Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
Παρασκευή, 29 Μαρτίου
18
1bf
Ταχ. Ανέμου
60%
Υγρασία
06:13
Ανατολή
18:45
Δύση
ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός Live: Ξεκίνησε το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας - Χιονίζει σε βόρεια και κεντρική Ελλάδα

Newsbomb

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - Καιρός: Πυκνή χιονόπτωση σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Θεσσαλία - Πού θα χιονίσει τις επόμενες ώρες - Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί - Δείτε προγνωστικούς χάρτες, φωτογραφίες και βίντεο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται σήμερα Παρασκευή και για δεύτερη ημέρα η κακοκαιρία «Σοφία», με κύρια χαρακτηριστικά της, τις χαμηλές θερμοκρασίες, τους θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη και τις πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Η άφιξη και η πορεία της κακοκαιρίας «Σοφία» από το… διάστημα:

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της μετεωρολογικής υπηρεσίας meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), η κακοκαιρία θα συνεχιστεί έως και αύριο Σάββατο, με κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο, θυελλώδεις ανέμους και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Να σημειωθεί ότι οι ελάχιστες θερμοκρασίες τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές προκαλώντας προβλήματα από τον ισχυρό παγετό, κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα.

kairos sofia2

(Η εκτιμώμενη χιονοκάλυψη έως τις βραδινές ώρες του Σαββάτου)

Το δεύτερο κύμα της «Σοφίας» είναι ΕΔΩ

Από το μεσημέρι της Παρασκευής, ξεκίνησε το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας, με ισχυρές χιονοπτώσεις στη δυτική, τη βόρεια και την κεντρική Ελλάδα.

Η πρόσκαιρη -όπως προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι- βελτίωση του καιρού είχε σαν αποτέλεσμα να επιτραπεί και πάλι η κυκλοφορία των φορτηγών στην Παλιά Εθνική Οδό Αθηνών – Θηβών. Υπενθυμίζεται ότι η κίνηση των φορτηγών είχε απαγορευθεί χθες (03/01) λόγω του χιονιού.

Κλειστή είναι και σήμερα η Λεωφόρος Πάρνηθας, από το ύψος του τελεφερίκ, ρεύμα προς “REGENCY CAZINO MONT PARNES” καθώς και η περιφερειακή οδός Πεντέλης – Ν. Μάκρης, από το ύψος του Σ. Ν. Πεντέλης «414»,έως το ύψος του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με την επωνυμία «Πανόραμα».

Sofia snow3

Θεσσαλονίκη

Πυκνή χιονόπτωση σημειώνεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οι πρώτες νιφάδες χιονιού έπεσαν τα ξημερώματα, για να ακολουθήσει μια μικρή παύση και το μεσημέρι, η χιονόπτωση να... επιστρέφει δριμύτερη.

Μάλιστα η ένταση της χιονόπτωσης είναι τέτοια που μέσα σε λίγα λεπτά το έστρωσε σε αυτοκίνητα, δέντρα, θάμνους και σκεπές κτηρίων.

Σε προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σε σημεία του οδικού δικτύου της Χαλκιδικής, με σκοπό την ασφάλεια των οδηγών, αλλά και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, λόγω της κακοκαιρίας “Σοφία”, αποφάσισε να προχωρήσει η Διεύθυνσης Αστυνομίας της περιοχής.

Συγκεκριμένα, από σήμερα μέχρι και αύριο στις 11.30 το πρωί, τίθεται σε ισχύ προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών και λεωφορείων οχημάτων μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων, στα εξής οδικά σημεία:

*στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου από το 29ο έως το 60ο χιλιόμετρο,

*στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ιερισσού από το 49ο έως το 116ο χιλιόμετρο,

*στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη) από το 60ο έως το 85ο χιλιόμετρο,

*στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου (μέσω Παλαιοκάστρου) από το 49ο έως το 63ο χιλιόμετρο,

*στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ιερισσού από το 60ο έως το 85ο χιλιόμετρο (Παλαιόκαστρο έως Αρναία),

*στην Επαρχιακή Οδό Νεοχωρίου – Βαρβάρας – Ολυμπιάδας,

*στην Επαρχιακή Οδό Αρναίας – Στανού,

*στην Επαρχιακή Οδό Παλαιοχωρίου – Μ. Παναγιάς – Γοματίου – Ιερισσού,

*στην Επαρχιακή Οδό Ρεντίνας – Ουρανούπολης από το 15ο έως το 61ο χιλιόμετρο,

*εντός Δημοτικών Διαμερισμάτων Πολυγύρου, Ταξιάρχη, Παλαιοκάστρου, Βάβδου, Γαλάτιστας, Σανών και Δουμπιών.

Για όλα τα υπόλοιπα οχήματα η κυκλοφορία θα διεξάγεται στα παραπάνω σημεία μόνο με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

stavros xalkidikis

(Σταυρός Χαλκιδικής)

Δυτική Ελλάδα

Στα λευκά ντύθηκε και η πόλη της Κέρκυρας, καθώς μετά τη σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή, «κύμα» χιονόπτωσης κάλυψε μέσα σε λίγα λεπτά όλη την πόλη και τα προάστια.

Οι Κερκυραίοι, που είχαν να δουν τόσο χιόνι στην πόλη τους, εδώ και 13 χρόνια, έζησαν σήμερα απίστευτες στιγμές καθώς κατάφεραν πολλοί από αυτούς να παίξουν και χιονοπόλεμο.

Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν σημειωθεί προβλήματα στο Εθνικό Οδικό δίκτυο του νησιού, παρ’ όλα αυτά η Τροχαία συνιστά την προσοχή των οδηγών καθώς ελλοχεύουν κίνδυνοι που δεν είναι ορατοί.

Πυκνό χιόνι, άρχισε να πέφτει μετά τις έντεκα και μίση, χθες το βράδυ, σε ορεινές περιοχές του νησιού, «ντύνοντας» την Κεφαλονιά στα λευκά.

Από χθες στους δρόμους του νησιού βρίσκονται τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την αντιμετώπιση της «Σοφίας». Στις διαδρομές, Αργοστόλι - Σάμη , Αργοστόλι - Πόρος , Σάμη - Τζανάτα, Ομαλά προς Φαγιά και Κουλούμι βρίσκονται μηχανήματα για να παραμείνει ανοικτό το οδικό δίκτυο καθώς έχει χιονίσει στις παραπάνω περιοχές ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρις στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Τέλος, από προχθές έχει πέσει πυκνό χιόνι, στο όρος Αίνος, που είναι το πιο ψηλό της Κεφαλονιάς, δημιουργώντας μοναδικές εικόνες. Χιονισμένα έλατα, πεδιάδες, κιόσκια, παγκάκια, έκαναν τους Κεφαλονίτες να ανέβουν στο βουνό για να απολαύσουν το θέαμα.

Παγετός και μικρές κατολισθήσεις είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που καταγράφονται σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές της Αχαΐας, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Γυφτάκης.

Όπως προσθέτει, εκχιονιστικά μηχανήματα και μηχανήματα έργων επιχειρούν στο οδικό δίκτυο, προκειμένου να απομακρύνουν τον πάγο, ενώ παράλληλα καθαρίζουν τους δρόμους, όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις και συγκεκριμένα στο 3ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Πούντας - Καλαβρύτων και στην Πτέρη Αιγιαλείας.

Στην Αιτωλοακαρνανία, όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Γυφτάκης, από νωρίς σήμερα το πρωί τα εκχιονιστικά μηχανήματα καθαρίζουν τους δρόμους στην ορεινή Ναυπακτία, στις ορεινές περιοχές της Αμφιλοχίας στην ευρύτερη περιοχή του Θέρμου και στην επαρχιακή οδό Αστακού - Φυτειών.

Όσον αφορά στην Ηλεία, όπου καταγράφονται τα λιγότερα προβλήματα, τα εκχιονιστικά μηχανήματα επιχειρούν στην επαρχιακή οδό Ανδρίτσαινας - Επικούρειου Απόλλωνα.

Μακεδονία

Χιονίζει από τα ξημερώματα στις περισσότερες πεδινές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Ξάνθης, ενώ πυκνή είναι η χιονόπτωση σε όλες τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της όπου η κυκλοφορία των αυτοκινήτων γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Μέσα στις πόλεις της Δράμας, της Καβάλας και της Ξάνθης χιονίζει από νωρίς το πρωί χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προβλήματα στη μετακίνηση των πολιτών και την κυκλοφορία των οχημάτων.

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο της Δράμας στο δρόμο προς το Κάτω Νευροκόπι και το χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού, στο ορεινό επαρχιακό ορεινό δίκτυο των χωριό του Παγγαίου στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και στο δρόμος προς τη Σταυρούπολη Ξάνθης και τον Εχίνο.

Αργά χθες το απόγευμα ομάδα επισκεπτών που επέβαιναν σε περίπου τριάντα - σαράντα αυτοκίνητα παρέμειναν για περισσότερες από πέντε ώρες αποκλεισμένοι στο δρόμο που οδηγεί προς το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού. Τα οχήματα ακινητοποιήθηκαν πίσω από το εκχιονιστικό μηχάνημα το οποίο παγιδεύτηκε στο χιόνι εξαιτίας άλλου οχήματος που έκλεισε τον δρόμο. Το τελευταίο ακινητοποιήθηκε όταν έσπασαν οι αντιολισθητικές αλυσίδες του. Οι οδηγοί και οι επιβάτες των οχημάτων επέστρεψαν στο καταφύγιο του χιονοδρομικού κέντρου, το οποίο άνοιξε εκ νέου για να φιλοξενήσει τα περίπου 50 αποκλεισμένα άτομα. Ο δρόμος άνοιξε αργά το απόγευμα από τα εκχιονιστικά μηχανήματα.

Δυτική Μακεδονία

Μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου στη Δυτική Μακεδονία, με την κυκλοφορία επί της Εγνατίας Οδού να γίνεται ομαλά, όπως προκύπτει από την ενημέρωση που εξέδωσε η αρμόδια Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση.

Συγκεκριμένα, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλο το Εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του Νομού Γρεβενών. Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό διεξάγεται κανονικά.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στο νομό Καστοριάς, σύμφωνα με την αρμόδια διέθυνση αστυνομίας, διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

* από το 22ο έως 31ο χλμ. της Επαρχιακής οδού Καστοριάς – Αμυνταίου,

* από το 30ο έως 43ο χλμ. της Επαρχιακής οδού Καστοριάς - Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου),

* από το 97ο έως 108ο χλμ. της Εθνικής οδού Κοζάνης - Ιωαννίνων (μέσω Επταχωρίου),

* σε όλο το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο και

* διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων από το 18ο έως 28ο χλμ της Επαρχιακής οδού Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου).

Η κυκλοφορία των οχημάτων στον κάθετο άξονα Εγνατίας Οδού Σιάτιστας- Κρυσταλλοπηγής, καθώς και στο υπόλοιπο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

Μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο νομό Κοζάνης, σύμφωνα με την αρμόδια διεύθυνση αστυνομίας. Συγκεκριμένα, αλυσίδες απαιτούνται στα εξής σημεία:

* στην Εθνική οδό Κοζάνης - Πτολεμαΐδας (κάθετος άξονας Εγνατίας Οδού Α27 Κοζάνη - Πτολεμαΐδα) και παλαιό τμήμα αυτής,

* από το 25ο έως 50ο χλμ. της Εθνικής Οδού Κοζάνης – Λάρισας,

* από το 50ο έως 97ο χλμ. της Εθνικής Οδού Κοζάνης – Ιωαννίνων,

* σε όλο το επαρχιακό και δημοτικό δίκτυο του Δήμου Εορδαίας,

* στο δημοτικό δίκτυο του Δήμου Κοζάνης και

* σε όλο το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, καθώς και στο υπόλοιπο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

Επιβεβλημένη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στο νομό Φλώρινας και ειδικότερα στα εξής σημεία:

* σε όλο το Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο του Νομού Φλώρινας, πλην του οδικού δικτύου λεκανοπεδίου Πρεσπών

* στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Α27 Πτολεμαΐδα-Φλώρινα-Νίκη και

* διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων από το 20ο έως 30ο χλμ της Επαρχιακής οδού Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βιτσίου).

Θεσσαλία

Συνεχίζεται η επέλαση του βαρομετρικού χαμηλού με το όνομα «Σοφία» στη Δυτική Θεσσαλία με πολικό ψύχος και χιονοπτώσεις. Σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρίστος Μιχαλάκης, το ύψος του χιονιού έχει φτάσει στο 1 μέτρο και 20 το ύψος του χιονιού στα ορεινά.

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, και τη Διεύθυνση Αστυνομίας Τρικάλων, η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων απαγορεύεται:

1) Ε.Ο. Τρικάλων -Ιωαννίνων από το 28ο (κόμβο Μουργκανίου) έως το 65ο χλμ. (Α/Κ Μαλακασίου - είσοδο Εγνατίας οδού)

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

1) Ε.Ο. Τρικάλων - 'Αρτας από 22ο χλμ (Διασταύρωση της Επ.Οδ. Πύλης - Μεσοχώρας) έως 55ο χλμ. (Μεσοχώρα)

2) Λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο Δήμου Πύλης

3) Λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο Δήμου Μετεώρων

4) Ε.Ο. Πύλης - Τρικάλων από 32ο χλμ (Ελάτη) έως 75ο χλμ (Γέφυρα Αλεξίου)

5) Επαρχιακό οδικό δίκτυο Καλαμπάκας - Ασπροποτάμου (από 35ο έως 68ο χλμ)

(Παλαμάς Καρδίτσας)

Στο νομό Καρδίτσας, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αστυνομίας Καρδίτσας,

Η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων απαγορεύεται:

1) Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας (Ε65) από χ/θ 34 (κόμβος Ξυνιάδας) έως χ/θ 111 (Α/Κ Λόγγου)

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

1) Επ. Οδός Μουζακίου - Λίμνης Πλαστήρα από 8ο χλμ. έως 13ο χλμ. (Τ.Κ. Κρυοπηγής έως Τ.Κ. Κερασιάς)

2) Επ. Οδός Καρδίτσας - Λίμνης Πλαστήρα από 10ο χλμ. (μέσω Μοσχάτου)

3) Επ. Οδός Καρδίτσας - Λίμνης Πλαστήρα από 15ο χλμ. (μέσω Καστανιάς)

4) Περιμετρικά της Λίμνης Πλαστήρα

5) Επ. Οδός Καρδίτσας - 'Αρτας από 35ο χλμ (Διασταύρωση Βατσουνιάς) έως 81ο χλμ (όρια Ν. 'Αρτας)

6) Επ. Οδός Μουζακίου - Στεφανιάδας από 7ο χλμ (Διασταύρωση Πευκόφυτου) έως 56ο χλμ όρια Ν. Ευρυτανίας

7) Επ. Οδός Κέδρου - Ρεντίνας - Καρπενησίου από 46ο χλμ (Διασταύρωση Λουτροπηγής) έως 62ο χλμ (θέση «ΖΑΧΑΡΑΚΗ»-όρια Ν. Ευρυτανίας)

Karditsa12
Karditsa10

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά πού σημειώνονται προβλήματα στους δρόμους

Σε αρκετές περιοχές των Φαρσάλων του νομού Λάρισας, εντοπίζονται αυτή την ώρα προβλήματα ηλεκτροδότησης, εξαιτίας της κακοκαιρίας που έχει πλήξει την περιοχή το τελευταίο 24ωρο. Συγκεκριμένα σοβαρές βλάβες και διακοπές ρεύματος σημειώνονται σε Βαμβακού, Ερέτρια Παλαιόμυλο, Αμπελιά και Νεράιδα Φαρσάλων.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος σημείωσε ότι τα προβλήματα προκλήθηκαν κυρίως από πτώσεις δέντρων, τονίζοντας πως γίνονται προσπάθειες από τον ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση.

Αναφορικά με την κατάσταση στο οδικό δίκτυο της περιοχής των Φαρσάλων, ο δήμαρχος τόνισε ότι παρά το αρκετό χιόνι που έχει πέσει, δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ γίνεται προσπάθεια να διατηρούνται οι δρόμοι καθαροί σε όλες τις περιοχές αλλά και στα χωριά.

Ήπειρος

Σφοδρή χιονόπτωση σημειώνεται σε όλη την Ήπειρο και ιδιαίτερα έντονο είναι το φαινόμενο στην πόλη των Ιωαννίνων, όπου σε διάστημα μιας ώρας το ύψος του χιονιού έφτασε τα 20 εκατοστά.

giannena

(Ιωάννινα)

Προκειμένου να κρατηθούν ανοιχτοί οι δρόμοι προς τα νοσοκομεία της πόλης επιχειρούν 15 αλατιέρες.

Σφοδρή είναι επίσης η χιονόπτωση και στην Ιονία Οδό και ιδιαίτερα στο ύψος της Φιλιππιάδας.

Αυτές οι περιοχές «πάγωσαν»

Ισχυρός παγετός σημειώθηκε τις πρωινές ώρες σήμερα (04/01) στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά με το θερμόμετρο να καταγράφει θερμοκρασίες κοντά στους -10 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε στον πίνακα που ακολουθεί τις οκτώ χαμηλότερες θερμοκρασίες σήμερα:

thermokrasia sofia

Δείτε τον καιρό, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

Δείτε ΕΔΩ όλα τα νέα του καιρού

Οδηγίες προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Πηγή πληροφοριών, φωτογραφιών:Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Eurokinissi, meteo.gr, thestival.gr, kerkyrasimera.gr

Διαβάστε επίσης:

Ελεύθερος ο επιχειρηματίας που είχαν απαγάγει στον Πειραιά

Φρίκη στη Ρόδο: Μητέρα, παππούς και θεία ασελγούσαν σε 7χρονο κοριτσάκι