Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Κοροναϊός: Ύποπτο κρούσμα στο Μπάρι της Ιταλίας! Μια γυναίκα στο νοσοκομείο

Κοροναϊός: Ύποπτο κρούσμα στο Μπάρι της Ιταλίας! Μια γυναίκα στο νοσοκομείο

Την πόρτα της Ευρώπης χτυπά ο κοροναϊός.
Υπάρχει ένα ύποπτο κρούσμα στο Μπάρι της Κάτω Ιταλίας, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
Πρόκειται για γυναίκα που είχε πάει στην Κίνα.
Πέντε πόλεις σε «καραντίνα» εξαιτίας του θανατηφόρου ιού στην Κίνα την ώρα που έχει σημάνει παγκόσμιος συναγερμός.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, πρόκειται για μια λυρική τραγουδίστρια η οποία μόλις επέστρεψε από τουρνέ στην Κίνα, η οποία περιελάμβανε και την περιοχή της Ουχάν.

Η ασθενής μετέβη στο πρώτων βοηθειών του Μπάρι με πυρετό και βήχα και οι γιατροί αποφάσισαν την εισαγωγή της στο νοσοκομείο, εφαρμόζοντας το πρωτόκολλο που έχει εγκριθεί από το υπουργείο Υγείας της Ρώμης. Αύριο, πιθανώς, θα υπάρξει οριστική απάντηση για το αν πρόκειται για τον κοροναϊό ή για άλλη ασθένεια.

Πρώτος νεκρός εκτός Γουχάν! 18 συνολικά και πάνω από 640 κρούσματα

Στο μεταξύ, συνεχίζει να “θερίζει” ο κοροναϊός, ενώ πλέον καταγράφεται ο πρώτος θάνατος και εκτός της πόλης Γουχάν!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημο κυβερνητικό site το νέο θύμα βρίσκεται στην επαρχία Χεμπέι, την επαρχία δηλαδή όπου είναι το Πεκίνο, στην πόλη Νανπί.

Ο ασθενής, ηλικίας 80 ετών, απεβίωσε την Τετάρτη (22.01.2020), όμως δεν είχε επιβεβαιωθεί ότι είχε νοσήσει από τον ιό έως σήμερα. Ο ηλικιωμένος είχε βρεθεί για 2 μήνες στην Γουχάν.

Την ώρα πάντως που τα κρούσματα κοροναϊού αυξάνονται με απίστευτους ρυθμούς στην Κίνα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ακόμα συνεδριάζει για να αποφασίσει αν θα σημάνει παγκόσμιο συναγερμό. Ο νέος κοροναϊός μέχρι 18 ανθρώπους και έχει μολύνει περισσότερους από 644.

Για παράδειγμα: Η Τουρκία θα υποβάλλει σε ελέγχους τους επιβάτες όλων των πτήσεων που καταφθάνουν στη χώρα από την Κίνα, με τη χρήση θερμικών καμερών κατά την άφιξή τους, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Μια νοσοκόμα από την Ινδία που εργάζεται σε νοσοκομείο στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας διαγνώστηκε με τον κοροναϊό, έγινε σήμερα γνωστό από τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας. «Περίπου 100 νοσοκόμες από την Ινδία, οι περισσότερες από την Κεράλα, που εργάζονται στο νοσοκομείο Αλ Χαγιάτ υποβλήθηκαν σε εξετάσεις και μία εξ αυτών διαγνώστηκε με τον κοροναϊό. Η νοσοκόμα υποβάλλεται σε αγωγή στο νοσοκομείο Άσιρ και αναρρώνει» έγραψε στο Twitter ο Β. Μουραλιντχαράν.

Το νοσοκομείο Αλ Χαγιάτ βρίσκεται στο Χαμίς Μουσάιτ, σε απόσταση 900 χλμ βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Ριάντ. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι οι νοσοκόμες τέθηκαν σε καραντίνα και υποβλήθηκαν σε εξετάσεις εξαιτίας του κινδύνου. Προς το παρόν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας δεν έχουν ανταποκριθεί σε αίτημα για να σχολιάσουν το περιστατικό.

Ραγδαία η εξάπλωση στην Κίνα – Κλείνει και η Απαγορευμένη Πόλη

Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διαθέσει το ποσό του 1 δισεκατομμυρίου γουάν στην κυβέρνηση της επαρχίας Χουμπέι προκειμένου να βοηθήσει στις προσπάθειες για τον περιορισμό της επιδημίας του νέου κοροναϊού. Η επαρχία Χουμπέι είναι η πλέον πληγείσα στη χώρα από το ξέσπασμα, που ξεκίνησε στην πρωτεύουσά της Γουχάν.
Επίσης, το υπουργείο Παιδείας της Κίνας ανέφερε σήμερα ότι οι εκπαιδευτικές διοικήσεις και τα σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα δεν θα πρέπει να οργανώνουν μαζικές συγκεντρώσεις ή εξετάσεις, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η επιδημία.
Τα πανεπιστήμια και τα κολέγια πρέπει να λάβουν μέτρα πρόληψης και ελέγχου των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού, πριν από την έναρξη του εαρινού εξαμήνου, συστήνεται στην εγκύκλιο που εστάλη από το υπουργείο. Οι φοιτητές επιστρέφουν στα μαθήματά τους, μετά την εξεταστική, στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η χώρα βρίσκεται σε “κόκκινο συναγερμό” αφού τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται, ενώ -παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες- επεκτείνονται και πέραν των συνόρων της χώρας.

Οι πόλεις που έχουν μπει σε ”καραντίνα” στην Κίνα είναι πέντε. Εκτός από την Γουάν και στις  Χουνγκκανγκ, Εζού, Τσιμπ, Τζιζιάνγκ έχουν τεθεί περιοριστικά μέτρα. Παράλληλα αναβάλλονται ακόμη και οι εορτασμοί για την κινέζικη πρωτοχρονιά, ήρθε η δραματική ανακοίνωση ότι το εμβληματικότερο μνημείο της χώρας, η Απαγορευμένη Πόλη, κλείνει μέχρι νεωτέρας.

Το παλιό ανάκτορο των αυτοκρατόρων της Κίνας θα κλείσει τις πύλες του από το Σάββατο «για να αποφευχθούν μολύνσεις που συνδέονται με τη συγκέντρωση επισκεπτών», αναφέρει το μουσείο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Οι ασθενείς μεταφέρονται σε επιλεγμένα νοσοκομεία μέσα σε ειδικά αεροστεγώς κλεισμένα φορεία.

Τα μέτρα που λαμβάνονται για να τιθασευτεί η εξάπλωση του κοροναϊού είναι αυστηρά ειδικά στις πτήσεις που φεύγουν από την Κίνα. Στο βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter φαίνεται ειδικευμένο προσωπικό να μετρά την θερμοκρασία των επιβατών, καθώς ένα από τα συμπτώματα που εμφανίζει ο κοροναϊός είναι ο υψηλός πυρετός.

Ωστόσο τα μέτρα δεν φαίνονται αρκετά, καθώς η Σιγκαπούρη επιβεβαίωσε σήμερα το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού. Ο 66χρονος άνδρας που έχει προσβληθεί από τον ιό είναι Κινέζος υπήκοος και κάτοικος της πόλης Ουχάν, όπου εκδηλώθηκε ο κοροναϊός, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται το υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι επίσης πιθανό να υπάρχει άλλο ένα κρούσμα.

Κοροναϊός: Κρούσματα και στο Βιετνάμ

Το υπουργείο Υγείας του Βιετνάμ ανακοίνωσε σήμερα ότι δύο Κινέζοι πολίτες διαγνώστηκαν με τον κοροναϊό σε αυτήν τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας και η υγεία τους βρίσκεται σε «καλή κατάσταση».

Οι δύο άνδρες, πατέρας και γιος, νοσηλεύονται από την 22α Ιανουαρίου, αφού παρουσίασαν πυρετό και τώρα υποβάλλονται σε αγωγή στο νοσοκομείο Τσο Ρέι στην πόλη Χο Τσι Μινχ, έγινε γνωστό από το υπουργείο, σε ανακοίνωση που ανήρτησε στον ιστότοπό του.

Ο γιος έφθασε πρόσφατα στο Βιετνάμ από την κινεζική πόλη Ουχάν, όπου ο νέος ιός πρωτοδιαγνώστηκε, και μετέβη στην πρωτεύουσα Ανόι και την πόλη Νχα Τρανγκ, στο νότιο τμήμα της χώρας, προτού μπει στο νοσοκομείο.

«Το υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει να παρακολουθεί για ύποπτα συμπτώματα στα αεροδρόμια Νχα Τρανγκ και Ντανάνγκ, όπου πολλοί Κινέζοι επισκέπτες φθάνουν», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Νγκουγιέν Τρουόνγκ Σον.

«Όλοι οι επισκέπτες από τις περιοχές όπου καταγράφονται κρούσματα θα βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση και πρέπει να υποβληθούν σε ιατρικούς ελέγχους», πρόσθεσε ο υπουργός.

Τέσσερις άνθρωποι υποβλήθηκαν σε εξετάσεις στη Σκωτία

Δεν υπάρχουν θετικά αποτελέσματα στις εξετάσεις για τον νέο κοροναϊό στη Βρετανία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του πρωθυπουργού της χώρας Μπόρις Τζόνσον, απαντώντας στις πληροφορίες ότι τέσσερις ασθενείς υποβλήθηκαν σε εξετάσεις σε νοσοκομεία της Σκωτίας.

«Αυτά τα μέτρα είναι καθαρά προληπτικά και κανείς δεν έχει βγει θετικός στον ιό» επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου.

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε σήμερα τους ταξιδιώτες να βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση στην Κίνα λόγω της επιδημίας του νέου κοροναϊού. https://travel.state.gov/content/travel/en/traveladvisories/traveladvisories/china-travel-advisory.html#.XinAey8JNak.twitter

Η Κίνα έθεσε σήμερα εκατομμύρια ανθρώπους σε καραντίνα σε τουλάχιστον δύο πόλεις στο επίκεντρο της επιδημίας του κοροναϊού που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 18 ανθρώπους και από τον οποίο νοσούν περισσότεροι από 630, την ώρα που οι αρχές εργάζονται για να αποτρέψουν την εξάπλωσή του παγκοσμίως.

Επιπλέον, τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών αύξησαν στο 3 το επίπεδο συναγερμού όσον αφορά τα ταξίδια λόγω της επιδημίας του κοροναϊού στην Κίνα, συστήνοντας στους πολίτες να αποφεύγουν κάθε μη επουσιώδες ταξίδι στην Ουχάν, στην Κίνα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις