Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Βασιλικό γεύμα, Brexit και Huawei! Απ’ όλα έχει ο μπαξές στην επίσκεψη Τραμπ στο Λονδίνο!

Βασιλικό γεύμα, Brexit και Huawei! Απ’ όλα έχει ο μπαξές στην επίσκεψη Τραμπ στο Λονδίνο!
photo Reuters

Στο Λονδίνο θα βρεθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την επόμενη εβδομάδα, όπου θα δηλώσει στην Τερέζα Μέι πως ο διάδοχός της θα πρέπει να αποκλείσει τη Huawei από την ανάπτυξη δικτύων 5G.

Ο πρόεδρος Τραμπ θα ταξιδέψει με την Μελανια στο Λονδίνο στις 3-5 Ιουνίου και θα λάβουν μια καλή γεύση της εθιμοτυπίας των βρετανικών ανακτόρων: γεύμα με τη βασίλισσα Ελισάβετ, τσάι με τον πρίγκιπα Κάρολο, επίσημο δείπνο στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ και μια ξενάγηση στο Αβαείο του Ουεστμίνστερ, που αποτελεί τον τόπο στέψης των Άγγλων βασιλέων εδώ και 1.000 χρόνια.

Εκτός από τις επισημότητες ο Ντόναλντ Τραμπ φέρνει και αιτήματα στο Λονδίνο στον ρυθμό πάντα του Brexit, για το οποίο είναι υπέρμαχος.

Θ δείξει τη στήριξή του σε έναν διάδοχο της Μέι που είναι πιο ριζοσπαστικός υποστηρικτής του Brexit και θα ζητήσει από τη Βρετανία μια αυστηρότερη στάση σε ό,τι αφορά την Κίνα και τον τηλεπικοινωνιακό κολοσσό Huawei. Μάλιστα χθες ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε “φίλους” τους υποστηρικτές του Brexit, Μπόρις Τζόνσον και Νάιτζελ Φάρατζ.

«Ο Νάιτζελ Φάρατζ είναι φίλος μου. Ο Μπόρις είναι φίλος μου.Νομίζω ότι είναι μεγάλες δυνάμεις εκεί – Νομίζω ότι κάνουν καλή δουλειά. Μου αρέσουν. Εννοώ ότι είναι φίλοι μου, αλλά ποτέ δεν σκέφτηκα να τους στηρίξω. Ίσως να μην είναι δουλειά μου να στηρίζω κόσμο, αλλά τρέφω μεγάλο σεβασμό για αυτούς τους δύο άνδρες», ανέφερε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το ΑΜΝΑ.

Πάντως μια συνάντηση με έναν από τους δυο άνδρες θεωρείται απίθανο να γίνει, καθώς θα θεωρηθεί ως προσβολή και περιφρόνηση απέναντι στην Τερέζα Μέι, που   αποχωρεί καθώς δεν κατάφερε να διαπραγματευθεί μια συμφωνία για το Brexit που να μπορέσει να επικυρώσει το κοινοβούλιο

Βρετανοί αξιωματούχοι εκφράζουν σε ιδιωτικές συζητήσεις ανησυχίες ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να ταπεινώσει τη Μέι, η οποία προσπάθησε επί ματαίω να ενώσει τους κυβερνώντες Συντηρητικούς για να στηρίξουν μια συμφωνία και ξέσπασε σε δάκρυα όταν ανακοίνωσε το τέλος της πρωθυπουργίας της στη Ντάουνινγκ Στριτ πριν από μία εβδομάδα.

Πάντως η επίσκεψη Τραμπ στο Λονδίνο δεν θα είναι και φέτος χωρίς αντιδράσεις καθώς ένα τεράστιο μπαλόνι που αναπαριστά τον πρόεδρο των ΗΠΑ σαν ένα μωρό με πάνα θα βρίσκεται στον ουρανό έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ενώ οι διαδηλωτές σχεδιάζουν «πανηγύρι αντίστασης» στο κεντρικό Λονδίνο, σε μια επανάληψη των διαδηλώσεων της περασμένης χρονιάς.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις