ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν: Δείτε το παλάτι του Σουλτάνου που στοίχισε 490 εκατ. ευρώ

Συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν: Δείτε το παλάτι του Σουλτάνου που στοίχισε 490 εκατ. ευρώ
Το πίστεψε ότι είναι «Σουλτάνος» ο Ερντογάν

Συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν | Τουρκία: Λίγο μετά τις 16:30 την Τρίτη (05/02/2019) ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Λευκό Παλάτι, στην Άγκυρα.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ανάκτορο που εκτείνεται σε 300.000 τετραγωνικά μέτρα, με περισσότερα από 1.000 δωμάτια, πολλές αίθουσες εκδηλώσεων, ξενώνες για τους επίσημους προσκεκλημένους, τέμενος, ακόμη και μία μεγάλη εθνική βιβλιοθήκη. Το «Λευκό Παλάτι», το οποίο εγκαινιάστηκε το 2014 κόστισε στον τουρκικό λαό 490 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον τότε υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας Μεχμέτ Σιμσέκ.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης εκτός της έκτασης των 300.000 τετραγωνικών μέτρων υπάρχει ένα ακόμα κτήριο κατασκευασμένο ειδικά για συναντήσεις με ξένους ηγέτες και αξιωματούχους άλλων κρατών, ξενώνες, κήπους, πάρκα καθώς επίσης και ένα συνεδριακό κέντρο.

Το γραφείο του Ερντογάν μοιάζει πολύ με το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου ενώ, όπως είναι φυσικό, υπάρχουν ειδικά μέτρα ασφαλείας προκειμένου οποιαδήποτε κίνηση ή ήχος μέσα σε αυτό να είναι αδύνατο να καταγραφεί εξωτερικά, να μην είναι δυνατό να τοποθετηθεί «κοριός» μέσα σε αυτό, ενώ είναι απίθανο να το διαπεράσει ακόμα και ένας... πύραυλος!

Η αντιπολίτευση είχε τότε εκφράσει σφοδρές επικρίσεις εναντίον του Ερντογάα εξαιτίας του υπερπολυτελούς αυτού κτίσματος και το είχε συγκρίνει με εκείνο του τελευταίου προέδρου της κομμουνιστικής Ρουμανίας, Τσαουσέσκου.

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους υπεραμύνθηκε του παλατιού του υπογραμμίζοντας ότι αυτά τα παλάτια ανήκουν «στον τουρκικό λαό» και ότι συμβολίζει τη ζωτικότητα της «νέας Τουρκίας» που εκείνος οραματίζεται.

«Η αντιπολίτευση ασκεί κριτική για τη νέα προεδρική κατοικία. Όμως αφήστε με να σας πω ότι διαθέτει τουλάχιστον 1.150 δωμάτια, όχι 1.000 όπως υποστηρίζουν», είχε δηλώσει τότε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη.

«Δεν εξοικονομήσαμε χρήματα καθως πρόκειται για το κύρος» ενός έθνους, είχε τονίσει ο ίδιος διευκρινίζοντας ότι το προεδρικό μέγαρο δεν ανήκει σε εκείνον:

«Δεν είναι το παλάτι μου, δεν πρόκειται για μία ιδιωτική ακίνητη περιουσία, είναι του λαού, του ανήκει». «Θέλαμε να οικοδομήσουμε ένα ακίνητο προκειμένου οι επόμενες γενιές να λένε: «Από εκεί κυβερνείται η νέα Τουρκία».

«Βλέπετε, το να έχεις μεγαλόπνοες βλέψεις δεν είναι δυνατόν για τους νάνους» είχε σχολιάσει ο Ερντογάν επισημαίνοντας ότι «δεν το λέω αυτό προκειμένου να προσβάλω τους άνθρωπος με νανισμό, που επίσης αγαπώ».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις