Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Μακεδονία της Δημοκρατίας του Ίλιντεν: Πώς έγινε η επικρατέστερη ονομασία – Οι επόμενες κινήσεις Ζάεφ

Τσίπρας Ζάεφ
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Η “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν” (“Republica Ilindenska Makedonija” και στα αγγλικά “Ilinden Macedonia”), αποτελεί το βασικό σενάριο επίλυσης του Σκοπιανού… υπό προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”, την ονομασία παρουσίασε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στον Ελληνα ομόλογό του, Αλέξη Τσίπρα, κατά τις πρόσφατες συναντήσεις τους, στο πλαίσιο της Συνόδου Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια.

Ο Ζάεφ θεωρεί πως η παραπομπή στην εθνογένεση των Σλαβομακεδόνων είναι μια λύση, ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις των εθνικιστών του VMRO-DPMNE. Ωστόσο, σήμερα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι διαφωνεί με αυτή την ονομασία.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ”, η νέα ονομασία θα πάει προς ψήφιση στη Βουλή της ΠΓΔΜ και αναμένεται να εγκριθεί. Επειδή εικάζεται ότι η πλειοψηφία θα είναι άνετη, ήδη πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη Ιουνίου, η Βουλή της ΠΓΔΜ θα κληθεί να αναθεωρήσει και το Σύνταγμα (απαιτούνται 80 από τις 120 έδρες), προκειμένου να περιλαμβάνει τη νέα ονομασία, άρα να διασφαλίζει και την ελληνική ανησυχία για το “erga omnes”.

Οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ φαίνεται να μην έχουν πρόβλημα με το νέο σχέδιο, αν και η τελική στάση τους δεν είναι διαμορφωμένη.

Η στάση της Ελλάδας

Όσον αφορά στη στάση που θα τηρήσει η Ελλάδα, για την ελληνική κυβέρνηση η συγκεκριμένη ονομασία θεωρείται βάση συζήτησης που μπορεί να οδηγήσει σε βιώσιμη λύση. Η ΝΔ έχει απορρίψει την εκδοχή της «Μακεδονίας του Ιλιντεν», το ερώτημα, όμως, είναι τι θα κάνει αν αυτή η πρόταση έρθει στη Βουλή. Ένα άλλο ερώτημα είναι τι ακριβώς προτίθεται να πράξουν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ. Εκτιμάται ότι αρχικά ο κ. Καμμένος θα διατηρήσει κάποιες αποστάσεις, δίχως, ωστόσο, να δημιουργήσει προβλήματα στη συγκυβέρνηση.

 

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις