Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Μέρκελ από Νταβός για την κλιματική αλλαγή: “Το τίμημα της αδράνειας υψηλότερο από το κόστος της δράσης”

Μέρκελ από Νταβός για την κλιματική αλλαγή: “Το τίμημα της αδράνειας υψηλότερο από το κόστος της δράσης”
Reuters

Στην ανάγκη ο κόσμος να αναλάβει άμεσα και συντονισμένα δράση προκειμένου να περιορίσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αναφέρθηκε η Άνγκελα Μέρκελ από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Η Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι “το τίμημα της αδράνειας θα είναι πολύ υψηλότερο από το κόστος της δράσης”, σημειώνοντας ότι: “στόχος της Ευρώπης είναι να έχει γίνει κλιματικά «ουδέτερη» έως το 2050”.

Ταυτόχρονα η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι αυτό απαιτεί “τεράστιες αλλαγές, ιστορικής κλίμακας”. Αντίστοιχα, η μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τον 1,5 βαθμό, αποτελεί, όπως τόνισε, “υπαρξιακό θέμα για την ανθρωπότητα”.

Η κ. Μέρκελ διαπίστωσε ωστόσο ότι παρά το γεγονός ότι τα περιβαλλοντικά θέματα έχουν βρεθεί τα τελευταία χρόνια στο προσκήνιο, δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί η κατάλληλη δυναμική προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και ανέφερε ενδεικτικά την βιοποικιλότητα και την ρύπανση των ωκεανών ως δύο από τις μεγαλύτερες προκλήσεις.

“Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι όλες οι χώρες δεν συσπειρώνονται σε κοινούς στόχους”, επισήμανε η Άνγκελα Μέρκελ και πρόσθεσε ότι τα κράτη θα πρέπει να αξιοποιήσουν “την ανυπομονησία” των νέων στα θέματα του κλίματος.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, η Γερμανίδα Καγκελάριος ανέφερε ότι η επίτευξη των στόχων για τον περιορισμό των καυσαερίων θα αποτελέσει “ζήτημα επιβίωσης” για την ήπειρο και κάλεσε τους ηγέτες να πάρουν στα σοβαρά τις πιέσεις των νεαρών ακτιβιστών.

Μέρκελ: “Καμπανάκι” για την κλιματική αλλαγή

“Ο χρόνος πιέζει και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Εμείς τα παλαιότερα μέλη της κοινωνίας θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε την ανυπομονησία της νεολαίας με θετικό και εποικοδομητικό τρόπο”, είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι ανησυχεί πραγματικά για την διαμάχη μεταξύ εκείνων που ζητούν έναν καθαρότερο πλανήτη και εκείνων οι οποίοι δεν πιστεύουν στην κλιματική αλλαγή.

“Τα επιστημονικά στοιχεία είναι ξεκάθαρα και τα συναισθήματα δεν πρέπει να συγχέονται με τα γεγονότα. Όποτε συγκρούονται τα συναισθήματα με τα γεγονότα, κάποιοι προσπαθούν να αναπτύξουν θέσεις αντίθετες προς τα γεγονότα”, ανέφερε, σε μια επισήμανση η οποία ερμηνεύθηκε ως έμμεση κριτική στην στάση των ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά ειδικά την Γερμανία, επισήμανε ότι βρίσκεται σε συγκριτικά καλή θέση, αλλά τόνισε ότι η σημερινή κατάσταση δεν αντανακλά ούτε κατά διάνοια όσα πρέπει να γίνουν τα επόμενα χρόνια.

“Δεν είμαστε από εκείνους οι οποίοι όλη τη μέρα μιλούν για το πόσο καταπληκτικά τα κάνουν όλα στη χώρα τους, αλλά ασχολούμαστε με το τι δεν πάει καλά. Σε αυτό διαφέρει η κουλτούρα μας”, συνέχισε, σε μία ακόμη έμμεση αναφορά στην ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ.

Σε αυτό το σημείο κάποιος από το ακροατήριο ακούστηκε να γελάει, για να απαντήσει η Καγκελάριος γελώντας και η ίδια: “Δεν ξέρω γιατί γελάτε, ελπίζω όμως ότι πρόκειται για γέλιο επιδοκιμασίας”.

Υπογραμμίζοντας πόσο μεγάλο και σημαντικό είναι το έργο που θα πρέπει να αναλάβουν οι κυβερνήσεις, η κ. Μέρκελ προειδοποίησε για “τεράστιες εντάσεις μεταξύ των αστικών περιοχών και της υπαίθρου” όσο θα εξελίσσονται οι αλλαγές.

Αυτό συμβαίνει, εξήγησε, επειδή υποδομές, όπως τα δημόσια μέσα μεταφοράς, είναι πολύ καλύτερα ανεπτυγμένες στις πόλεις.

“Η λύση είναι οι δύο πλευρές να μιλήσουν μεταξύ τους και να μην μείνουν κλειδωμένες στη δική τους ψηφιακή φούσκα. Διαφορετικά θα οδηγηθούμε κατευθείαν στην καταστροφή”, πρόσθεσε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις