Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Εκλογές 2019: Πως αλλάζει ο εκλογικός “χάρτης” – Τα βαριά ονόματα που μένουν… στην απ’έξω

Εκλογές 2019: Πως αλλάζει ο εκλογικός “χάρτης” – Τα βαριά ονόματα που μένουν… στην απ’έξω

Μεγάλες αλλαγές στην κατανομή των εδρών φέρνει η πιθανή πρωτιά της ΝΔ.
Σε ποιες εκλογικές περιφέρειες θα υπάρξουν.. τιτανομαχίες υποψηφίων.
Ποια πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Βουλής.
Πως κατανέμονται οι έδρες με βάση το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών

Μεγάλες ανατροπές στη σύνθεση της επόμενης Βουλής θα φέρει, όπως όλα δείχνουν, οι εκλογές της 7ης Ιουλίου, ιδίως αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις – μετά και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του Μαΐου – ότι η ΝΔ θ’ αναδειχθεί νικήτρια και πιθανότατα θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τους 144 βουλευτές που διαθέτει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να εκλέξει σχεδόν τους μισούς, επομένως ακόμη και ηχηρά ονόματα αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να μην επανεκλεγούν.

“Στοίχημα” οι μονοεδρικές περιφέρειες

Οι βασικές κατηγορίες στις οποίες χωρίζονται οι εκλογικές περιφέρειες όπου θα επέλθουν «καραμπόλες» και κάποιοι θα χάσουν την έδρα τους είναι τρεις:

Οι μονοεδρικές περιφέρειες, με τη ΝΔ να βάζει στόχο το «7 στα 7», αφού η φιλοσοφία του εκλογικού συστήματος είναι η πιο απλή: αυτός που παίρνει τις περισσότερες ψήφους στην περιφέρεια, εκλέγει και το μοναδικό βουλευτή της.

Πρόκειται για τις περιφέρειες Λευκάδας, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Φωκίδας, Γρεβενών, Ευρυτανίας και Σάμου, με τη σημερινή αναλογία να είναι πέντε 5 για τον ΣΥΡΙΖΑ (Φωκίδα, Γρεβενά, Σάμος, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος) και 2 για τη ΝΔ (Λευκάδα, Ευρυτανία). Έτσι, στον ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύουν γνωστοί βουλευτές: ο Δημήτρης Σεβαστάκης, ο Σταύρος Κοντονής, ο Χρήστος Μπγιάλας και η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου.

Τριεδρικές και τετραεδρικές

Υπάρχουν, επίσης, οι τριεδρικές και τετραεδρικές περιφέρειες, στις οποίες οι ισορροπίες είναι λεπτές, καθώς από αυτές τις περιφέρειες κατά βάση αφαιρούνται έδρες στην τελική κατανομή, προκειμένου να δοθούν με το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.

Εάν π.χ. το δεύτερο κόμμα σε μία τετραεδρική περιφέρεια δεν περάσει το εκλογικό μέτρο, τότε και οι τέσσερις έδρες πάνε στον πρώτο!

Τούτο είχε συμβεί το 2012 με τη ΝΔ στο νομό Καβάλας, αλλά και το 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Χανίων. Η συνηθέστερη αναλογία πάντως είναι 3-1, ενώ σε περιφέρειες που το τρίτο κόμμα περνά το εκλογικό μέτρο η «μοιρασιά» είναι 2-1-1. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τώρα για τον ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά, όπου θα «μονομαχήσουν» Παύλος Πολάκης και Γιώργος Σταθάκης για μία θέση.

Σε ό,τι αφορά τις τριεδρικές, το πιθανότερο είναι πως θ’ ανατραπεί η ισορροπία 2 προς 1 υπέρ της ΝΔ , όπου βέβαια δεν υπάρχει τρίτο κόμμα να περνά το μέτρο, οπότε και τα τρία πρώτα κόμματα εκλέγουν από έναν βουλευτή. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν η Αρκαδία, η Αργολίδα, η Άρτα, η Βοιωτία, η Δράμα, η Κέρκυρα, το Κιλκίς, η Λακωνία, η Λέσβος, η Ξανθη, η Ροδόπη και η Χαλκιδική.

Βόρειος και Ανατολικός τομέας Αττικής

Υπάρχουν, τέλος, τα νέα δεδομένα στην Αττική, με την κατάτμηση της Β’ Αθήνας και του Υπολοίπου Αττικής, με αποτέλεσμα οι νέες περιφέρειες ν’ αποτελούν αχαρτογράφητα νερά για όλα τα κόμματα.

Στο Βόρειο Τομέα εκλέγονται συνολικά 15 βουλευτές, άρα το πρώτο κόμμα πιθανότατα – και πάντα αναλόγως των ποσοστών του – θα εκλέξει 7-8 βουλευτές και το δεύτερο 3-4. Στο Νότιο Τομέα είναι συνολικά 18 βουλευτές, άρα οι ισορροπίες ενδέχεται να είναι 8-9 για τον πρώτο και 5-6 για τον δεύτερο. Και στο Δυτικό Τομέα εκλέγονται 11 στο σύνολο, οπότε ο πρώτος θα έχει 5-6 και ο δεύτερος 2-3.

Αντίστοιχα, στην Ανατολική Αττική οι βουλευτές συνολικά είναι 10, οπότε ο πρώτος θα κερδίσει 4-5 έδρες και ο δεύτερος 2-3, ενώ η Δυτική Αττική είναι τετραεδρική και εμπίπτει στο… νόμο του μπόνους, όπως περιγράφηκε παραπάνω.

Έτσι, στο Βόρειο Τομέα μάχη θα δώσουν μεταξύ άλλων για τον ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, Κώστας Ζαχαριάδης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Τάσος Πετρόπουλος, Ελένη Αυλωνίτου, Γιώργος Κυρίτσης, Αννέτα Καββαδία.

Στην Ανατολική Αττική υποψήφιοι θα είναι για πρώτη φορά οι Χρήστος Σπίρτζης και Γιώργος Τσίπρας.

Δυτικός και νότιος τομέας

Στο Νότιο Τομέα οι Νίκος Παππάς, Θεανώ Φωτίου, Νίκος Ξυδάκης, Γιάννης Μπαλάφας, Αλέξης Χαρίτσης, Γιώργος Βασιλειάδης, Βασιλική Κατριβάνου, Ραλλία Χρηστίδου, Γιάννης Μουζάλας, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Στο Δυτικό Τομέα οι Γιάννης Δραγασάκης, Δημήτρης Βίτσας, Νίκος Τόσκας, Χαρά Καφαντάρη, Παναγιώτης Ρήγας, Θανάσης Παπαχριστόπουλος κι ενδεχομένως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη

Στις υπόλοιπες μεγάλες περιφέρειες, το εκλογικό αποτέλεσμα και η διαφαινόμενη πρωτιά της ΝΔ θ’ ανατρέψει τις σημερινές ισορροπίες.

Στην Α’ Αθήνας π.χ., όπου οι έδρες είναι πλέον 14, η ΝΔ ενδέχεται να εκλέγει έξι ή και επτά βουλευτές έναντι ακόμη και δύο ή τριών του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Α’ Πειραιά οι έδρες είναι έξι, άρα η ΝΔ μπορεί να εκλέξει τρεις βουλευτές και ο ΣΥΡΙΖΑ έναν και στη Β’ Πειραιά τέσσερις η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ έναν ή δύο, αφού οι έδρες συνολικά είναι 8.

Στην Α’ Θεσσαλονίκης οι έδρες είναι συνολικά 16, οπότε η ΝΔ βάζει στόχο από έξι έως οκτώ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να περιορίζεται στις τέσσερις και στη Β’ Θεσσαλονίκης τέσσερις από τις εννέα, με τον ΣΥΡΙΖΑ επίσης να παίρνει σ’ αυτή την περίπτωση μία ή δύο.

Στην Αιτωλοακαρνανία, με 7 έδρες σύνολο, η ΝΔ μπορεί να κερδίσει 3-4 έναντι μίας ή δύο του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Αχαΐα, με εννέα έδρες στο σύνολο, η ΝΔ προσδοκά σε 4-5, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σε μία ή δύο. Στην Εύβοια και τη Μαγνησία σε τρεις από τις έξι συνολικά η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ σε μία, στο Ηράκλειο και στη Λάρισα στις τέσσερις από τις οκτώ η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ σε δύο. Στις Σέρρες, όπου οι έδρες συνολικά είναι έξι, η ΝΔ στοχεύει λόγω των παραδοσιακά μεγάλων ποσοστών της και της καταγωγής του Κωνσταντίνου Καραμανλή ακόμη και σε τέσσερις, με τον ΣΥΡΙΖΑ να περιορίζεται σε μία.

Ποιοι διαγκωνίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, σ’ αυτές τις περιφέρειες; Στην Α’ Αθήνας οι Νίκος Φίλης, Νίκος Βούτσης και Χριστόφορος Βερναρδάκης, εφόσον είναι υποψήφιος, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα προστεθούν στους «μνηστήρες» οι Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νάσος Ηλιόπουλος και Ράνια Σβίγκου.

Στην Α’ Θεσσαλονίκης οι Γιάννης Αμανατίδης, Νίκος Παρασκευόπουλος, Μάρκος Μπόλαρης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και Τάσος Κουράκης, αλλά και οι «νέες» Κατερίνα Νοτοπούλου και Ελευθερία Χατζηγεωργίου. Στη Β’ Θεσσαλονίκης Σωκράτης Φάμελλος και Δημήτρης Μάρδας (εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκλέξει δύο βουλευτές). Στην Α’ Πειραιά Θόδωρος Δρίτσας, Ελένη Σταματάκη, Κώστας Δουζίνας και Γεωργία Γεννιά, ενώ στη Β’ Πειραιά Νίνα Κασιμάτη, Εύη Καρακώστα, ο νεοεισελθών Γιάννης Ραγκούσης και ο πρώην βουλευτής Τρύφων Αλεξιάδης.

Οι έδρες επικρατείας

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις έδρες Επικρατείας, με βάση τα ποσοστά των ευρωεκλογών, η ΝΔ θα εκλέξει πέντε βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ τρεις, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και Ελληνική Λύση από έναν.

Σήμερα, η αναλογία είναι πέντε για τον ΣΥΡΙΖΑ, τέσσερις για τη ΝΔ και από ένας για Χρυσή Αυγή, Κίνημα Αλλαγής (Δημοκρατική Συμπαράταξη) και ΚΚΕ.

Εκλογές Τελευταίες ειδήσεις