Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Ερντογάν: Τώρα κυνηγά και την αντιπολίτευση για το πραξικόπημα!

Ερντογάν
Φωτογραφία Αρχείου: Reuters

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να ερευνηθεί για πιθανούς δεσμούς με τον ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα πως ο Ερντογάν είναι η «πολιτική πτέρυγα» του δικτύου του Γκιουλέν, κατηγορώντας τον ότι επέτρεψε σε χιλιάδες Γκιουλενιστές να εισχωρήσουν στις τάξεις του κράτους.

Click4more: «Πραξικοπηματίας» και ο Οσμάν Καβαλά! Τον συνέλαβαν 24 ώρες μετά την αθώωσή του!

Τα σχόλιά του προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Ερντογάν, που με τη σειρά του κατηγόρησε τον Κιλιτσντάρογλου ότι εμπλέκεται στο δίκτυο του Γκιουλέν, το οποίο η Άγκυρα αποκαλεί FETO.

«Όλοι μπορεί να είχαν κάποιον ρόλο στην ανάπτυξη, την ενίσχυση και την επέκταση του FETO στην Τουρκία. Ωστόσο είμαστε εγώ και το κόμμα AK που τους ανακηρύξαμε τρομοκρατική οργάνωση και ξεκινήσαμε πόλεμο εναντίον τους», δήλωσε σήμερα ο Ερντογάν απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμματός του, του AKP.

«Κάναμε αγώνα για να αφαιρέσουμε τα στοιχεία του FETO από θεσμούς και πιστεύουμε πως εξακολουθούμε να μην έχουμε καταφέρει να εξαλείψουμε αυτή τη μηχανορραφία», πρόσθεσε. «Το κράτος παρακολουθούσε παντού το FETO, όμως είναι σαφές ότι το αρχηγείο του CHP δεν εξετάσθηκε επαρκώς».

Ο Ερντογάν και ο σύμμαχος που έγινε… θανάσιμος εχθρός!

Ο Γκιουλέν και ο Ερντογάν, άλλοτε σύμμαχοι, συγκρούσθηκαν το 2013 στη διάρκεια έρευνας για διαφθορά που απείλησε για λίγο να ρίξει την κυβέρνηση, κάτι για το οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί το δίκτυο του Γκιουλέν. Η κυβέρνηση του Ερντογάν κατηγορεί επίσης τον Γκιουλέν ότι προσπαθεί να εγκαθιδρύσει ένα «παράλληλο κράτος» στην Τουρκία.

Λίγο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, ο Ερντογάν είχε δηλώσει πως «εξαπατήθηκε» από τον Γκιουλέν και το δίκτυό του.

Click4more: “Ήρωας” και… “κουρσάρος” ο “σουλτάνος”! «Μου είπαν να διαφύγω σε ελληνικό νησί, τους είπα ότι θα πεθάνω εδώ»

«Τον είχα συναντήσει (τον Γκιουλέν) στο παρελθόν, δεν υπάρχει λόγος να το κρύβω», δήλωσε ο Ερντογάν. «Δέχομαι ότι πασχίσαμε πολύ για να εξηγήσουμε την απειλή που προέρχεται απ’ αυτή τη δομή, ακόμη και στους δικούς μας κύκλους. Όμως είμαστε οι μόνοι που πολεμήσαμε πραγματικά και ακατάπαυστα το FETO», δήλωσε.

Αρκετές απόπειρες της αντιπολίτευσης να δημιουργηθεί μια κοινοβουλευτική επιτροπή για να εξετάσει τις πολιτικές διασυνδέσεις του Γκιουλέν έχουν μέχρι στιγμής απορριφθεί από το AKP. Την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν κατέθεσε αγωγή για 500.000 τουρκικές λίρες (82.270 δολάρια) σε βάρος του Κιλιτσντάρογλου για τα σχόλιά του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις