ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Newsbomb.gr: Ποια ξένη χώρα θεωρούν οι πολίτες σύμμαχο της Ελλάδας

Δημοσκόπηση Newsbomb.gr: Ποια ξένη χώρα θεωρούν οι πολίτες σύμμαχο της Ελλάδας

Δημοσκοπήσεις: Δείτε τα αποτελέσματα της μεγάλης διαδικτυακής έρευνας που διενήργησε το Newsbomb.gr με την εταιρεία Prorata - Η «Ερώτηση της Δευτέρας» , από 26 έως 28 Νοεμβρίου 2018, απαντήθηκε από τους αναγνώστες του Newsbomb.gr για το ποια ξένη χώρα θεωρούν οι πολίτες ότι βοήθησε την Ελλάδα - Τα αποτελέσματα είναι ανατρεπτικά και ενδιαφέροντα- Οι Έλληνες θεωρούν ότι δεν μας βοήθησαν ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Ρωσία - Η χώρα που επέδειξε φιλελληνικά αισθήματα είναι η Γαλλία! -Ανάλυση αποτελεσμάτων από τον καθηγητή Γιάννη Κωνσταντινίδη

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ NEWSBOMB.GR ΚΑΙ PRORATA ΓΚΡΕΜΙΖΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Εμείς οι δημοσιογράφοι γράφουμε συνήθως για αυτά που πιστεύουμε οι ίδιοι. Ήρθε η ώρα να γράφουμε και για αυτά που πιστεύετε εσείς. Είναι αλήθεια οι θέσεις της κοινής γνώμης για την επικαιρότητα ή για την πολιτική ή για τους πρωταγωνιστές της καθημερινότητάς μας αυτές που οι άνθρωποι των μέσων πιστεύουμε ότι είναι;

Το Newsbomb.gr ψάχνει την απάντηση. Και ήδη ξεκίνησε μια δυναμική συνεργασία με την εταιρεία Prorata προκειμένου να καταγράφει κάθε εβδομάδα τις θέσεις της κοινής γνώμης για ένα συγκεκριμένο ζήτημα.

Στην αρχή κάθε εβδομάδας απαντάτε στην «Ερώτηση της Δευτέρας» και θα διαβάζετε την ανάλυση των απαντήσεών σας κάθε Παρασκευή μόνο στo Newsbomb.gr.

Prorata 650x390

Η «Ερώτηση της Δευτέρας» από το Newsbomb.gr - που διενεργήθηκε από 26/11/2018 μέχρι και 28/11/2018 - ζήτησε από τους αναγνώστες του μέσου να απαντήσουν και να καταθέσουν την άποψή τους: Ποια χώρα πιστεύετε ότι έχει βοηθήσει περισσότερο την Ελλάδα τα τελευταία 50 χρόνια; Οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γαλλία, η Γερμανία ή κάποια άλλη;

pro

Τα αποτελέσματα είναι ανατρεπτικά, με βάση την γενικευμένη αίσθηση ότι πολύ σημαντικό ρόλο έχουν παίξει οι ΗΠΑ. Οι Έλληνες φαίνεται να έχουν διαφορετική άποψη.

pro2

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ (Από 26/11/2018 μέχρι 28/11/2018)

Το 51% απέρριψαν στην ουσία την άποψη ότι η Ελλάδα έχει βοηθηθεί από οποιαδήποτε χώρα, αλλά μεταξύ αυτών που απάντησαν, οι περισσότεροι επέλεξαν τη Γαλλία (20%) και λιγότεροι τις ΗΠΑ (13%), τη Ρωσία (8%) ή τη Γερμανία (4%).

pro 3

ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΤΗ GALLERY ΤΟΥ NEWSBOMB.GR

giannis konstantinidis

«Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία»

Του Γιάννη Κωνσταντινίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή Πανεπιστημίου Μακεδονίας & Επιστημονικού Διευθυντή Prorata

Το θέμα της άλλοτε στρατιωτικής και άλλοτε οικονομικής εξάρτησης της χώρας μας από κάποια μεγάλη δύναμη απασχολεί τη δημόσια συζήτηση από τη στιγμή της γέννησης του νεοελληνικού κράτους. Κάποιες φορές η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το αν η χώρα έχει ανάγκη τη στήριξη, κάποιες άλλες γύρω από το από ποια χώρα θα πρέπει να τη διεκδικήσει και κάποιες τέλος γύρω από το αν όντως την έλαβε. Οι μάλλον χρόνιες τοποθετήσεις στα ερωτήματα αυτά δημιουργούν προφίλ ψηφοφόρων με έντονες προτιμήσεις υπέρ της στήριξης από κάποια συγκεκριμένη χώρα ή, από την άλλη, κατά της στήριξης από οποιαδήποτε χώρα. Ποια χώρα συγκεντρώνει όμως τις περισσότερες προτιμήσεις; Και σε ποιο βαθμό οι προτιμήσεις αυτές συνδέονται με κοινωνικά ή πολιτικά χαρακτηριστικά των ψηφοφόρων;

Η Ερώτηση της Δευτέρας από το Newsbomb.gr ζήτησε από τους αναγνώστες του site να επιλέξουν τη χώρα που κατά τη δική τους εκτίμησή έχει βοηθήσει περισσότερο την Ελλάδα κατά τη διάρκεια των πενήντα τελευταίων ετών.

Το 51% απέρριψαν στην ουσία την άποψη ότι η Ελλάδα έχει βοηθηθεί από οποιαδήποτε χώρα, αλλά μεταξύ αυτών που απάντησαν, οι περισσότεροι επέλεξαν τη Γαλλία (20%) και λιγότεροι τις ΗΠΑ (13%), τη Ρωσία (8%) ή τη Γερμανία (4%).

Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι οι απαντήσεις εμφάνισαν σημαντικές διαφορές συναρτήσει δημογραφικών στοιχείων των συμμετεχόντων.

Για παράδειγμα, οι γυναίκες αρνήθηκαν σε πολύ υψηλότερο από τους άνδρες ποσοστό τη στήριξη της Ελλάδας από κάποια ξένη χώρα (61%), ένα εύρημα που ίσως καθρεφτίζει τη χαμηλότερη εμπλοκή των γυναικών με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και τη συνεπαγόμενη άγνοια επί του ερωτήματος.

Επίσης, η ηλικία διαφοροποίησε τις απαντήσεις των ερωτηθέντων: το ποσοστό εκείνων που επέλεξαν τη Γαλλία στην ηλικιακή κατηγορία των άνω των 55 ετών έφτασε πιο ψηλά από τον μέσο όρο, στο 25%, ενώ αντιστοίχως το ποσοστό εκείνων που επέλεξαν τη Ρωσία στην ηλικιακή κατηγορία των κάτω των 35 ετών έφτασε επίσης ψηλότερα από τον μέσο όρο, στο 11%.

Η διαφορά αυτή αποτυπώνει ίσως τη μεταβολή του ρόλου των ξένων χωρών στα ελληνικά πράγματα στον χρόνο: ο ρόλος της Γαλλίας υπήρξε πιο κομβικός κατά το παρελθόν σε σύγκριση με σήμερα, ενώ ο ρόλος της Ρωσίας μοιάζει να είναι κομβικότερος σήμερα σε σύγκριση με αυτόν κατά τις περασμένες δεκαετίες, με αποτέλεσμα ο πρώτος να είναι περισσότερο γνωστός στους μεγαλύτερης ηλικίας αναγνώστες και ο δεύτερος να είναι πιο οικείος στους νεότερους. Η μόρφωση επίσης διαχωρίζει τις απαντήσεις των συμμετεχόντων, καθώς οι λιγότεροι μορφωμένοι εμφανίζουν έναν εντονότερο αντί-αμερικανισμό (πολύ χαμηλότερα του μέσου όρου ποσοστά επιλογής των ΗΠΑ ως της χώρας που βοήθησε περισσότερο την Ελλάδα).

Το πιο καθαρό εύρημα της έρευνας ωστόσο αφορά τις διαφορές στις απαντήσεις των ερωτηθέντων βάσει της πολιτικής αυτό-τοποθέτησης στον άξονα «αριστερά-δεξιά», ο οποίος και μοιάζει να αντικατοπτρίζει την πάλαι ποτέ ψυχροπολεμική αντίθεση μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

Οι τοποθετούμενοι στο αριστερό άκρο τείνουν να επιλέγουν τη Ρωσία ως τη χώρα που βοήθησε περισσότερο την Ελλάδα συχνότερα του μέσου ψηφοφόρου, ενώ οι τοποθετούμενοι στο δεξιό άκρο τείνουν να επιλέγουν τις ΗΠΑ συχνότερα του μέσου ψηφοφόρου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης και το γεγονός ότι οι δεξιοί ψηφοφόροι απαντούν σπανιότερα από όλους τους άλλους ότι καμία χώρα δε βοήθησε την Ελλάδα την τελευταία πεντηκονταετία. Για τους πολλούς όμως η Ελλάδα πορεύεται μόνη της και τα καταφέρνει μόνη της, με μοναδικό ίσως σύμμαχο την παραδοσιακή σύμμαχό της, τη Γαλλία.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ