ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Αντλίες Θερμότητας: Ζεστό σπίτι, γεμάτο πορτοφόλι και σεβασμός στο περιβάλλον!

Αντλίες Θερμότητας: Ζεστό σπίτι, γεμάτο πορτοφόλι και σεβασμός στο περιβάλλον!

Δεν υπάρχει απολαυστικότερη χειμωνιάτικη εικόνα από το να βρισκόμαστε στο ζεστό μας σπίτι, με τα παιδιά μας, να τρέχουμε από δωμάτιο σε δωμάτιο παίζοντας ό,τι σκαρφιστούν.

Η θαλπωρή που αποπνέουν εκείνες οι στιγμές, γεμάτες αγάπη, «φουλάρουν» τις μπαταρίες μας και μας «θωρακίζουν» ώστε να αντιμετωπίσουμε όλους τους πονοκεφάλους των ενηλίκων. Ένας από αυτούς, ο συχνότερος τώρα που κρυώνει ο καιρός, είναι το κόστος της θέρμανσης. Διότι, για να μπορούμε να τρέχουμε σε όλα τα δωμάτια με τα μικρά, πρέπει να είναι όλα ανοιχτά και ζεστά κι όχι να απομονώνουμε χώρους «για να μη φύγει η ζέστη» και να συγκεντρωνόμαστε όλοι μαζί στο μόνο δωμάτιο που έχει ανοιχτό καλοριφέρ, τζάκι ή air - condition…

Αναζητώντας το καλύτερο δυνατό μέσο θέρμανσης για το σπίτι, θέλοντας να έχουμε ζέστη παντού και ταυτόχρονα «ζεστό» και γεμάτο πορτοφόλι, και μεταξύ όλων των επιλογών που δίνει σήμερα η τεχνολογία, ξεχωρίζουν οι αντλίες θερμότητας. Αξίζει να σταθούμε στα βασικά πλεονεκτήματά τους, που τις καθιστούς διεθνώς την πιο διαδεδομένη μέθοδο.

  • Λειτουργούν καταναλώνοντας ελάχιστο ηλεκτρικό ρεύμα: Μια αντλία θερμότητας καταναλώνει ελάχιστο ηλεκτρικό ρεύμα και μόνο κατά τη διάρκεια της φάσης άντλησης θερμότητας.
  • Προσφέρουν όχι μόνο θέρμανση του χώρου, αλλά και ψύξη: Οι αντλίες θερμότητας αποτελούν ένα ολοκληρωμένο σύστημα κλιματισμού, αφού προσφέρουν τόσο θέρμανση για το χειμώνα όσο και ψύξη για το καλοκαίρι.
  • Αποτελούν την οικονομικότερη λύση: Γενικά το κόστος λειτουργίας και συντήρησης για τις αντλίες θερμότητας είναι ελάχιστο. Διαβάζοντας τη μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου «Σύγκριση κόστους θέρμανσης από διάφορες τεχνολογίες», όπου γίνεται αναλυτική παρουσίαση όλων των τρόπων θέρμανσης συμπεραίνουμε πως πρόκειται για την οικονομικότερη λύση μεταξύ όλων των προσφερόμενων.
  • Δεν παράγουν θερμότητα, δεν καταναλώνουν ενέργεια: Όπως διαπιστώνουμε, μια αντλία θερμότητας λειτουργεί όπως ακριβώς μια οποιαδήποτε άλλη αντλία. Δεν παράγει δηλαδή θερμότητα, ούτε καταναλώνει ενέργεια, αλλά αντλεί τη θερμότητα από το περιβάλλον και τη διοχετεύει προς το σπίτι μου για να το ζεστάνει. Κατά κύριο λόγο (στο 75%) οι αντλίες θερμότητας αξιοποιούν τη θερμική ενέργεια που αντλούν από το περιβάλλον, δηλαδή μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας χωρίς κόστος και μόνο το υπόλοιπο 25% της παραγόμενης θερμότητας προέρχεται από τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος. Για το λόγο αυτό εξάλλου, οι αντλίες θερμότητας επιδοτούνται από το πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ’οίκον ΙΙ του υπουργείου Περιβάλλοντος, βοηθώντας μας να εξοικονομήσουμε ακόμα περισσότερα χρήματα.

Καθώς συνεχίζουμε την έρευνα για την καλύτερη λύση, συναντάμε τις αντλίες θερμότητας της εταιρίας Carrier, πιστοποιημένες από τον ευρωπαϊκό οργανισμό Eurovent, με τεχνολογία Twin-Rotary DC Inverter, που επιτυγχάνουν υψηλή ενεργειακή απόδοση έως και 120% σε σχέση με την ονομαστική τους ισχύ. Η εγκατάστασή τους είναι εύκολη, δεν απαιτείται ειδικός χώρος ή λέβητας, ενώ η απόσβεση της επένδυσης γίνεται άμεσα, καθώς η εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων μπορεί να φτάσει το 80% σε σύγκριση με τον παλιό μας καυστήρα πετρελαίου. Παράλληλα διασφαλίζουμε ζεστό νερό χρήσης μέχρι 60°C και κλιματισμό το καλοκαίρι, ενώ το χειριστήριό τους έχει μεγάλη οθόνη και έτσι ρυθμίζουμε εύκολα την επιθυμητή θερμοκρασία, αλλά και το πότε μας εξυπηρετεί να λειτουργεί η αντλία.

Η Carrier άλλωστε είναι η εταιρία του εφευρέτη του σύγχρονου κλιματισμού, του Willis Carrier και παγκοσμίως έχει καταξιωθεί στον χώρο, τόσο ώστε να την εμπιστεύονται για τον κλιματισμό τους κτήρια και οργανισμοί όπως η Καπέλα Σιξτίνα στο Βατικανό, η Όπερα του Σίδνεϋ στην Αυστραλία, η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση και το Μουσείο της Ακρόπολης. Καταλήγοντας πως οι αντλίες θερμότητας είναι το καλύτερο σύστημα, τόσο για να έχουμε τη ζέστη ή τη δροσιά που θέλουμε στο σπίτι μας, όσο και για να μην αδειάζει το πορτοφόλι μας, ενώ παράλληλα συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος, γιατί να μην απευθυνθούμε στους ειδικούς;