Μετά τον Έβρο τι; Η επόμενη μέρα του μεταναστευτικού

Must Read

Η απόφαση της Τουρκίας να τερματίσει την κατάσταση πολιορκίας στον Έβρο φέρνει την ελληνική κυβέρνηση μπροστά σε ένα σταυροδρόμι σχετικά με τα μέτρα που έχει πάρει για το Μεταναστευτικό. Οι διεθνείς πιέσεις που υπάρχουν κατά αυτών των μέτρων αντιμετωπίσθηκαν από ελληνικής πλευράς με την υπόδειξη της οργανωμένης προσπάθειας από την Τουρκία να καταλυθούν τα σύνορά μας. Τώρα, όμως, μια επιστροφή στην κανονικότητα «προ Έβρου» δεν είναι δυνατή για την κυβέρνηση. Γι’ αυτό και ο εξορθολογισμός του συστήματος ασύλου πάει χέρι χέρι με το νοικοκύρεμα της υφιστάμενης κατάστασης στις δομές.

Η απόφαση της Τουρκίας να διαλύσει το καμπ των μεταναστών στις Καστανιές, που αποτελούσε μια εστία συνεχών προβλημάτων για την ελληνική πλευρά, ήλθε λίγες μόλις ώρες μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρώπης, κατά την οποία για μια ακόμη φορά έγινε σαφές από ελληνικής πλευράς ότι τα σύνορά μας δεν θα ανοίξουν. Κανείς όμως δεν θεωρεί ότι το ζήτημα έληξε, με τις εικόνες των Tούρκων αστυνομικών να διαλύουν τον συγκεκριμένο καταυλισμό. Αυτό αναγνωρίζεται και από ελληνικής πλευράς, η οποία πλέον βλέπει την κρίση στον Έβρο να ατονεί, αλλά το πρόβλημα του Μεταναστευτικού να μην εξαφανίζεται.

Δείτε επίσης: Σε πλήρη ετοιμότητα παραμένουν οι δυνάμεις στον Έβρο: «Κανείς δεν θα εκβιάσει την Ελλάδα»

Όπως ακριβώς η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας επί τόσα χρόνια δεν έλυσε το πρόβλημα για τη χώρα μας, αφού άλλωστε η κατάσταση στα νησιά είχε φτάσει στο απροχώρητο πολύ πριν ο Ερντογάν ανακοινώσει ότι ανοίγει τα σύνορά του για τους λαθρομετανάστες, έτσι και από αύριο η χώρα θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Γι’ αυτό, άλλωστε, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί τονίζουν ότι πλέον η διαφύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας έχει προτεραιότητα.

Το ζήτημα το οποίο προκύπτει είναι το αν το να επιστρέψουμε στην προ Έβρου πραγματικότητα, αυτή των καθημερινών αφίξεων δεκάδων -αν όχι εκατοντάδων- λαθρομεταναστών είναι το ζητούμενο για κάποιους. Και αυτό διότι η χώρα μας για να αντιμετωπίσει την κατάσταση στον Έβρο πήρε μια σειρά μέτρων, όπως η αναστολή της διαδικασίας για το άσυλο, που προκάλεσαν έκπληξη στην απέναντι πλευρά. Μέτρα τα οποία δικαιολογήθηκαν λόγω της εργαλειοποίησης από πλευράς Τουρκίας των μεταναστών. Τώρα θα αυξηθεί η πίεση για την απόσυρση των μέτρων αυτών, παρόλο που αυτά φάνηκαν να λειτουργούν, σε αντίθεση με την κατάσταση που υπήρξε προ Έβρου.

Σύμμαχοι τα διεθνή κέντρα

Και ως… σύμμαχοι της Τουρκίας, μετά τη δήθεν «ομαλοποίηση» της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, υφίστανται τα διεθνή κέντρα που διαχρονικά ενθαρρύνουν τη μετανάστευση. Στον ΟΗΕ εξαρχής υπήρχε μια σταθερή θέση κατά των μέτρων που πήρε η ελληνική πλευρά, και ιδιαίτερα κατά της αναστολής των διαδικασιών ασύλου, ενώ για μια ακόμη φορά ο διεθνής οργανισμός επέλεξε την πολιτική ίσως αποστάσεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, κάνοντας μάλιστα αναφορές στη χρήση υπερβολικής ή δυσανάλογης βίας, που θα έπρεπε να… αποφευχθεί.

Η ελληνική κυβέρνηση αντέκρουσε με επιτυχία τις αιτιάσεις αυτού του είδους και επεσήμανε ότι τέτοιου είδους προσωρινά μέτρα προβλέπονται από το διεθνές, αλλά και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Βέβαια, οι πιέσεις από πλευράς ΟΗΕ συνεχίζονται, καθώς πολύ πρόσφατα ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Μεταναστών Φελίπε Γκονζάλες Μοράλες τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να ανατρέψει αμέσως την απόφασή της σχετικά με την αναστολή της αίτησης ασύλου. Δεν έμεινε μάλιστα ο συγκεκριμένος αξιωματούχος του ΟΗΕ εκεί, αλλά υιοθέτησε και τουρκικά fake news γελοίου επιπέδου, περί… γυμνών μεταναστών που επιστρέφονται στην Τουρκία από Έλληνες συνοριοφύλακες.

Παρόλο που οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στάθηκαν στο πλευρό της χώρας μας κατά τη διάρκεια της εκκίνησης της κρίσης στον Έβρο, στις Βρυξέλλες, αλλά και σε κάποιες χώρες υπάρχουν ισχυρές ομάδες «δικαιωματιστών» οι οποίοι τοποθετούν το κατ’ αυτούς «ανθρώπινο δικαίωμα» στη μετανάστευση σε υψηλότερη προτεραιότητα από την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας.

Τέτοιου είδους «παιχνίδια» έγιναν τις τελευταίες ημέρες με μεγαλύτερη ένταση λόγω και του κορωνοϊού, με εκπροσώπους της Κομισιόν να ζητούν από τη χώρα μας να μεταφέρει μετανάστες από τα νησιά στην ενδοχώρα, καθιστώντας τους επί της ουσίας «μόνιμους» στη χώρα, αφού, σύμφωνα με την ερμηνεία της Συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, η χώρα μας δεν θα είχε πια δικαίωμα να τους επιστρέψει στην Τουρκία. Κάτι που η χώρα μας σε καμία περίπτωση δεν θέλει, με τον υπουργό κ. Μηταράκη άλλωστε να υπογραμμίζει στη Βουλή ότι η λογική «ελάτε και προχωρήστε στην ηπειρωτική Ελλάδα» δημιούργησε 800.000 αφίξεις!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This