Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Τουρκία: Ετοιμάζουν ακραία πρόκληση στην Αγιά Σοφιά την Παρασκευή επέτειο της Άλωσης

Τουρκία: Ετοιμάζουν ακραία πρόκληση στην Αγιά Σοφιά την Παρασκευή επέτειο της Άλωσης

Ο Μουσουλμάνος θρησκευτικός ηγέτης της Τουρκίας κάλεσε τους πιστούς να «κατακτήσουν» τα τζαμιά – βάζοντας μέσα και την Αγιά Σοφιά. «Τώρα είναι η ώρα για την Αγιά Σοφιά», λένε στον Ερντογάν φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.

Με τα μάτια στραμμένα στην αυριανή ημέρα είναι όλοι στην Κωνσταντινούπολη καθώς ο Ερντογάν φαίνεται να ετοιμάζει ακραία πρόκληση με την επαναλειτουργία των τζαμιών με φόντο την Αγιά Σοφιά.

Ο μουσουλμάνος θρησκευτικός ηγέτης της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς (Ali Erbaş), σε εμφάνισή του σε διαδικτυακό τουρκικό κανάλι, κάλεσε τους σουνίτες μουσουλμάνους Τούρκους να προσευχηθούν στις 29 Μαΐου, επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, στην πλατεία Σουλταναχμέτ της Κωνσταντινούπολης, δηλαδή στον Ιππόδρομο της Πόλης, μπροστά στην Αγία Σοφία.

Με την ιδιότητα του Προέδρου του Ιδρύματος «Ντιγιανέτ», δηλαδή του φορέα Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, ο Αλί Ερμπάς ανακοίνωσε ότι οι προσευχές της Παρασκευής, που διακόπηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, θα ξεκινήσουν πάλι από την πλατεία Σουλταναχμέτ της Κωνσταντινούπολης την Παρασκευή 29 Μαΐου.

Αναφερόμενος στην 567η επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς στις 29 Μαΐου, ο Ερμπάς παρομοίασε την προσευχή της Παρασκευής με την «κατάκτηση», δηλαδή την «Άλωση». «Τώρα είναι η ώρα», είπε. «Ελπίζω ότι την Παρασκευή 29 Μαΐου, θα κατακτήσουμε τα τζαμιά εκείνη την ημέρα, που είναι το σύμβολο της Άλωσης».

Σημειώνεται ότι αρθρογράφοι ακραίων φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ από την στιγμή που ανακοινώθηκε το άνοιγμα των τζαμιών ανήμερα της επετείου της Άλωσης, ασκούν πιέσεις στους Ερντογάν γράφοντας ότι «τώρα είναι η ώρα» και πως από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποια πρόσφατη συμφωνία δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για να ανοίξει ως τζαμί!

https://twitter.com/KursatTas_/status/1265754832884903936?s=20

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις