Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Φωτιά… επί τέσσερα! Καίγονται Κρήτη, Ηλεία, Κιάτο και Αυλώνας!

φωτιά
Φωτογραφία Αρχείου: Eurokinissi

– Πριν καν ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, η λέξη φωτιά έχει μπει για τα καλά στο λεξιλόγιό μας!
– Δεκάδες τα πύρινα μέτωπα σε τέσσερα σημεία της χώρας με τους πυροσβέστες να δίνουν ολοονύχτια μάχη που συνεχίζεται και σήμερα
– 22 (!) φωτιές στην Κρήτη βρίσκονται σε εξέλιξη! Ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της πυροσβεστικής
– Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στον Αυλώνα – Συναγερμός και στην Ηλεία, στην περιοχή της Πηνείας στον Ανθώνα και τα Άγναντα
– 130 δασικές πυρκαγιές μόλις τις τελευταίες 24 ώρες!

Φωτιά στην Κρήτη, φωτιά στον Αυλώνα, φωτιά στην Ηλεία και το Κιάτο. Τέσσερα είναι τα κύρια μέτωπα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες και μάλιστα πριν καν ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος για την φετινή χρονιά!

Είναι ενδεικτικό πως η Πυροσβεστική έχει ενημερώσει πως μόλις τις τελευταίες 24 ώρες, έχει κληθεί να αντιμετωπίσει 130 δασικές πυρκαγιές! Οι καιρικές συνθήκες είναι… εχθρός για το πυροσβεστικό Σώμα, αφού οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν σε ολόκληρη τη χώρα βοηθούν στο να αναζωπυρώνονται οι εστίες.

Στην Κρήτη η δυσκολότερη μάχη

Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία. 22 είναι τα πύρινα μέτωπα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη σε όλη την Κρήτη με την πυροσβεστική να δίνει μάχη με τις φλόγες.

Η μεγαλύτερη φωτιά παραμένει εκείνη στις Στροβλές Κισσάμου που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου, 17.03.2018 με τους πυροσβέστες να δίνουν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες. Στο σημείο αυτή τη στιγμή βρίσκονται τέσσερα οχήματα με οκτώ άνδρες ενώ η πυρκαγιά καίει δασική έκταση.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη είναι μία πυρκαγιά στην Φοινικιά Ηρακλείου όπου καίγονται καλάμια και ένα θερμοκήπιο. Στο σημείο  επιχειρούν τέσσερα οχήματα με οκτώ άνδρες.

Οι υπόλοιπες φωτιές που είναι σε πλήρη εξέλιξη είναι στον Πατσό Αμαρίου, την Αχάδα Ηρακλείου. Επίσης 15 πύρινα μέτωπα είναι ενεργά αυτή τη στιγμή στην Κρήτη αλλά μέχρι στιγμής έχουν μικρή έκταση.

Παράλληλα, σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε χθες στον Λάστρο Σητείας ενώ υπό μερικό έλεγχο έχουν τεθεί οι πυρκαγιές στο Μουρί του Κισσάμου (σ.σ. επίσης εκδηλώθηκε χθες) αλλά και στο ποτάμι στο Αμάρι Ρεθύμνου.

Κυρώσεις σε όποιον βάλει φωτιά σήμερα σε κλαδιά

Κυρώσεις θα επιβληθούν σήμερα σε όποιον προχωρήσει στην καύση κλαδιών στην Κρήτη. Οι δυνατοί άνεμοι είναι απαγορευτικοί και η πυροσβεστική υπηρεσία ξεκαθαρίζει πως όποιος εντοπιστεί σήμερα να καίει κλαδιά θα του επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο ενώ όποιου «ξεφύγει» η φωτιά τότε θα ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.

Μαίνεται η φωτιά στον Αυλώνα

Ένα επίσης δύσκολο μέτωπο, είναι αυτό της περιοχής Βούτημα, στον Αυλώνα Αττικής. Η πυρκαγιά ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου 17.03.2018 και συνεχίζει να καίει ανεξελέγκτη.

Στο σημείο παραμένουν 55 πυροσβέστες με 24 οχήματα και 12 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Το έργο της κατάσβεσης είναι δύσκολο γιατι στην περιοχή επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες. Επίσης το μέτωπο βρίσκεται σε δύσβατο σημείο.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, πάντως, επισημαίνει πως για την ώρα τουλάχιστον δεν κινδυνεύουν κατοικίες ή εργοστάσια.

Σε πρώτη φάση το πρωί της Κυριακής δεν κρίθηκε απαραίτητο να υπάρξει βοήθεια από αέρος. Μέσα στην ημέρα, ωστόσο, θα υπάρξει νεώτερη εκτίμηση και αν κριθεί απαραίτητο αυτό θα συμβεί.

Πύρινη λαίλαπα και στην Πελοπόνησο

Την ίδια ώρα, στην Πελοπόννησο οι πυροσβέστες προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε Ηλεία και Κιάτο.

Συγκεκριμένα στα Άγναντα Ηλείας η εικόνα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, είναι τις τελευταίες ώρες καλύτερη. Η πυρκαγιά είναι οριοθετημένη με τους πυροσβέστες σε αυτή την περίπτωση να έχουν σύμμαχο τον καιρό. Στο σημείο επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 12 οχήματα.

Δείτε τις εικόνες από την βραδινή “επέλαση” της πυρκαγιάς

Στο Κιάτο, μάχη με τις φλόγες δίνουν 42 πυροσβέστες με 16 οχήματα χωρις στην περιοχή να επικρατούν ισχυροί άνεμοι.

Με πληροφορίες από: cretapost.gr, ilialive.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις