Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Νέο “τσουνάμι” προσφυγών για τα αναδρομικά! Στο “κόλπο” και οι νέοι συνταξιούχοι!

Νέο “τσουνάμι” προσφυγών για τα αναδρομικά! Στο “κόλπο” και οι νέοι συνταξιούχοι!

Σε αναμονή βρίσκονται οι νέοι συνταξιούχοι για την απόφαση του ΣτΕ για το νόμο Κατρούγκαλου.
Τα “καυτά” θέματα του επανυπολογισμού και του ύψους των εισφορών των μη μισθωτών.
Μηνυτήρια αναφορά από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων για την καθυστέρηση έκδοσης συντάξεων.
Στο προσκήνιο και οι συντάξεις χηρείας μετά τις περικοπές του 2016.

Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι νέοι συνταξιούχοι σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, που περιμένουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου θα κρίνει την συνταγματικότητα η όχι των διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου.

Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται μετά τις γιορτές και αν κρίνει αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου τότε θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος προσφυγών όπου οι νέοι συνταξιούχοι θα διεκδικούν και αυτοί αναδρομικά τα ποσά που τους έχουν κοπεί! Τα θέματα που θα κληθεί να εξετάσει η Ολομέλεια του ΣτΕ είναι πολλά καθώς όπως αναφέρει το Έθνος της Κυριακής, εκτός των θεμάτων που αφορούν την συνταγματικότητα ή όχι των διατάξεων θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν και τα θέματα του δημοσιονομικού κόστους.

Οι νέοι συνταξιούχοι που κατέθεσαν τα χαρτιά τους μετά το νόμο Κατρούγκαλου έχουν ξεκινήσει ο ένας μετά τον άλλο και καταθέτουν αιτήσεις στον ΕΦΚΑ καθώς όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του το Έθνος της Κυριακής θεωρούν πως οι διαφορές με τους παλιούς συνταξιούχους είναι μεγάλες, αν και έχουν καταβληθεί οι ίδιες εισφορές! Η κυβέρνηση από την άλλη υποστηρίζει πως από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα αρχίση η σταδιακή εξομοίωση των παλαιών με τις νέες συντάξεις και η διαφορά θα καλυφθεί σε βάθος πενταετίας, με σκοπό να υπάρξει εξισορρόπηση των δυο πλευρών. Ακόμη ένα κρίσιμο θέμα που καλεί να αντιμετωπίσει το ΣτΕ είναι το θέμα του επανυπολογισμού και το ύψος των εισφορών των μη μισθωτών! Κρίσιμο επίσης θεωρείται το θέμα για το πλαφόν στις συντάξεις και για το αν με βάση το νέο νόμο από το νέο χρόνο θα μπει τέλος στο μέτρο του πλαφόν.

Αγωνία και για τους παλιούς συνταξιούχους

Με την απόφαση του ΣτΕ θα δοθεί λύση και στο θέμα των αγωγών που έχουν εγερθεί με την προηγούμενη απόφαση, η οποία έκρινε πως μπορούν να διεκδικηθούν αναδρομικά (με τις περικοπές της κύριας σύνταξης και των δώρων) από τον Ιούνιο του 2015. Από το 2017 μέχρι σήμερα Διοικητικά Πρωτοδικεία όλης της χώρας εκδίδουν αποφάσεις οι οποίες «πατούν» πάνω σε αυτήν την απόφαση και δικαιώνουν τους προσφεύγοντες, αναγνωρίζοντάς τους αναδρομικά από το 2015 και μετά. Υπάρχουν όμως και άλλες οι οποίες «δικαιώνουν» συνταξιούχους, κρίνοντας ότι θα πρέπει να δοθούν αναδρομικά σε βάθος πενταετίας, δηλαδή από το 2012. Όσον αφορά την κυβέρνηση, όπως αναφέρει το Έθνος της Κυριακής, θεωρεί πως με το νόμο Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε το 2016 και εφαρμόστηκε από τον Μάιο, καλύφθηκαν τα όποια θέματα αντισυνταγματικότητας που έθεσαν οι αποφάσεις του ΣτΕ.

Καθυστερήσεις στην έκδοση νέων συντάξεων και περικοπές στις συντάξεις χηρείας

Το θέμα των συντάξεων δεν απασχολεί μόνο τον ΣτΕ αλλά και την ποινική δικαιοσύνη καθώς το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για την καθυστέρηση στην έκδοση των συντάξεων, με αυτές να ξεπερνούν τις ι8ο.οοο (κύριες και επικουρικές). Σύμφωνα με το Δίκτυο το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις διαδοχικές συντάξεις για τις οποίες κατατέθηκαν χαρτιά από τον Μάιο του 2016 και οι συνταξιούχοι λαμβάνουν μόνο μια προσωρινή σύνταξη που δεν ξεπερνά τα 35-400 ευρώ! Τέλος μεγάλο θέμα έχει προκύψει και με τις συντάξεις χηρείας καθώς όπως καταγγέλλουν οι συνταξιούχοι μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, δίνεται το 50% της σύνταξης με επανυπολογισμένο και συνεπώς μικρότερο το ποσό!

Πηγή: Έθνος της Κυριακής

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις