Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

«Από τα πάρτι θα την πάθουμε»: Ανησυχία για τα κρούσματα στη Θεσπρωτία και το… συνωστισμό

«Από τα πάρτι θα την πάθουμε»: Ανησυχία για τα κρούσματα στη Θεσπρωτία και το… συνωστισμό

Τα επτά νέα κρούσματα κορονοϊού στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας έχουν προκαλέσει ανησυχία, αφού η περιοχή δεν ήταν στο… χάρτη με τις «επικίνδυνες» περιοχές. «Ας ελπίσουμε ότι δεν θα γίνει» ήταν η απάντηση του καθηγητή μικροβιολογίας Αλκιβιάδη Βατόπουλου στην ερώτηση αν η Παραμυθιά μπορεί να είναι ο νέος Εχίνος.

Μετά τον εντοπισμό των νέων κρουσμάτων (σ.σ. ακόμη πέντε καταγράφηκαν την Κυριακή, 21.06.2020), αποφασίστηκε να μην ανοίξουν τα σχολεία. Τα πέντε νέα κρούσματα κορονοϊού στην Παραμυθιά είναι άνθρωποι που ανήκουν στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον των δύο γυναικών, ηλικίας 52 και 59 ετών που επίσης νοσούν.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα βρεθεί σήμερα (22.06.2020) στην Παραμυθιά.

Click4more Θεσπρωτία: Ακόμα 5 κρούσματα στην Παραμυθιά! Κλείνουν τα σχολεία

Μιλώντας νωρίτερα στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ, ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ρωτήθηκε αν η Παραμυθιά είναι ο νέος Εχίνος. Εξήγησε πως υπάρχει η λογική του παγόβουνου δηλαδή έχεις ενδεχόμενα λίγα κρούσματα και ενδεχόμενα πολλά κρούσματα από κάτω. «Ας ελπίσουμε ότι δεν θα γίνει» είπε.

Και… θύμισε ότι η νόσος υπάρχει. «Η Θεσπρωτία δεν ήταν στον χάρτη της πανδημίας όμως ξαφνικά βρέθηκε.  Γι’ αυτό αν κάποιος νιώθει ότι μπορεί να είναι άρρωστος ας αποταθεί στο σύστημα υγείας. Όποιος έχει γρίπη, ας πούμε ότι έχει κορονοϊό μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Το παιχνίδι παίζεται στην γρήγορη διάγνωση» τονίζει ο καθηγητής. 

Ο καθηγητής μικροβιολογίας τόνισε ότι αν ο ιός εγκατασταθεί σε μια περιοχή (να είναι το R0 τοππικά πάνω από την μονάδα), δύσκολα εκριζώνεται.

«Από τα πάρτι θα την πάθουμε»

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος δεν έκρυψε, για άλλη μια φορά, την ανησυχία του για τις εικόνες συνωστισμού σε πάρτι ή σε καράβια ή σε εστιατόρια. «Στην Ελλάδα από τα πάρτι θα την πάθουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως επεσήμανε είναι δύσκολο οι άνθρωποι να συνειδητοποιήσουν το πρόβλημα τουλάχιστον και αυτό που τουλάχιστον μπορεί να γίνει είναι να μην υπάρχουν συναθροίσεις όταν δεν χρειάζονται. π.χ. τα πάρτι είναι ευκολότερα να αποφευχθούν.  

Αναφέρθηκε δε στο παράδειγμα της Γερμανίας όπου το R0 έχει πάει πάνω από 2 επειδή υπάρχουν πολλές μικροεστίες σε διάφορα μέρη, σαν αυτές που συζητούνται για τα περιστατικά της Ελλάδας. 

Κορονοϊός μέρος… δεύτερον

Σχετικά με το δεύτερο κύμα του κορονοϊού, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος συμφωνεί πως οι ασυμπτωματικοί μπορεί να το φέρουν, ενώ εξήγησε πως η διαφορά του covid-19 με το SARS είναι πως το SARS μεταδιδόταν μόνο από τους συμπτωματικούς, άρα ήταν πιο εύκολο να απομονωθούν και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ενώ στο κορονοιό μεταδίδεται και από τους ασυμπτωματικούς. 

Αναφορικά με το αν είναι πιθανό το 2ο κύμα να έρθει μέσα στο καλοκαίρι είπε πως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο. Πολλά θα ξεκαθαρίσουν στα μέσα Ιουλίου, όταν και θα φανεί αν υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων λόγω του ανοίγματος των συνόρων. 

Πάντως, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος τόνισε πως οι πολιτες μπορούν να κάνουν τις διακοπές τους, αρκεί να τηρηθούν τα μέτρα που πρέπει.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις