Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Η πιο μεγάλη ώρα για Ζάεφ και Συμφωνία των Πρεσπών – Ξεκίνησε η συζήτηση στην Βουλή της πΓΔΜ

Η πιο μεγάλη ώρα για Ζάεφ και Συμφωνία των Πρεσπών – Ξεκίνησε η συζήτηση στην Βουλή της πΓΔΜ
Φωτογραφία EPA

– Μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την συνταγματική αναθεώρηση
– Πληροφορίες από τα Σκόπια αναφέρουν ότι δεν έχει συγκεντρώσει ακόμα τους 80 βουλευτές
– Προσπάθησε να τους ρίξει στο… φιλότιμο, ζητώντας να σκεφτούν το μέλλον της χώρας
– Τι θα συμβεί αν δεν συγκεντρώσει τα 2/3

Ξεκίνησε πριν από λίγο η συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής της ΠΓΔΜ με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την συνταγματική αναθεώρηση.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός κατά την ομιλία του κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Και απευθυνόταν ιδιαίτερα σε εκείνους που εμφανίζονται αναποφάσιστοι ακόμα. “Κοιτάξτε το μέλλον, το μέλλον των παιδιών σας. Η θέληση των πολιτών είναι η χώρα να προχωρήσει μπροστά” τόνισε ο Ζάεφ.

Και αφού πρώτα επιχείρησε να ρίξει τους βουλευτές στο… φιλότιμο, στη συνέχεια διεμήνυσε πως αν δεν γίνουν οι Συνταγματικές Αλλαγές και άρα απορριφθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, η ΠΓΔΜ θα απομονωθεί και θα επαναφέρει τα τραυματικά χρόνια. “Πρέπει να αποφασίσετε αν θα κερδίσουμε πολλά ή θα χάσουμε πολλά” είπε ο Ζάεφ, σημειώνοντας πως η ψήφος για ένα ευρωπαϊκό μέλλον θα οδηγήσει την ΠΓΔΜ προς την πλήρη ένταξη σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκε και στις εικόνες ντροπής της 27ης Απριλίου και τα επεισόδια που είχαν σημειωθεί τότε στη Βουλή (σ.σ. είχε τραυματιστεί ο ίδιος). Οι διχόνοια πρέπει να σταματήσει, είπε. “Αυτή είναι μια ευκαιρία να συγχωρέσουμε τους εαυτούς μας. Ας δώσουμε τα χέρια”, είπε ο Ζάεφ, τονίζοντας πως αν οι πολιτικοί δεν συμφιλιωθούν, δεν θα συμφιλιωθεί ούτε ο λαός.

Στην Ολομέλεια, η διαδικασία θα διαρκέσει μέχρι 10 ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία θα αφορά αποκλειστικά στο αν θα προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος με βάση τις κατευθύνσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης. Για τη λήψη της σχετικής απόφασης απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.

Φωτογραφία EPA

Από αυτήν την άποψη, η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια είναι αυτή που θα κρίνει αν η κυβέρνηση μπορέσει να εξασφαλίσει τη στήριξη κάποιων βουλευτών της αντιπολίτευσης, προκειμένου να διαμορφωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων για την τροποποίηση του Συντάγματος. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε θα ακολουθήσει η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών – πιθανότατα στις 2 ή στις 9 Δεκεμβρίου.

Η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για αλλαγή του Συντάγματος φέρεται να υποστηρίζεται από 72 βουλευτές και για να εξασφαλιστεί πλειοψηφία δύο τρίτων χρειάζεται η συγκατάθεση οχτώ βουλευτών του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού, του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE, το οποίο διαθέτει 48 έδρες στη Βουλή.

Σε περίπτωση που η πρόταση αυτή της κυβέρνησης δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, τότε ο πρωθυπουργός της χώρας, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, θα προτείνει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Τι λένε τα Σκοπιανά ΜΜΕ

«Η πλειοψηφία των 2/3 αβέβαιη» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του πρακτορείου Mia για τη διαδικασία που ξεκινά στη σκοπιανή Βουλή. Ο Ζόραν Ζάεφ ξέρει πως αν η Συνταγματική Αναθεώρηση (η οποία προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών) δεν περάσει, θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές.

Για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες προετοιμάζεται ήδη το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, το, VMRO. Δικούς του βουλευτές χρειάζεται ο Ζάεφ για να εξασφαλίσει τις 80 ψήφους για να περάσει τις αλλαγές στο Σύνταγμα. Αλλά σύμφωνα με την αντιπολίτευση των Σκοπίων, οι βουλευτές του VMRO δεν θα ψηφίσουν και ήδη το κόμμα προετοιμάζεται για τις εκλογές.

Η συζήτηση για τις συνταγματικές αλλαγές στην ΠΓΔΜ ξεκίνησε από τις αρμόδιες επιτροπές. Την Παρασκευή ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Επιτροπή των Συνταγματικών Υποθέσεων της ΠΓΔΜ. Στην ψηφοφορία που έγινε, 10 βουλευτές της συμπολίτευσης τάχθηκαν υπέρ της Συνταγματικής Αλλαγής που προτείνει η κυβέρνηση Ζάεφ, ενώ επτά βουλευτές της αντιπολίτευσης καταψήφισαν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις