Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Σκύρος: Εκεί που έπαιρνε το μπάνιο του ο Αχιλλέας…

Σκύρος

Η Σκύρος είναι το νησί που τα έχει όλα! Πλούσια ιστορία, παραδόσεις που κρατούν έως σήμερα, πανέμορφες παραλίες και αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους.

Αν ακόμα δεν έχετε βρει που να πάτε στις καλοκαιρινές σας διακοπές, ένα βίντεο θα σας πείσει ότι η Σκύρος είναι το νησί σας για φέτος το Καλοκαίρι.

Η Σκύρος είναι το νοτιότερο και μεγαλύτερο σε έκταση (210 τετρ. χλμ.) νησί των Βορείων Σποράδων, με πληθυσμό 2.994 κατοίκων. Είναι στο μεγαλύτερο τμήμα της ορεινή, με δύο διακριτούς ορεινούς όγκους στο βόρειο και το νότιο τμήμα. Ανάμεσά τους υπάρχει μία ημιπεδινή και ημιλοφώδης έκταση. Το βόρειο τμήμα, γνωστό ως Μερόη, καλύπτεται από πυκνό πευκοδάσος, ενώ στα διαδοχικά υψώματα και βουνά δεσπόζει η κορυφή Όλυμπος (403 μ.).

Κατά μία έννοια, το βόρειο κομμάτι συγγενεύει με τα φυσικά τοπία που συναντά κανείς στις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια, ενώ το νότιο με τα τοπία της νότιας Εύβοιας αλλά ακόμα και των Κυκλάδων. Για αυτό είναι ένα νησί που τα έχει όλα.

Αξιοθέατα είναι τοποθεσίες όπως ο Γιαλός, το Αχήλι, τα Βράχια αλλά και οι πανέμορφες αμμουδιές όπως Νύφη, Τρεις Μπούκες, Φανάρι και Διαπόρι κ.α. Στο Γιαλό, κατά την παράδοση, έπαιρνε το μπάνιο του ο Αχιλλέας.

Η Σκύρος φημίζεται για τα μικρόσωμα άλογά της, τα μάρμαρα και τα ζωοκομικά προϊόντα της. Η πιο χαρακτηριστική σκυριανή χειροτεχνία είναι η κεντητική και χρησιμοποιείται για τη διακόσμηση του οικιακού ρουχισμού και της σκυριανής φορεσιάς. Το χαρακτηριστικό στα σκυριανά κεντήματα είναι η ποικιλία στα θέματα και στους χρωματισμούς και η λεπτότητα στα υλικά.

Στο νησί συναντάμε αρκετούς κι αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους, όπως το Κάστρο που βρίσκεται πάνω από τη Χώρα. Εκεί ήταν η αρχαία ακρόπολη κι η έδρα του πανάρχαιου βασιλιά του νησιού Λυκομήδη.

Ακόμα να κλείσετε εισιτήρια για Σκύρο;

Πηγή βίντεο: Tasos Arc

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις