Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Έκκληση του Ιατρικού Συλλόγου για τα προσφυγόπουλα στο Ναούρου

Έκκληση του Ιατρικού Συλλόγου για τα προσφυγόπουλα στο Ναούρου

Η μεγαλύτερη ένωση γιατρών της Αυστραλίας απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση της χώρας να απομακρύνει το ταχύτερο δεκάδες ανήλικους πρόσφυγες από τα κέντρα κράτησης στο Ναούρου, τονίζοντας ότι έχουν υποστεί ψυχικά τραύματα.

Ο εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου της Αυστραλίας για παιδιατρικά θέματα, ο Πολ Μπάουερτ, υπογράμμισε μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα ότι 6.000 γιατροί απηύθυναν έκκληση στην κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική της απέναντι σε 80 ανήλικους πρόσφυγες που κρατούνται στο νησί Ναούρου του Ειρηνικού.

Σύμφωνα με τον Μπάουερτ, σχεδόν όλα τα παιδιά στο Ναούρου έχουν υποστεί τραύματα.

«Πολλά έχουν ήδη υποστεί ζημιά» και «αυτό που δεν θέλουμε είναι αυτή η ζημιά να γίνει ανεπανόρθωτη», υπογράμμισε ο Μπάουερτ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AAP.

«Είναι απόλυτα επείγον να εξεταστούν και να τους προσφερθεί θεραπεία», συνέχισε. «Είναι θαύμα το ότι δεν έχουμε ήδη κάποιον θάνατο», συμπλήρωσε.

Ανυποχώρητη η κυβέρνηση στην Αυστραλία

Η κυβέρνηση έχει απορρίψει επανειλημμένα τις εκκλήσεις να χαλαρώσει την πολιτική της, που προβλέπει την προώθηση των προσφύγων και των παράτυπων μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στην αυστραλιανή επικράτεια με πλοία στο Ναούρου και στο νησί Μάνους της Παπούας-Νέας Γουινέας. Ορισμένοι από τους πρόσφυγες παραμένουν εκεί έως και για πέντε χρόνια.

«Δεν θα θέσω σε κίνδυνο κανένα στοιχείο της πολιτικής προστασίας των συνόρων της Αυστραλίας», τόνισε πριν από λίγες εβδομάδες ο πρωθυπουργός της χώρας Σκοτ Μόρισον.

Την περασμένη εβδομάδα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) διώχτηκαν από το Ναούρου με απόφαση της κυβέρνησης της νήσου, σύμφωνα με την οποία δεν χρειάζεται η συμβολή των στελεχών της ΜΚΟ για να προσφέρονται υπηρεσίες ψυχικής υγείας στους πρόσφυγες.

Ο διευθυντής του παραρτήματος της MSF στην Αυστραλία, ο Πολ ΜακΦαν, αξίωσε τότε να απομακρυνθούν άμεσα όλοι οι αιτούντες άσυλο από το Ναούρου και χαρακτήρισε «απάνθρωπη» την πολιτική της κυβέρνησης της Αυστραλίας.

Αύριο Τρίτη, μια οργάνωση η οποία έχει αναλάβει πρωτοβουλία υπέρ των προσφύγων καλεί σε διαδήλωση έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου στην Καμπέρα με κεντρικό αίτημα να απομακρυνθούν όλοι οι ανήλικοι πρόσφυγες από το Ναούρου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις