Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Οι εταιρείες κάνουν «αγώνα δρόμου» για ψηφιακό μετασχηματισμό εξαιτίας του COVID-19

Οι εταιρείες κάνουν «αγώνα δρόμου» για ψηφιακό μετασχηματισμό εξαιτίας του COVID-19

Η κρίση που επέφερε η νόσος COVID-19 έχει επιταχύνει τη μετάβαση των εταιρειών προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, σύμφωνα με συμπεράσματα έρευνα της KPMG.

Mε θέμα «Συνθήκες εργασίας στην εποχή της νόσου COVID-19» πρόσφατα συνδιοργανώθηκε τηλεδιάσκεψη από τον Σύνδεσμο Α.Ε & Ε.Π.Ε και την KPMG, όπου, συζητήθηκαν οι επιδράσεις του lockdown στην εργασία, καθώς και οι ανησυχίες και οι προκλήσεις που η πανδημία έχει δημιουργήσει στις εταιρείες και τους εργαζομένους.

Τα σημαντικότερα συμπεράσματα της τηλεδιάσκεψης ήταν τα εξής:

-Οι εταιρείες ανταποκρίθηκαν με αμεσότητα στο lockdown, υιοθετώντας την εξ΄ αποστάσεως εργασίας ως μέτρο για την διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων και ταυτόχρονα εστίασαν στην εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

-Η άμεση ανταπόκριση της κυβέρνησης με την εισαγωγή μέτρων βοήθησε στην ευθυγράμμιση τόσο των διοικήσεων των εταιρειών όσο και των εργαζομένων.

-Οι εταιρείες όλο αυτό το διάστημα επενδύουν στην εκπαίδευση των εργαζομένων  όλων των ιεραρχικών βαθμίδων στις νέες τεχνολογίες, ενέργεια που πρέπει να συνεχιστεί.

-Μια από τις παραμέτρους, η οποία δεν είχε ευνοήσει στο παρελθόν την υιοθέτηση της εξ αποστάσεως εργασίας, ήταν η μέτρηση της παραγωγικότητας. Η αδυναμία μέτρησης της παραγωγικότητας στην εξ αποστάσεως εργασία συζητήθηκε και κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης. Ως λύσεις προτάθηκαν ο σαφής ορισμός του έργου που πρέπει να παραχθεί και η αποτελεσματική επίβλεψη της εργασίας.

-Η υιοθέτηση της εξ αποστάσεως εργασίας ανέδειξε την ανάγκη  να αποκτήσουν τα διευθυντικά στελέχη πρόσθετες δεξιότητες στο χειρισμό των νέων τεχνολογιών καθώς και στην καθοδήγηση και την παρακίνηση των υφιστάμενων τους εξ αποστάσεως.

-Κατά τη συζήτηση έγινε αποδεκτό από όλους τους συμμετέχοντες, ότι η κρίση που επέφερε η νόσος COVID-19 έχει επιταχύνει τη μετάβαση των εταιρειών προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

-Αναδείχθηκε η ανάγκη επικαιροποίησης του θεσμικού/νομικού πλαισίου αναφορικά με την εξ αποστάσεως εργασία δεδομένου ότι όχι μόνο  απασχολεί αρκετές εταιρείες αλλά φαίνεται να είναι και το μέλλον στην εργασία.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις