Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Φωτιά στην Αττική – Τεράστιο το μέτωπο στο Καπανδρίτι: Εκκενώθηκαν σπίτια – Μεγάλη αναζωπύρωση στο Πολυδένδρι

Φωτιά στην Αττική – Τεράστιο το μέτωπο στο Καπανδρίτι: Εκκενώθηκαν σπίτια – Μεγάλη αναζωπύρωση στο Πολυδένδρι

– Για τρίτη μέρα μαίνεται η καταστροφική φωτιά στην Αττική
– Μετά από νέες αναζωπυρώσεις η φωτιά πλησιάζει στην περιοχή Σαλαμίδι στο Καπανδρίτι
– Τρεις οικογένειες έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους λόγω της φωτιάς
– Νέος συναγερμός έχει σημάνει στην πυροσβεστική μετά από αναζωπύρωση στο Πολυδένδρι – Η φωτιά κατευθυνόταν προς Μαλακάσα αλλά οι πυροσβέστες κατάφεραν να τον ανακόψουν
– Η Κύπρος στέλνει βοήθεια στην Ελλάδα
– Δραματική παράκληση: “Να μην έρχεται κανείς από Πολυδένδρι προς Μαλακάσα”
– Δείτε εικόνες και βίντεο

Για τρίτη συνεχόμενη μέρα η Αττική “φλέγεται”. Οι Πυροσβέστες και οι εθελοντές δίνουν τιτάνια μάχη με τη φωτιά. Ωστόσο αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από τις συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Το μεσημέρι της Τρίτης (15.08.2017) όπως έγινε γνωστό από την Πολιτική Προστασία – παρότι δεν υπάρχει σχετική εντολή – εκκενώθηκαν τρία σπίτια στον οικισμό Σαλαμίδι. Η εκκένωση έγινε με πρωτοβουλία του δημάρχου διότι η φωτιά πλησίαζε επικίνδυνα. Γι’ αυτό κρίθηκε αναγκαίο να απομακρυνθούν οι άνθρωποι για να μην κινδυνεύσουν.

Βοήθεια από την Κύπρο

Η Κύπρος έχει ετοιμάσει πεζοπόρο τμήμα 60 ανδρών, καθώς και έξι οχήματα για να συνδράμει στην αντιμετώπιση των μεγάλων πυρκαγιών στην Ελλάδα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ΝίκοΤόσκα και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες συζητούν τώρα για τη διαδικασία μεταφοράς της δύναμης.

Αναζωπυρώσεις και αγωνία

Μια μεγάλη αναζωπύρωση στο μέτωπο που καίει προς την πλευρά του Καπανδριτίου έχει σημάνει συναγερμό στην Πυροσβεστική. Η φωτιά καίει σε περιοχή με πυκνό δάσος και σε δύσβατο σημείο. Εκεί είναι δύσκολο να επιχειρήσουν μεγάλα οχήματα της Πυροσβεστικής.

Το ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος σε έλεγχο από αέρος επισήμανε τον κίνδυνο και αμέσως έσπευσαν ελικόπτερα και αεροσκάφη. Έτσι θα μπορούσαν να συνδράμουν στο έργο των πυροσβεστών που επιχειρούν από το έδαφος.

Από νωρίς το πρωί το μέτωπο στην περιοχή Σαλαμίδι έκαιγε, αλλά η φωτιά έμοιαζε να είναι σε κάποια ύφεση. Η εικόνα άλλαξε δραματικά μετά τις 12:00 το μεσημέρι.

Πλέον αυτό είναι το μέτωπο που θεωρείται επικίνδυνο ενώ οι πυροσβέστες πρέπει τα ταυτόχρονα να ελέγξουν και το μέτωπο μεταξύ Καλάμου και Μικροχωρίου το οποίο επίσης κινείται σε μια δύσβατη περιοχή όπου μόνο τα εναέρια μέσα μπορούν να επιχειρήσουν.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, αλλά και των δήμων, μαζί με εκείνες του στρατού έχουν αναπτυχθεί περιμετρικά, έχουν δημιουργήσει αντιπυρικές ζώνες και στόχος τους είναι να μην “ξεφύγει” η φωτιά και περάσει περιοχές πυκνή βλάστηση ή περιοχές όπου βρίσκονται σπίτια.

Ήδη οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι εντάσεων άνω των πέντε Μποφόρ και σύμφωνα με την πρόβλεψη αναμένεται από το μεσημέρι και μετά να γίνουν πιο έντονοι δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο το έργο των πυροσβεστών. Νέα αναζωπύρωση υπήρξε και στην περιοχή Πολυδένδρι.

Η φωτιά κατευθυνόταν προς Μαλακάσα

Έκκληση – ανακοίνωση προς τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, αλλά και τους οδηγούς να μην κινούνται στον δρόμο από Πολυδένδρι προς Μαλακάσα έκανε μέσω του ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου.

https://www.youtube.com/watch?v=mzNmRmdec7M&feature=youtu.be

“Θέλω να κάνω μία ανακοίνωση και να τη λέτε, από τον δρόμο από το Πολυδένδρι προς τη Μαλακάσα να μην έρχεται κανείς”, είπε ο κ. Φιλίππου.

“Κατεβαίνει η φωτιά με τεράστια ταχύτητα”, συμπλήρωσε και επισήμανε: “Είναι πολύ μεγάλο το μέτωπο, ακόμη και οι πυροσβέστες που ήταν σε αυτό, αποχώρησαν. Είμαι πολύ ανήσυχος. Έχει χειροτερέψει πολύ η κατάσταση” τόνισε.

https://www.youtube.com/watch?v=KlM2b1Vgop4&feature=youtu.be

Ωστόσο, λίγο μετά τις 18:00, οι πυροσβέστες κατάφεραν να ανακόψουν τη φόρα της φωτιάς. Έτσι, η φωτιά δεν έφτασε ούτε στη Μαλακάσα, ούτε στην Εθνική Οδό.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, η φωτιά έχει πλέον σχηματίσει εκτενές μέτωπο και κινείται ανατολικά, προς την Εθνική Οδό, αν και ακόμα απέχει αισθητά από τον δρόμο, τονίζοντας ότι το μέτωπο κινείται ανεξέλεγκτα. Οι Αρχές προχωρούν προς προληπτική εκκένωση οικισμών.

Ο κοινοτάρχης Καπανδριτίου Μιχάλης Ντάσης δήλωσε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος βρίσκεται στον οικισμό του Σαλαμιδίου, στις παρυφές της χαράδρας, όπου έχει διατάξει την εκκένωση τριών σπιτιών και εξετάζει το ενδεχόμενο απομάκρυνσης κι άλλων κατοίκων, καθώς οι φλόγες βρίσκονται σε μικρή απόσταση, ενώ ο Δήμαρχος Ωρωπού Θωμάς Ρούσσης χαρακτήρισε την Τρίτη ως την πιο δύσκολη μέρα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αντιπυρικές ζώνες

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Σταυρούλα Μαλλίρη, οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόβεσης επικεντρώνονται στο να μην περάσει η πυρκαγιά την λεωφόρο Καλάμου.

Κάτι που το καταφέρνουν μέχρι στιγμής, παρά το γεγονός ότι τη νύχτα “πέρασε” για λίγο, αλλά αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά. Σημειώνεται ότι, ήδη, από την Αστυνομία έχει διακοπεί από το πρωί η κυκλοφορία των οχημάτων και στην πλατεία Καπανδριτίου προς τη λεωφόρο Καλάμου.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της Πυροσβεστικής,  η πυρκαγιά είναι πάρα πολύ δύσκολη. Και αυτό γιατί εκτός των άλλων, η μεγάλη θερμοκρασία που αναπτύσσεται από την καύση του πυκνού δάσους, δημιουργεί ένα μικροκλίμα στην περιοχή.

Η κατάσταση δυσκολεύει καθώς οι άνεμοι δεν επιτρέπουν στα εναέρια μέσα να κατέβουν πολύ χαμηλά και να κάνουν ρίψεις. Την ίδια ώρα ούτε και οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν να πλησιάσουν.  Για το λόγο αυτό, με την βοήθεια του στρατού και πολιτών γίνεται προσπάθεια για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς.

 

 

Ρεπορτάζ: Μίλτος Σακελλάρης – Με πληροφορίες από ΣΚΑΙ και ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις