ΥΓΕΙΑ

Νοσοκομείο Λήμνου: Η μοναδική παθολόγος εφημερεύει πάνω από 30 ημέρες – Παρέμβαση εισαγγελέα

Νοσοκομείο Λήμνου: Η μοναδική παθολόγος εφημερεύει πάνω από 30 ημέρες – Παρέμβαση εισαγγελέα

Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για το Γενικό Νοσοκομείο Λήμνου διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών μετά την καταγγελία της μοναδικής παθολόγου, η οποία εφημερεύει καθημερινά από τις 11 Ιουνίου.

Η παθολόγος απευθύνθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης την Παρασκευή (12/07/2019), καταγγέλλοντας «απάνθρωπες, ανήθικες και αντιδεοντολογικές συμπεριφορές» με σκοπό την προσωπική της εξαθλίωση. Τονίζει ότι λόγω έλλειψης και άλλων ειδικοτήτων, αναγκάζεται να νοσηλεύει ασθενείς με διάφορα σοβαρά νοσήματα, ακόμα και ογκολογικούς.

Στην καταγγελία της αναφέρει ότι εφημερεύει μόνη της επί 31 ημέρες (τόσες ήταν μέχρι τις 12/07). Η γιατρός έχει ενημερώσει επανειλημμένα τόσο τη διοίκηση του νοσοκομείου όσο και τη διοικήτρια της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Αντί, όμως, να επιλυθεί το πρόβλημα, έλαβε «εντολή» μέσω γραπτού μηνύματος στο κινητό, ότι θα εφημερεύει χωρίς διακοπή μέχρι τις 31 Ιουλίου. Τότε ήταν που απευθύνθηκε στην Εισαγγελία, ενώ είχε ενημερώσει και την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Διαβάστε αναλυτικά τι αναφέρει στην καταγγελία της προς τον Εισαγγελέα:

«Ονομάζομαι Ε. Κ. και υπηρετώ ως Παθολόγος επιμελήτρια Β’ στο Γ.Ν-Κ.Υ Λήμνου τους τελευταίους 14 μήνες. Εξαιτίας της σοβαρής υποστελέχωσης του νοσοκομείου από ιατρικό προσωπικό καθώς και της μετάθεσης του έτερου παθολόγου από την παθολογική κλινική του Γ.Ν-Κ.Υ Λήμνου στο Κ.Υ Πλωμαρίου-Μυτιλήνης (παρά την αρνητική εισήγηση του τότε αναπληρωτή διοικητή), εδώ και αρκετό καιρό είμαι η μοναδική παθολόγος του νοσηλευτικού ιδρύματος. Ως εκ τούτου εφημερεύω συνεχώς μόνη μου τις τελευταίες 31 ημέρες, χωρίς να έχω τη δυνατότητα να λάβω έστω και μια ημέρα ανάπαυσης όπως δικαιούμαι.

Έχω απευθυνθεί και έχω ενημερώσει επανειλημμένα τόσο τηλεφωνικά όσο και εγγράφως την διοίκηση του Γ.Ν Λήμνου (αναπλ. διοικητής κ. Μάχερ Ελ Αντχάμ, τη διοικήτρια του Γ.Ν Μυτιλήνης κα Ζερβού λόγω της διοικητικής διασύνδεσης των δυο νοσοκομείων και τη διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ, κα Ιορδανίδου) για την άθλια κατάσταση στην οποία έχω περιέλθει, χωρίς κανένα αποτέλεσμα αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα απάνθρωπες και ειρωνικές συμπεριφορές. Ουδείς από τους υπευθύνους των παραπάνω φορέων αυτών έχει δώσει, έστω και προσωρινή λύση στο πρόβλημα αυτό και μπορώ να πω ότι εσκεμμένα κωφεύουν και αποφεύγουν την κάλυψη των εφημέριων της παθολογικής κλινικής από παθολόγο δημόσιου νοσοκομείου.

Το ακριτικό νησί της Λήμνου αυτή την στιγμή εν μέσω της καλοκαιρινής περιόδου, αγγίζει το μέγιστο της επισκεψιμότητας του με 60.000 κατοίκους (μόνιμοι κάτοικοι, στρατιωτικοί και τουρίστες) από όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου. Αυτό σημαίνει ότι η υγειονομική κάλυψη, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, γίνεται από αυτό το νοσοκομείο-κέντρο υγείας αποκλειστικά και μόνο από έμενα, όντας η μοναδική παθολόγος του ιδρύματος και καλούμαι να καλύψω τις ανάγκες της παθολογικής κλινικής, των εξωτερικών ιατρείων αλλά και του τμήματος επειγόντων περιστατικών.

Να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι εξαιτίας της έλλειψης λοιπών βασικών ιατρικών ειδικοτήτων (νευρολόγος, γαστρεντερολόγος, ογκολόγος, πνευμονολόγος), αναγκάζομαι να εξετάζω και να νοσηλεύω στην παθολογική κλινική και ασθενείς πάσχοντες από νοσήματα των παραπάνω ειδικοτήτων, πράγμα το οποίο πολλές φορές αγγίζει τα όρια του παράνομου και της αντιποίησης της ιατρικής ειδικότητας.

Έχω καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθώ στις αυξημένες ανάγκες και τον αυξημένο φόρτο εργασίας αλλά βρίσκομαι πλέον στα όρια της σωματικής και ψυχολογικής εξάντλησης και οι εφημερίες μου υπό αυτές τις συνθήκες είναι επισφαλείς για τους ασθενείς.

Το Γ.Ν-Κ.Υ Λήμνου σήμερα δεν έχει εφημερεύοντα παθολόγο στο πρόγραμμα των εφημεριών αλλά λόγω ηθικής υποχρέωσης προς τους συνανθρώπους μου και τους ασθενείς που νοσηλεύονται δεν έχω αποχωρήσει από το νοσοκομείο. Παρακαλώ όπως άμεσα μεριμνήσετε για την επίλυση καθώς η υγειονομική κάλυψη του νησιού της Λήμνου αυτή τη στιγμή είναι ανεπαρκής.

Απευθυνόμενη σε εσάς θεωρώ ότι όλα αυτά είναι απόρροια απάνθρωπων, ανήθικων και αντιδεοντολογικών συμπεριφορών με σκοπό την προσωπική μου εξαθλίωση ζητώ την προσέγγιση - επίλυση του θέματός μου. Ευχαριστώ εκ των προτέρων».

Μετακίνηση γιατρού από το νοσοκομείο Μυτιλήνης

Επιπλέον, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, σε επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, επισημαίνει ότι η παθολόγος παρέμεινε στο νοσοκομείο χάρη στο αίσθημα ευθύνης για τους ασθενείς της μετά από πάνω από ένα μήνα συνεχούς εφημερίας, αλλά και την επόμενη ημέρα, χωρίς να έχει πάρει ούτε ένα ρεπό, αναγκάστηκε να διακομίσει σηπτικό περιστατικό.

«Οι ευθύνες της διοίκησης του νοσοκομείου και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας είναι τεράστιες. Όχι μόνο δεν έχουν κάνει καμία ενέργεια για τη στελέχωση της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Λήμνου, όχι μόνο απαντούσαν στις αγωνιώδεις εκκλήσεις της συναδέλφου να δώσουν λύση με ειρωνεία και απαξίωση, όχι μόνο αρνούνται να της υπογράψουν την άδεια που έχει ζητήσει, αλλά η λύση που προκρίνει η διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας είναι να δώσουν "εντέλλεσθε" στη συνάδελφο για να εφημερεύει μέχρι το τέλος του Ιουλίου και στη συνέχεια να μετακινηθεί γιατρός από το επίσης τραγικά υποστελεχωμένο νοσοκομείο της Μυτιλήνης για να καλύπτει τις εφημερίες.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η ΟΕΝΓΕ με τη διοικήτρια της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, τους προειδοποιήσαμε να μην τολμήσουν να δώσουν "εντέλλεσθε", ότι πρόκειται όχι μόνο για κατάφωρη παραβίαση της νομοθεσίας για το ωράριο εργασίας και ότι θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια της συναδέλφου η οποία έχει φτάσει στα όριά της και κατά συνέπεια την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών, αλλά και όλων των κατοίκων του ακριτικού νησιού που ο αριθμός τους αγγίζει τη θερινή περίοδο τις 60.000.

Αυτή είναι η "πολύτιμη παρακαταθήκη" που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση της ΝΔ για να συνεχίσει το αντιλαϊκό της έργο στο χώρο της Υγείας (...) Απαιτούμε το αυτονόητο! Να εγκριθεί άμεσα η άδεια που δικαιούται η συνάδελφος. Να μην τολμήσουν να της δώσουν "εντέλλεσθε". Να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει με αποκλειστική ευθύνη της διοίκησης του νοσοκομείου και της διοίκησης της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας και να καλυφθούν οι εφημεριακές ανάγκες του νοσοκομείου. Να προχωρήσει η άμεση στελέχωση της κλινικής με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό προσωπικό ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του λαού της Λήμνου και η ασφαλής εφημέρευση σε καθημερινή βάση. Καλούμε τους συναδέλφους, τους μαζικούς φορείς της Λήμνου σε ξεσηκωμό. Καμία αναμονή. Η κυβέρνηση της ΝΔ, που παρέλαβε την αντιλαϊκή σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα συνεχίσει, πατώντας στα χνάρια του, την ίδια βάρβαρη, "ανθυγιεινή" για τους υγειονομικούς και το λαό πολιτική στο χώρο της Υγείας. Για αυτό άλλωστε, παρά τις γνωστές, γενικόλογες και ανέξοδες διακηρύξεις, από τις "κυβερνητικές προτεραιότητες" της νέας κυβέρνησης, απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη Δημόσια Υγεία, για κάλυψη των χιλιάδων κενών των δημόσιων μονάδων Υγείας σε γιατρούς και νοσηλευτές με μόνιμο προσωπικό. Συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να έχει ο λαός μας υψηλού επιπέδου απολύτως δωρεάν υπηρεσίες Υγείας. Εκεί θα κριθεί το δίκιο μας, έτσι μόνο θα κατακτήσουμε τα δικαιώματά μας».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις