Η εθνική μας μοναξιά! Η Γαλλία μόνος σύμμαχός μας, την ώρα που ο Σουλτάνος «αλωνίζει» στην Ευρώπη

Must Read

Η κυβέρνηση εμφανίζεται χωρίς πυξίδα και σαφή στόχευση, ενώ τα στελέχη της δείχνουν να έχουν μπερδέψει τις γραμμές τους στα εθνικά θέματα σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία. Από την άλλη, η Ευρώπη φαίνεται να μην μας υπολογίζει, με εξαίρεση την Γαλλία που αποτελεί «δεκανίκι» στα εθνικά μας θέματα, ενώ όλοι οι υπόλοιποι κάνουν τα στραβά μάτια στις προκλητικότητες του Ερντογάν.

Αποδεικνύεται αυτό στο ζήτημα της Λιβύης, μία υπόθεση σημαντική για την Ελλάδα λόγω των τουρκολιβυκών μνημονίων αλλά και της παρεμβατικότητας-προκλητικότητας της Άγκυρας.

Και βέβαια, ο ελληνικός λαός ανησυχεί και δεν το κρύβει! Την έντονη ανησυχία των Ελλήνων για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία κατέγραψε η δημοσκόπηση της MRB για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, καθώς πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες δήλωσαν ότι το θεωρούν πιθανό να συμβεί.

Η άσκηση βέτο στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., που είχε εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πήγε περίπατο, η καταδίκη της Τουρκίας, που είχε αποφασιστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Ε.Ε., τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν συμπεριελήφθη στα κείμενα της διάσκεψης του Βερολίνου, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αεροβατεί και περιμένει να αναλάβει τα ηνία της Λιβύης ο Χαλίφα Χαφτάρ, για να οριοθετηθεί ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.

Την ώρα που άπαντες είναι επιφυλακτικοί για τα αποτελέσματα της διάσκεψης του Βερολίνου, κυβερνητικά στελέχη ανακαλύπτουν θετικά στοιχεία παρότι η Ελλάδα αποκλείστηκε από τη σύνοδο, όταν η Τουρκία έλυνε και έδενε. «Βλέπουμε αυτή τη στιγμή δύο θετικά στοιχεία: Πρώτον, την επιμονή όλων των συμμετεχόντων σε πολιτική λύση στη Λιβύη και, δεύτερον, την επιμονή τους στο εμπάργκο όπλων. Αυτά τα δύο θετικά στοιχεία ελπίζουμε να βρουν τον βηματισμό τους» είπε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Στέλιος Πέτσας.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, αν και πιο προσεκτικά, ενώ ο γνώστης των θεμάτων αυτών, βουλευτής της Ν.Δ., Άγγελος Συρίγος, δήλωνε πως η διάσκεψη του Βερολίνου δεν πήγε καλά και η διεθνής κοινότητα είναι μακριά από την τελική λύση.

Ο κ. Πέτσας «κοιμάται» δε με την ελπίδα πως στις επιτροπές που θα δημιουργηθούν το επόμενο διάστημα, ως συνέχεια της διάσκεψης του Βερολίνου, θα συμμετάσχει και η Ελλάδα. Την ίδια προσδοκία εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Για το βέτο, που υποτίθεται πως θα ασκούσε η Ελλάδα όσον αφορά τα συμπεράσματα της διάσκεψης του Βερολίνου, ούτε λόγος βέβαια.

Δείτε επίσης: Προκαλεί και πάλι ο Ερντογάν – Είμαστε σε επαφές με την Ιταλία για γεωτρήσεις ανοιχτά της Λιβύης

Μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Ν. Δένδιας ανάφερε πως διατύπωσε την ενόχληση της ελληνικής πλευράς όχι μόνο γιατί δεν προσκλήθηκε σε αυτή τη διαδικασία, αλλά, επίσης, γιατί δεν συμπεριελήφθησαν στα συμπεράσματα στοιχεία που να αποτελούν ρητή αναφορά στην απόφαση του συμβουλίου –την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Ε.Ε.– του Δεκεμβρίου. Κατά τα άλλα μείναμε με τις διαβεβαιώσεις της γερμανικής πλευράς ότι δεν τέθηκαν στη διάσκεψη του Βερολίνου τα άκυρα και παράνομα μνημόνια Τουρκίας-Λιβύης και του ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε., κ. Μπορέλ, ότι η θέση των Βρυξελλών παραμένει η ίδια, ότι τα μνημόνια είναι παράνομα και κενά περιεχομένου.
Παρότι η Ελλάδα βρίσκεται στο περιθώριο των εξελίξεων και όπως αυτές δρομολογούνται δεν δείχνουν να μπαίνει στο περιθώριο ο Σάρατζ, παρότι ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ ενίσχυσε τη θέση του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «το τερμάτισε» και τον «έχρισε» κυρίαρχο του παιχνιδιού. «Ο κ. Χαφτάρ πάει ένα βήμα πέρα από την κατάργηση του μνημονίου Λιβύης-Τουρκίας. Είναι έτοιμος την επόμενη ημέρα να προχωρήσουμε στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, πιάνοντας το νήμα από το σημείο που το αφήσαμε το 2010».

Conte και λοιποί

Ρουκέτες Ερντογάν με επικείμενες business με Ιταλία

Στο μεταξύ, χθες το βράδυ (20/1/20), ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έριξε τη «βόμβα» ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ιταλία για γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο των μνημονίων που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη. Αν όντως έχουν βάση τα λεγόμενα του Τούρκου προέδρου, τότε ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για την Ελλάδα και η διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, για την οποία επαίρεται η κυβέρνηση, θα είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Conte Erdogan

Σημειώνεται ότι η Ιταλία απέφυγε να υπογράψει τη συμφωνία για τον EastMed, ενώ παίζει περίεργο παιχνίδι για να εξασφαλίσει τα συμφέροντά της στη Λιβύη.

Κατά τη διάρκεια της επιστροφής του από το Βερολίνο, ενημερώνοντας τους Τούρκους δημοσιογράφους, ο κ. Ερντογάν είπε ότι η χώρα του βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την αγορά και τρίτου γεωτρύπανου, ανέφερε πως υπάρχει πρόταση από τη Σομαλία για έρευνα πετρελαίου στη δική της θάλασσα και εκεί έριξε τη ρουκέτα για τις διαπραγματεύσεις με την Ιταλία. «Στο πλαίσιο της συμφωνίας που κάναμε με τη Λιβύη μπορούμε να κάνουμε εργασίες γεώτρησης [με τους Ιταλούς]. Αλλά, παρ’ όλα αυτά, οι πηγές που θα εξορυχτούν γύρω από την Κύπρο ανήκουν όλες στον “Νότο” (σ.σ. την Κυπριακή Δημοκρατία) και τον “Βορρά” (σ.σ. το ψευδοκράτος). Έχουν δικαίωμα στον ίσο διαμοιρασμό» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στο κρεσέντο προκλητικών δηλώσεών του ο Ερντογάν έσπευσε να τονίσει: «Ασφαλώς τώρα επειδή η δική μας ακτή είναι “απέναντι” από την ακτή της Λιβύης, γεννάται μια τέτοια δυνατότητα για μας και αυτό άλλωστε είναι που έκανε την Ελλάδα να τρελαθεί. Και ασφαλώς την πιο μεγάλη ακτογραμμή στη Μεσόγειο την έχουμε εμείς. Και αυτό μας διασφαλίζει μια επιπλέον δυνατότητα. Αναφέρονται σε υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη. Δεν τίθεται θέμα υφαλοκρηπίδας των νησιών. Αυτό έχει να κάνει μόνο με τα χωρικά ύδατα».

Η κριτική της αντιπολίτευσης για την απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου

Βαριές ευθύνες στην κυβέρνηση για την απουσία της χώρας μας από τη διάσκεψη του Βερολίνου καταλογίζει η αντιπολίτευση, αμφισβητώντας ταυτοχρόνως τα αποτελέσματα που παρήχθησαν. Η Κουμουνδούρου υποστήριξε ότι ήταν «επιτακτική» ανάγκη η παρουσία της Ελλάδας στη διαδικασία, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Αλέξη Χαρίτση, να σημειώνει ότι ναι μεν αποτελεί θετική εξέλιξη η συνέχιση του εμπάργκο όπλων και του πολιτικού διαλόγου, αλλά να ξεκαθαρίζει, ωστόσο, ότι η χώρα μας πρέπει να είναι παρούσα σε όλα τα διεθνή φόρα. Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να ακολουθήσει την «πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε η χώρα μας να συμμετέχει ως πρωταγωνιστής στις εξελίξεις που την αφορούν».

Πολιτική λύση για τη Λιβύη χωρίς ακύρωση του μνημονίου με την Τουρκία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα, υποστήριξε το Κίνημα Αλλαγής, που στηλίτευσε το γεγονός ότι «δεν υπήρξε καμία απολύτως πρόοδος για την ακύρωσή του», όπως ανέφερε.

Οξύτατη κριτική άσκησε η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, η οποία σχολίασε, μέσω αυστηρής ανακοίνωσής της, ότι η χώρα μας «ταπεινωμένη» εκπροσωπήθηκε στη διάσκεψη του Βερολίνου «από τον… Χαφτάρ και έλαβε ένα “ΘΑ”, για σύσκεψη στο μέλλον!”, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Μάλιστα το κόμμα έκανε λόγο για «ανίκανη» και «επικίνδυνη για τη χώρα» κυβέρνηση που απουσιάζει από τις διεθνείς εξελίξεις, ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος αποκάλυψε ότι ο ίδιος πρότεινε στον πρωθυπουργό να έρθει ο στρατάρχης Χαφτάρ στην Αθήνα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «αν μας άκουγαν από τον Σεπτέμβριο, θα είχαμε γλιτώσει το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης».

Την ίδια ώρα, για ευχολόγια για ειρήνευση και σταθερότητα έκανε λόγο ο Περισσός, καταγγέλλοντας τη «γαλάζια» παράταξη ότι συνεχίζει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, «εμπλέκοντας πιο βαθιά τη χώρα στον “φαύλο κύκλο” των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών». Όσο για το ΜέΡΑ25, η Σοφία Σακοράφα, σε συνέντευξή της, χαρακτήρισε «αναχρονιστικό» το πλαίσιο της διάσκεψης, ενώ μίλησε για «αμφίβολη» κατάπαυση πυρός στη Λιβύη.

Δείτε επίσης: Έτοιμη η Ελλάδα να στείλει δυνάμεις για την επιτήρηση της εκεχειρίας στη Λιβύη

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This