Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Al Arabiya: Η Σαουδική Αραβία απειλεί ότι το πετρέλαιο θα φτάσει τα 200 δολάρια το βαρέλι!

Al Arabiya: Η Σαουδική Αραβία απειλεί ότι το πετρέλαιο θα φτάσει τα 200 δολάρια το βαρέλι!

– Με τρόμο παρακολουθεί η παγκόσμια κοινότητα την κόντρα ΗΠΑ – Σαουδικής Αραβίας
– Οι Σαουδάραβες που ελέγχουν απόλυτα την παραγωγή και τις τιμές του πετρελαίου απειλούν θεούς και δαίμονες
– Από σήμερα ξεκινά η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης με τιμές που “καίνε”

Μόνο ως ένα τρομακτικό σενάριο μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς το ενδεχόμενο η τιμή του πετρελαίου να εκτοξευθεί ακόμα και στα 200 δολάρια το βαρέλι. Η προειδοποίηση ήρθε μέσα από άρθρο του γενικού διευθυντή του καναλιού Al Arabiya. Ο γενικός διευθυντής του καναλιού, Turki Aldakhil, προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις που θα επιβληθούν ενδεχομένως στη χώρα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές του πετρελαίου στα 100, ακόμη και στα 200 δολάρια το βαρέλι.

Σήμερα, οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν κυρίως λόγω της διαμάχης μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας για τον δημοσιογράφο της Washinghton Post, Τζαμάλ Κασόγκι που αγνοείται.

Όπως αναφέρει το capital.gr το συμβόλαιο Νοεμβρίου του west texas intermediate διαμορφώθηκε στα 72,70 δολάρια το βαρέλι αλλά υποχώρησε πριν από λίγο στα 71,34 δολάρια το βαρέλι, αφού υποχώρησε κατά 4% την προηγούμενη εβδομάδα. Το brent έφθασε και τα 80,82 δολάρια, μετά από την πτώση κατά 4,4% την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Σαουδική Αραβία έχει πει ότι θα προχωρήσει σε ακόμη πιο ισχυρά αντίποινα σε τυχόν κίνηση από την Ουάσιγκτον, προσθέτοντας ότι “η χώρα διαδραματίζει έναν καθοριστικό και ενεργό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία”.

«Καίει» το πετρέλαιο θέρμανσης! Ξεκινά η διάθεσή του

Ξεκινάει σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με τις τιμές να αναμένεται να διαμορφωθούν κοντά στο 1,15 ευρώ το λίτρο για τις αστικές περιοχές και να φτάσουν μέχρι και το 1,25 ευρώ στις απομακρυσμένες περιοχές. Οι εν λόγω τιμές είναι περίπου 20% υψηλότερες σε σχέση με τις τιμές που ξεκίνησαν πέρυσι την αντίστοιχη χρονική στιγμή και 15%, σε σχέση με αυτές που ήταν τον περασμένο Απρίλιο όταν και σταμάτησε να διατίθεται το πετρέλαιο θέρμανσης.

Η αύξηση αυτή οφείλεται αποκλειστικά στις αυξημένες διεθνείς τιμές του πετρελαίου, οι οποίες και έχουν υπερβεί τα 80 δολάρια το βαρέλι. Παράγοντες της αγοράς ελπίζουν ότι δεν θα επαληθευτούν οι απαισιόδοξες προβλέψεις ότι οι τιμές του «μαύρου χρυσού» θα ξεπεράσουν στην παγκόσμια αγορά τα 100 δολάρια το βαρέλι. Και αυτό διότι αν επαληθευτούν, τότε θα μιλάμε για πολύ υψηλότερες τιμές, όχι μόνο στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και συνολικά στα καύσιμα.

Η μέση οικογένεια για να αγοράσει 1.000 λίτραπετρελαίου θα πληρώσει 1.150 ευρώ, ενώ πέρυσι τον Οκτώβριο θα πλήρωνε περίπου 950 ευρώ, δηλαδή μία αύξηση της τάξεως των 200 ευρώ, ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο στις δύσκολες εποχές που διανύουμε. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε ότι το επίδομα θέρμανσης αφορά πλέον ελάχιστους και για πολύ λίγα χρήματα, τότε η μόνη ευχή είναι να … μην κάνει χειμώνα.

Η μεγαλύτερη βέβαια επιβάρυνση έρχεται από την υψηλή φορολογία, αφού σχεδόν τα μισά χρήματα, για το πετρέλαιο θέρμανσης, αφορούν φόρους.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις