωτικά τον αριθμό των θυμάτων λόγω έντονων καιρικών φαινομένων που έχουμε καταγράψει από το 2000 στην Ελλάδα. Ο πίνακας δεν περιλαμβάνει θύματα από τις δασικές πυρκαγιές.

Συνολικά έχουν καταγραφεί 182 θύματα, εκ των οποίων τα 118 (65%) οφείλονται σε πλημμύρες, τα 29 (16%) σε ισχυρούς ανέμους και 35 (19%) σε κεραυνικά πλήγματα.

Όσον αφορά στην κατανομή ανά μήνα, ο Νοέμβριος είναι ο μήνας με τα περισσότερα θύματα από έντονα καιρικά γεγονότα (κυρίως λόγω πλημμυρών) , ενώ ακολουθούν ο Σεπτέμβριος και ο Ιανουάριος.

Μετρά τις πληγές της η Χαλκιδική - Μέχρι το βράδυ πλήρης αποκατάσταση των ζημιών

Επιστρέφει στην κανονικότητα η ζωή στη Χαλκιδική, μετά την πρωτοφανή θεομηνία που έπληξε την περιοχή. Μικρά προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης εξακολουθούν να υπάρχουν σε σημεία της πληγείσας περιοχής, αλλά αναμένεται η πλήρης αποκατάσταση των ζημιών μέχρι το βράδυ.

Στον δήμο Νέας Προποντίδας οι ζημιές αποκαθίστανται και η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση έχουν επιστρέψει στο μεγαλύτερο τμήμα του δήμου, σε ποσοστό πάνω από 90%. «Έχουμε μικρά προβλήματα, τα οποία κατά τη διάρκεια της μέρας θα τελειώσουν κιόλας» δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο δήμαρχος Μανώλης Καρράς. Τόνισε ότι συνεργεία του ΔΕΔΔΥΕ και της καθαριότητας εργάζονται για να αποκαταστήσουν και τις τελευταίες βλάβες, ενώ σε μεγάλες τουριστικές περιοχές έχει δοθεί ρεύμα και νερό και οι λουόμενοι έχουν πρόσβαση στην παραλία. «Έχουμε επιστρέψει στην ομαλότητα» υπογράμμισε ο κ. Καρράς. Πρόσθεσε, μάλιστα ότι αυτό έγινε «πολύ γρήγορα» χάρη στη συνεργασία και την κινητοποίηση όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Στη Σιθωνία, όπως τόνισε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας, παρότι έχει ηλεκτροδοτηθεί το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής (πάνω από το 80% της Σάρτης και πάνω από το 90% του Ν. Μαρμαρά) το ρεύμα και το νερό δεν έχουν επιστρέψει σε κάποιες περιοχές. Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού και της εστίασης, καθώς σε ορισμένες τουριστικές ζώνες του παραλιακού μετώπου το ρεύμα δεν έχει ακόμη επιστρέψει.

«Στο Ν. Μαρμαρά, ένα τμήμα της τουριστικής περιοχής, η περιοχή του δημοτικού σχολείου και η πλαζ δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί ακόμη. Έχει πεσμένες πέντε κολώνες μέσα στον οικισμό. Επίσης, δεν έχει ρεύμα σε κάποια τμήματα, με τουριστική κίνηση, στο παραλιακό μέτωπο της Σάρτης και της Συκιάς» δήλωσε ο κ. Ντέμπλας και πρόσθεσε: «Έχουμε, ωστόσο, λάβει διαβεβαιώσεις από τον νέο γενικό γραμματέα πολιτικής προστασίας, τον Νίκο Χαρδαλιά - με τον οποίο έχουμε άριστη συνεργασία- και από τον υπεύθυνο της ηλεκτροδότησης, ότι μέχρι το βράδυ θα έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές».

Στον δήμο της Κασσάνδρας οι βλάβες έχουν αποκατασταθεί στο μεγαλύτερο μέρος του. Σε ένα τμήμα της Καλλιθέας δεν έχει επιστρέψει η υδροδότηση, επειδή η μια από τις τρεις γεωτρήσεις που δίνουν νερό στο χωριό έχει υποστεί βλάβη. Η συγκεκριμένη βλάβη, πάντως προβλέπεται να αποκατασταθεί τις επόμενες ώρες. Παραμένει χωρίς ρεύμα - αλλά μέσα στις επόμενες ώρες θα δοθεί και εκεί - μια περιοχή μικρή σε έκταση, έξω από το Πολύχρονο, μεταξύ Πολύχρονου και Καλλιθέας.

«Είναι πια μικρά τα προβλήματα, έχει αποκατασταθεί η κανονικότητα» δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο δήμαρχος Κασσάνδρας Γιώργος Κυρίτσης.