Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Τα δύσκολα ο Μητσοτάκης τα άφησε εκτός προγραμματικών

ΣΥΡΙΖΑ: Τα δύσκολα ο Μητσοτάκης τα άφησε εκτός προγραμματικών
Φωτογραφία InTime News

Σε όσα δεν είπε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς στο κλίμα που κυριάρχησε το τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων επικεντρώθηκαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αφού, όπως λένε, τα σπουδαία και τα δύσκολα ο πρωθυπουργός τα άφησε εκτός προγραμματικών δηλώσεων.

Σχολιάζοντας μάλιστα, κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου, τα όσα είπε ο πρωθυπουργός ανέφεραν «ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του μας είπε ότι «δεν έχει χρόνο να απαντήσει» στα κρίσιμα ερωτήματα για το ασφαλιστικό, για αφορολόγητο, τη 13η σύνταξη, για πλεονάσματα που ανεβάζει ξανά στο 3,5% απορρίπτοντας το σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για 2,5% από το 2020. Δε βρήκε επίσης χρόνο να απαντήσει ούτε για προσλήψεις σε εκπαιδευτικούς, γιατρούς και στο πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι.

Βρήκε χρόνο μόνο να μας πει ότι θα πουλήσει τα φιλέτα της ΔΕΗ, θα ακυρώσει στην πράξη τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια μέσω του εξορθολογισμού των τιμολογίων, καθώς και ότι η εμμονή στην ακροδεξιά ατζέντα της τάξης και ασφαλείας αποτελεί προοδευτική πολιτική».

Ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο όπου ανέφερε ότι η ΝΔ νίκησε τον λαϊκισμό λέγοντας: «Ήρθατε στην εξουσία αγκαλιάζοντας τον ακραίο λαϊκισμό, λέγατε ότι καταστρέφουμε την οικονομία, γίνατε Μακεδονομάχοι της κακιάς ώρας, μιλούσατε για 4ο μνημόνιο, για κόφτες, λέγατε ότι δε θα έχουμε πρόσβαση στις αγορές, μας κατηγορούσατε για την τραγωδία στο Μάτι αλλά πήρατε στην κυβέρνησή σας τον κ. Τσουβάλα και τώρα ισχυρίζεστε πως νικήσατε το λαϊκισμό. Έχετε σκεφθεί να κάνετε αυτοκριτική; Δε νικήσατε κανένα λαϊκισμό, τον τροφοδοτήσατε για ψηφοθηρικούς λόγους και τον κάνατε κινητήρια δύναμή σας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης λέγοντας ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν. «Το φθινόπωρο δε θα γελάτε που θα ψηφίζετε επιβαρύνσεις. Θα ακυρώσετε τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%; Τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια; Την παροχή της μόνιμης 13ης σύνταξης» είπε ο  Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Θα υλοποιήσετε όσα έχουμε εξασφαλίσει για το 2020; (κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50%, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζόμενους, αύξηση συντελεστή αποσβέσεων στο 150%, μείωση ΦΠΑ από το 13 στο 11%).

Το μόνο που είπατε είναι για τον ΕΝΦΙΑ. Και εκεί διατηρείτε τη δική μας πρόταση για μείωση ως 30% στις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες αλλά επιβαρύνετε επιπλέον τον προϋπολογισμό με 300 εκατ. για να δώσετε μεγάλες ελαφρύνσεις στις μεγάλες ιδιοκτησίες. 77 ευρώ έκπτωση για ένα σπίτι στο Κερατσίνι, 700 ευρώ έκπτωση για την Εκάλη. Δίνετε λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους».

Σε ό,τι αφορά στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και την κατάργηση της απλής αναλογικής ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Μας καταγγείλατε για την απλή αναλογική για δήθεν ακυβερνησία. Ακόμη και με τους σημερινούς συσχετισμούς, θα προέκυπτε κυβέρνηση, όπως θα προκύψουν συγκλίσεις και στην αυτοδιοίκηση. Παιχνίδια θεσμικών ακροβασιών με το Σύνταγμα να μην τα επιχειρήσετε».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έκρυψε μάλιστα την έκπληξη του για την αλλαγή στάσης της ΝΔ μέσα στη Βουλή λέγοντας: «Μακάρι, κύριοι της κυβερνώσας παράταξης, αυτή η οβιδιακή σας μεταμόρφωση να συνιστά δείγμα έμπρακτης μεταμέλειας και στροφής στον πολιτικό πολιτισμό. Το βλέπω όμως δύσκολο», είπε ο Αλ. Τσίπρας και, επικαλούμενος τη στενή συνεργασία που έχει με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, επικαλέστηκε μια βρετανική παροιμία: You can’t teach an old dog, new tricks, δηλαδή δεν μπορείς να διδάξεις σε έναν ηλικιωμένο σκύλο, νέα κόλπα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις