Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Οι Ιρανοί κάνουν τους Κινέζους για τον Κασόγκι – Ανοίγουν για έρευνα το προξενείο

Οι Ιρανοί κάνουν τους Κινέζους για τον Κασόγκι – Ανοίγουν για έρευνα το προξενείο

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα υιοθετήσει στάση αναμονής στην υπόθεση του Τζαμάλ Κασόγκι, εξέχοντος επικριτή της Σαουδικής Αραβίας, χώρας αντιπάλου της Τεχεράνης, ο οποίος εξαφανίστηκε στις 2 Οκτωβρίου.

«Προτιμάμε να περιμένουμε μέχρι να αποκαλυφθούν περισσότερες λεπτομέρειες και γεγονότα. Είναι υπερβολικά νωρίς για να σχολιάσουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Κασεμί σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση.

Έρευνα για τον Κασόγκι στο προξενείο

Οι τουρκικές αρχές θα ερευνήσουν το μεσημέρι το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της έρευνας για τις συνθήκες εξαφάνισης του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός NTV επικαλούμενος διπλωματικές πηγές.

Ο Κασόγκι, κάτοικος ΗΠΑ και επικριτής του Ριάντ, εξαφανίστηκε πριν από δύο εβδομάδες μετά την είσοδό του στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Η Τουρκία θεωρεί ότι δολοφονήθηκε και ότι το πτώμα του στη συνέχεια απομακρύνθηκε, ενώ η Σαουδική Αραβία αρνείται τις κατηγορίες.

Στα τηλέφωνα Σαλμάν – Ερντογάν για την υπόθεση Κασόγκι

Τηλεφωνική συνδιάσκεψη είχαν ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας με τον Ταγίπ Ερντογάν για την υπόθεση της εξαφάνισης του Τζαμάλ Κασόγκι.

Το τηλεφώνημα έγινε στο μέσον της διαμάχης για την τύχη του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, που εξαφανίστηκε στις 2 Οκτωβρίου, αφότου εισήλθε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαίωσε την «ισχύ» των σχέσεων με την Τουρκία, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Σαλμάν ευχαρίστησε τον Ερντογάν που έκανε δεκτή την πρόταση του Ριάντ για τη συγκρότηση μιας κοινής ομάδας εργασίας που θα συζητήσει την εξαφάνιση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και υπογράμμισε ότι κανείς δεν μπορεί να υπονομεύσει τη σχέση τους.

Από την άλλη πλευρά, πηγές της τουρκικής προεδρίας ανέφεραν ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη με επίκεντρο την εξαφάνιση του Κασόγκι.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο βασιλιάς Σαλμάν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επισήμαναν τη σημασία που έχει το ότι οι δύο χώρες συγκροτούν μια κοινή ομάδα εργασίας στο πλαίσιο των ερευνών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις