Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Δόθηκε άσυλο στον Τουργκούτ Καγιά

Τουρκία

Με απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου, ο Τουργκούτ Καγιά πήρε πολιτικό άσυλο και πλέον αναμένεται η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, για την μη έκδοση του και την άμεση απελευθέρωσή του.

Για «δικαίωση του δικού του αγώνα και των αλληλέγγυων που του συμπαραστάθηκαν» κάνουν λόγο στην “Εφημερίδα των Συντακτών” οι δικηγόροι του, Μαριάννα Τζεφεράκου και Μαρία Παπαμηνά.

«Περιμένουμε τώρα από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονή, να εκδώσει άμεσα απόφαση για την μη έκδοση και την άμεση απελευθέρωσή του σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στο προσφυγικό δίκαιο και στην αρχή της μη επαναπροώθησης, καθώς κινδυνεύει στην Τουρκία», τονίζουν.

Αιτών πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, δημοσιογράφος και ιστορικός στο επάγγελμα στη γειτονική χώρα, ο Καγιά έχει υποστεί επανειλημμένα σοβαρά βασανιστήρια από τις τουρκικές αρχές και έχει περάσει χρόνια στην απομόνωση (6 χρόνια σε κελιά τύπου F) εξαιτίας των αγώνων του για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Συνελήφθη αρχικά στα μέσα Απριλίου του 2015 μαζί με άλλους τρεις Τούρκους σε μια συντονισμένη πανευρωπαϊκή επιχείρηση κατά μελών της ΑΤΙΚ, της Συνομοσπονδίας Τούρκων Εργατών στην Ευρώπη.

Απελευθερώθηκε και συνελήφθη εκ νέου τον περασμένο Φεβρουάριο από τις ελληνικές αρχές ύστερα από ερυθρά αγγελία της Ιντερπόλ.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις