Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

ΚΙΝΑΛ: Κάτι τρέχει με τον Θανάση…

Θεοχαρόπουλος

Επιμένει στην θετική του ψήφο για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, παρά την αντίθετη στάση του ΚΙΝΑΛ.

Δεδομένο θεωρούν ακόμη και στη Χαριλάου Τρικούπη ότι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος συμπεριλαμβάνεται στους βουλευτές που υπολογίζει η κυβέρνηση ότι θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών και θα συνδιαμορφώσουν τη σχετική πλειοψηφία. Παρά το γεγονός ότι η επίσημη γραμμή του Κινήματος Αλλαγής είναι η καταψήφιση της συμφωνίας, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς έχει εκφράσει εδώ και καιρό την προσωπική του άποψη και εκτός απροόπτου θα επιμείνει έως το τέλος σε αυτήν, αισθανόμενος ότι δεσμεύεται μόνο από τις αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ – η οποία, στο ζήτημα των Πρεσπών, αναμένεται να είναι, ασφαλώς, ταυτόσημη με αυτή του προέδρου της.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι, λοιπόν, εάν θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας από το ΚΙΝΑΛ, οπότε ο κ. Θεοχαρόπουλος θα τεθεί αυτομάτως εκτός γραμμής. Υπενθυμίζεται πως και στην ψηφοφορία για το εκλογικό νόμο και την απλή αναλογική ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είχε δώσει θετική ψήφο στο κυβερνητικό νομοσχέδιο, αντίθετα δηλαδή από την επίσημη γραμμή του ΚινΑλ. Όμως, δεν τέθηκε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας ούτε υπήρξαν κυρώσεις.

Φαίνεται, πάντως, πως οι όποιες εσωτερικές τριβές στο ΚΙΝΑΛ με τη στάση του κ. Θεοχαρόπουλου ξεκινούν από δύο γεγονότα. Το πρώτο είναι οι γενικότερες θέσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ για ανοίγματα στο χώρο της Κεντροαριστεράς, συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ και της ανταπόκρισης, υπό προϋποθέσεις, στο (πολιτικό) φλερτ της Κουμουνδούρου.

Το δεύτερο είναι η – επίσης δεδομένη – επιθυμία του κ. Θεοχαρόπουλου να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ, όπως συνέβη και στις προηγούμενες εκλογές. Επιθυμία, η οποία έρχεται σε σύγκρουση με αυτή της Φώφης Γεννηματά, καθώς η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ σκέπτεται άλλα ονόματα για την εκλογική «βιτρίνα» της λίστας Επικρατείας όλων των κομμάτων, λόγω και του εκλογικού νόμου που επιτρέπει απεριόριστες εμφανίσεις των υποψηφίων της στα Μέσα Ενημέρωσης.

Το κρίσιμο ερώτημα σε περίπτωση οριστικής ρήξης των δύο πλευρών είναι εάν ο κ. Θεοχαρόπουλος και συνολικά η ΔΗΜΑΡ θα βγάλουν… αριστερό φλας, καθώς είναι γνωστό πως χαμηλόβαθμα στελέχη του κόμματος, ιδιαίτερα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχουν ανοιχτό δίαυλο με την Κουμουνδούρου.

Όλα δείχνουν πως τόσο η συμφωνία των Πρεσπών όσο και η διαμόρφωση των ψηφοδελτίων του ΚΙΝΑΛ – τα οποία στο μεγαλύτερο μέρος τους έχουν ήδη ανακοινωθεί, σηματοδοτώντας οριστικές αποφάσεις της ηγεσίας και εκλογική ετοιμότητα – μπορούν ν’ αποτελέσουν δυνητικά καταλύτες εξελίξεων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις