Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Προσφυγικό και δυτικά Βαλκάνια στην ατζέντα Μητσοτάκη στο ΕΛΚ

ΕΛΚ

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει ενώπιον του ΕΛΚ το ζήτημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, καλώντας τους Ευρωπαίους ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Το προσφυγικό, αλλά και η ενταξιακή πορεία των δυτικών Βαλκανίων θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ζάγκρεμπ, στο περιθώριο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Στο συνέδριο αναμένεται, μάλιστα, να εκλεγεί ως επικεφαλής του ΕΛΚ ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το ζήτημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, καλώντας ουσιαστικά τους Ευρωπαίους ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους. Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα, παρουσιάστηκε το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διαχείριση του προσφυγικού, το οποίο εστιάζει στη δημιουργία κλειστών κέντρων σε πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος, Κως) με παράλληλο κλείσιμο των κέντρων υποδοχής σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, αλλά και στη δημιουργία περίπου 10 κλειστών κέντρων που θα διαμοιραστούν σε όλη την επικράτεια.

Αναφορικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, οι οποίες έχουν παγώσει μετά το γαλλικό βέτο, το ΕΛΚ αναμένεται να εκδώσει ψήφισμα προς την κατεύθυνση της ένταξης των δύο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο λόγος είναι πως η διαδικασία ένταξης κινδυνεύει να αναβληθεί για περίπου μία δεκαετία, εφόσον οι δύο χώρες υπαχθούν στα νέα, πιο αυστηρά κριτήρια για την ένταξή τους στην ΕΕ.

Στην ατζέντα του συνεδρίου του ΕΛΚ συμπεριλαμβάνεται και η κλιματική αλλαγή. Άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε σχετικό πάνελ, αλλά και σε εκδήλωση για τη συμμετοχή των νέων στην πολιτική στην Ευρώπη.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις